Niste ljubitelji bijelih bubrega, tripica i neobičnih specijaliteta? Dopustite da vam Bljak fest u Omišlju promijeni mišljenje! 

Bljak fest. (Foto: Srđan Hulak; Izvor: TZO Omišalj)

Stiže nam najuzbudljiviji, najšareniji i najzabavniji dio godine. Smijeh, veselje i bogata gastronomska ponuda raštrkana po ulicama diljem Lijepe Naše ispunjena je šarenim bojama i upečatljivim kostimima. No, u Omišlju su ulice ispunjene i Bljak okusima inspiriranim petim godišnjim dobom – mudima od bika, jetrom na žaru, kiselom, maneštrom od nogica …

Mesopust & Bljak fest u Omišlju.
Mesopust. (Foto: Srđan Hulak; Izvor: TZO Omišalj)

Bljak fest centralni je događaj ovogodišnjeg Mesopusta! 

Da, dobro ste pročitali. U subotu, 27. siječnja maškare će ponovo preuzeti vlast nad Omišljem i okupiti zaljubljenike u maškarano ludilo i nesvakidašnje gastronomske specijalitete. Ova inovativna gastronomska manifestacija imena Bljak fest, u organizaciji TZO-a Omišalj, odvijat će se na omišaljskoj placi od 13:00 sati, a sve posjetitelje očekuje više od 5.000 porcija nadasve zanimljivih i specifičnih jela

Bjež’te, djeco, ali samo do Đakova jer tamo vas čeka pokladni spektakl godine!

Ljižol, bljak fest.
KU Babani, ljižol. (Foto: Srđan Hulak; Izvor: TZO Omišalj)

Jelovnik koji izaziva sva osjetila 

14. Bljak fest na „našu trpezu“ donosi mnoštvo namirnica koje su nepravedno izgubile mjesto na svakodnevnim menijima, a dio su pučke gastronomske baštine kvarnerskog kraja. Posjetitelji će imati priliku besplatno uživati u jelima napravljenima od bijelih bubrega, tripica, svinjskih i kokošjih nožica i pilećih vratova te u jetricama s roštilja, kiselicama, maneštri od lignji i fažola te mnogim drugim kombinacijama koje nisu toliko učestale na njihovu jelovniku. 

Svoje kulinarske vještine prezentirat će dvanaest ekipa: KU Babani, KU Omišjanski babani, Udruga Obitelj za mlade, Udruga veterana Domovinskog rata otoka Krka – podružnica Omišalj, Restoran Rivica, Lovačko društvo Šljuka, KU Kataroška, Hoteli Njivice, Zdravko Andri – Restoran „Kod bake“, ŠRD Zubatac, Udruga Puntarske užance i Etnografsko društvo Trzec iz Slovenije.

Neka od jela zanimljivih imena koja će se naći na jelovniku su: kalandraka, pametna jaja, slatka broskva, crna banana, crne fritule, ciroza… Baš kako to biva za maškare – otkačeno i nezaboravno!

Maškare u Omišlju.
Ukusna zabava za sve generacije. (Foto: Srđan Hulak; Izvor: TZO Omišalj)

Zabava za sve uzraste je zagarantirana 

Program će voditi Irena Grdinić, a da sve protekne u veselim ritmovima pobrinut će se grupa Venus. Kulinarski i degustacijski punktovi bit će postavljeni duž cijele place, a ova gastronomska manifestacija pod maskama izvrsna je prilika za testiranje okusnih pupoljaka.

U Omišlju, kao i u drugim dijelovima Hrvatske, maškare su prilika za zajedništvo, a zabave sigurno neće nedostajati. Živopisni Omišalj vrijedan je posjeta tijekom cijele godine, a posebice u ovom uzbudljivom periodu kada mu trgove i labirinte uskih uličica ožive maškare odnosno ‘babani’, po kojima je nadaleko poznat. Zato pripremite svoje maske i dopustite da vas Bljak fest ugodno iznenadi, ili da pronađete nešto što (ne) volite!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci