Skip to content

Najsporiji vlak u Europi postao hit: pop-up vinoteka i vožnja do erdutskih vinograda oduševila putnike

Slow wine train. (Foto: Mario Đurkić, Horizont Solutions; Izvor: TZOBŽ)

Jeste li znali da jedan od najsporijih vlakova u Europi vozi na relaciji Osijek-Erdut? Potvrdio je to osobnim istraživanjem najpoznatiji hrvatski Englez Paul Bradbury, a u utorak, 20. svibnja, u 12 sati upravo je taj vlak, ovaj put kao Slow Wine Train napustio osječki kolodvor.

Slow wine train.
Slow wine train. (Foto: Mario Đurkić, Horizont Solutions; Izvor: TZOBŽ)

Turistička zajednica Osječko-baranjske županije ovim je događanjem odlučila proslaviti titulu RECEVIN Dionisio Europske regije vina za 2025., ali i predstaviti Vinski mjesec Osječko-baranjske županije, kao i treći broj već nam poznatog destinacijskog časopisa Via Slavonija i Baranja čije su teme zeleno, održivo i gostoljubivo.

Sudionici su se na vlak ukrcali u Osijeku, gdje je započelo vinsko putovanje prema Erdutu. Na ulazu su putnike dočekale i prijevozne karte, koje je simpatična kondukterka, naravno, i precvikala.

Slow wine train.
Slow wine train. (Foto: Mario Đurkić, Horizont Solutions; Izvor: TZOBŽ)
Slow wine train putnici.
Slow wine train putnici. (Foto: Mario Đurkić, Horizont Solutions; Izvor: TZOBŽ)

Već tijekom vožnje kroz plodne slavonske krajolike kušala su se birana vina erdutskog vinogorja iz vinarija Vina Erdut, Siber, Brzica, Antunović, Magistra, Royal Hill, K55, Danubio i Jakovac. Strojovođa ove vlakom vođene degustacije bio je poznati osječki vinski stručnjak Damir Zrno, a uz čašu vina posluživali su se pažljivo odabrani podunavski sirevi, orašasti plodovi i voće.

Po dolasku u Erdut, sudionici su obišli vinariju Vina Erdut, gdje su ih dočekali pjenušac, jagode i šetnja kroz vinograde s pogledom na Dunav. Posjetitelji su imali priliku saznati više o novim proizvodima, planiranim projektima i događanjima vinarije, kao što su Wine&Paint radionice koje se ovdje često održavaju.

Erdutsko vinogorje.
Erdutsko vinogorje. (Foto: Mario Đurkić, Horizont Solutions; Izvor: TZOBŽ)

Nakon Erduta, avantura se nastavila prema Aljmašu. U predivnom ambijentu vinarije i destilerije K55 organiziran je obilazak podruma i stoljetnih vinograda graševine i od zaborava spašene kadarke. Upravo ovdje je službeno predstavljen i treći broj destinacijskog časopisa Via Slavonija i Baranja, koji donosi nove vinske priče, eno-gastro preporuke i inspiraciju za istraživanje Slavonije i Baranje. Uz vrhunska vina i prave vinogradske poslastice na vinskom pikniku, posjetitelji su uživali u prekrasnom pogledu na ušće Drave u Dunav. Vinarija i destilerija K55 vinski piknik organizira svake subote u svibnju i lipnju.

Vina Erdut.
Obilazak podruma. (Foto: Mario Đurkić, Horizont Solutions; Izvor: TZOBŽ)
Vinski piknik.
Vinski piknik. (Foto: Mario Đurkić, Horizont Solutions; Izvor: TZOBŽ)

Povratak u Osijek također se odvio vlakom – uz ugodno glazbeno iznenađenje za sve putnike koje je dodatno zaokružilo ovu jedinstvenu vinsku priču.

Slow Wine Train tako nije bilo samo putovanje vlakom, već pravi doživljaj podunavskog terroira, susret s vinima, krajolicima i ljudima koji svojim trudom stvaraju najfinije kapljice ovoga kraja.

Događanje je sufinancirano sredstvima Europske unije u okviru međunarodne suradnje Interreg Dunav kroz projekt Romans Wine Danube.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci