Kruh od crnog tahinija: kreativno kulinarsko putovanje okusima – nesvakidašnje iznenađenje na tanjuru

Recept za kruh od crnog tahinija. (Foto: Kefirolicious studio)

Ovaj crni kruh kombinira dubok, orašasti okus crnog sezama s laganom teksturom koja nastaje od jednostavnih sastojaka. I naravno, bez glutena je. 

Tahini, pasta napravljena od mljevenih sezamovih sjemenki, ima dugu povijest u bliskoistočnoj i mediteranskoj kuhinji. Crni tahini (od crnog sezama) pruža bogatiji i intenzivniji okus u usporedbi s tradicionalnim bijelim tahinijem, a sezam je jedna od najstarijih poznatih uljarica, cijenjena zbog svojih nutritivnih svojstava i svestranosti u kulinarstvu.

Kruh od crnog tahinija najbolje je poslužiti svježe pečen, malo ohlađen. Može se poslužiti uz maslac, med, humus, domaći namaz ili kao dio gurmanskog sendviča s povrćem i sirom. Odlično paše i uz slane i slatke varijante. Ako nemate crni tahini, bit će dobar i maslac od običnog sezama. No, crni je kruh vizualno efektniji, pogotovo kada želite u potpunosti iznenaditi svoje goste ili uoči Halloweena

26. Zelinska kestenijada donosi zabavu i avanturu u prirodi – pridružite nam se na obroncima Zelinske gore!

kruh od crnog tahinija.
Recept za kruh od crnog tahinija. (Foto: Kefirolicious studio)

Kruh od crnog tahinija – nesvakidašnje iznenađenje na tanjuru

Količina: za 4 – 6 osoba

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Sastojci:

  • 4 jaja
  • čajna žlica sode bikarbone
  • 250 g tahini paste od sezama (ja sam koristila pastu od crnog sezama)

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
  2. Mikserom pjenasto umutite jaja i sodu bikarbonu.
  3. Dodajte tahini pastu pa sve miksajte još nekoliko minuta.
  4. Smjesu istresite u namašćen kalup (ja sam koristila kalup veličine 13 x 18 cm).
  5. Pecite oko 30 minuta.
  6. Kruščić režite kada je ohlađen i držite u frižideru do četiri dana.

Uslast! 

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci