Kroketi od povrća – najlakši recept za bezglutenske loptice pune okusa za svaku priliku

Kroketi od povrća. (Foto: Vedrana Orlović, Kefirolicious studio)

Obožavam jednostavne recepte koji donose puno okusa, a ovi kroketi od povrća su upravo takvi! Svi sastojci lako su dostupni, a priprema je intuitivna. Recept ne zahtijeva posebne kulinarske vještine, ali donosi rezultat koji izgleda i miriše kao da ste u ovo jelo uložili sate truda. Osim toga, kroketi su izuzetno prilagodljivi. Možete koristiti povrće koje imate kod kuće – od ostataka pečenog povrća do svježih namirnica koje trebaju biti iskorištene. Čak se mogu unaprijed pripremiti i zamrznuti, što ih čini praktičnima za užurbane dane. Hrskavi izvana, a mekani i puni okusa iznutra – savršeni su kao prilog, lagani ručak ili čak grickalica.

Kroketi od povrća.
Kroketi od povrća. (Foto: Vedrana Orolović, Kefirolicious studio)

Kroketi od povrća

Količina: Za oko 18 kroketa

Vrijeme pripreme: 30 min

Sastojci za krokete:

  • 1 velika tikvica
  • 1 veliki slatki krumpir
  • 1 velika mrkva
  • 1 čajna žlica soli
  • 45 g ribanog parmezana
  • 60 g krušnih mrvica bez glutena
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 1 jaje
  • 2 prstohvata soli 

Sastojci za umak:

  • 4 jušne žlice tahini paste
  • prstohvat soli
  • sok polovice limuna
  • vode po želji (manje vode za gušći umak, više vode za rjeđi umak)
Kroketi od povrća, priprema.
Kroketi od povrća, priprema. (Foto: Vedrana Orlović, Kefirolicious studio)

Koraci pripreme:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Najprije napravite umak. U manju zdjelu dodajte sve sastojke za umak pa ih dobro izmiješajte dok umak ne postane jednoličan. Probajte malo pa po želji dodajte još soli, a ako želite rjeđi i kremastiji umak, dodajte još malo vode. Gotov umak stavite u teglicu i poklopite.
  3. Zatim na dasci za rezanje naribajte povrće grubim ribežom.
  4. Prenesite naribano povrće u zdjelu i začinite 1 čajnom žlicom soli. Sve pomiješajte dok se dobro ne sjedini pa pustite da odstoji 20 minuta kako bi sol izvukla dio vlage.
  5. Prenesite naribano povrće na čisti kuhinjski ubrus i stisnite ga kako biste iscijedili što više tekućine iz povrća.
  6. Vratite naribano povrće iz ubrusa u zdjelu pa dodajte parmezan, krušne mrvice, maslinovo ulje, prstohvat soli i jaje. Miješajte dok se sve dobro ne sjedini.
  7. Oblikujte smjesu u krokete veličine oko 4 cm pa ih stavite na tavu obloženu papirom za pečenje.
  8. Pecite 30 minuta ili dok kroketi ne postanu zlatnosmeđi.
  9. Poslužite s umakom i uživajte u okusima.

Uslast!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci