Prema izvještaju tvrtke T. Hasegawa, koja je već više od stoljeća autoritet kad je riječ o proučavanju trendova okusa hrane i pića, ljubičasti batat dominira kao okus godine za 2024., i izrastao je u pravu senzaciju na globalnoj gastronomskoj sceni, što ga čini nezaobilaznim sastojkom i u našim recepturama.
Zbog svoje iznimne ljubičaste boje i osebujna okusa, vrlo je privlačan kao prehrambeni sastojak i aroma, a njegovi okus može se opisati kao orašast, sladak i blago zemljani. Zahvaljujući prirodnoj slatkoći, idealan je za različite namjene, od desertnih delicija do slanih jela i osvježavajućih napitaka, a u našoj Family Welcome kuhinji ovu dragocjenu namirnicu pretvorit ćemo u najsofisticiraniji namaz koji će obožavati i veliki i mali.
Namaz od ljubičastog batata koji će obožavati i veliki i mali
Količina: za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 60 minuta
Sastojci:
- 2 velika ljubičasta slatka krumpira
- 2 žlice tahinija
- 3 češnja češnjaka
- 2 žlice svježe iscijeđenog soka od limuna
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 1/2 žličice kumina u prahu
- 1 žličica dimljene paprike u prahu
- 1/2 žličice soli
- 1/8 žličice svježe mljevenog crnog papra
- ulje za pečenje batata
Priprema:
- Operite slatki krumpir, ostavite ga u kori, položite na pleh, izbockajte vilicom i pokapajte uljem. Dodajte 3 češnja češnjaka.
- Pecite u pećnici na 200 stupnjeva 35 – 40 minuta ili dok ne bude potpuno mekan.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Kad se ohladi, ogulite koru s batata. Ogulite češnjak.
- Batat i češnjak stavite u blender ili multipraktik.
- Ostatak navedenih sastojaka (maslinovo ulje, tahini, začini, sol, papar, limunov sok) dodajte u blender.
- Miješajte dok ne postane glatko. Ovisno o vašim željama, možda ćete morati dodati malo vode da dobijete malo rjeđu konzistenciju. Kušajte spravljeno i prilagodite začine svojim željama.
- Po želji ukrasite peršinom ili dragoljubom, s malo maslinova ulja i kuminom.
- Uživajte u namazu uz kriške tostiranog kruha, štapiće povrća ili krekere.
Dobar tek!