Ovaj crni kruh kombinira dubok, orašasti okus crnog sezama s laganom teksturom koja nastaje od jednostavnih sastojaka. I naravno, bez glutena je.
Tahini, pasta napravljena od mljevenih sezamovih sjemenki, ima dugu povijest u bliskoistočnoj i mediteranskoj kuhinji. Crni tahini (od crnog sezama) pruža bogatiji i intenzivniji okus u usporedbi s tradicionalnim bijelim tahinijem, a sezam je jedna od najstarijih poznatih uljarica, cijenjena zbog svojih nutritivnih svojstava i svestranosti u kulinarstvu.
Kruh od crnog tahinija najbolje je poslužiti svježe pečen, malo ohlađen. Može se poslužiti uz maslac, med, humus, domaći namaz ili kao dio gurmanskog sendviča s povrćem i sirom. Odlično paše i uz slane i slatke varijante. Ako nemate crni tahini, bit će dobar i maslac od običnog sezama. No, crni je kruh vizualno efektniji, pogotovo kada želite u potpunosti iznenaditi svoje goste ili uoči Halloweena.
Kruh od crnog tahinija – nesvakidašnje iznenađenje na tanjuru
Količina: za 4 – 6 osoba
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Sastojci:
- 4 jaja
- čajna žlica sode bikarbone
- 250 g tahini paste od sezama (ja sam koristila pastu od crnog sezama)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- Mikserom pjenasto umutite jaja i sodu bikarbonu.
- Dodajte tahini pastu pa sve miksajte još nekoliko minuta.
- Smjesu istresite u namašćen kalup (ja sam koristila kalup veličine 13 x 18 cm).
- Pecite oko 30 minuta.
- Kruščić režite kada je ohlađen i držite u frižideru do četiri dana.
Uslast!