Napravite knedle sa šljivama kao na bečkom dvoru

Knedle sa šljivama. (Foto: Darko Debić)

U svijetu gastronomskih legendi, jedna se priča ističe – priča o austrijskom caru Ferdinandu I. Legenda kaže da je ovaj car jednom izjavio: „Ja sam car, želim knedle!“ Bez obzira na doba godine, njegova strast prema ovom jelu bila je neprolazna, a navodno je čak otpuštao kuhare zbog nedostatka svježih šljiva usred zime. Bez obzira na istinitost ove priče, knedle sa šljivama jelo je dostojno svakog stola, pa i carskog. Osim što su knedle jelo koje i danas spaja zemlje Austro-Ugarskog Carstva, omiljena su slastica u ovo doba godine i uvijek nas vraćaju u djetinjstvo.

Ovaj recept za knedle je malo drugačiji, mogli bismo reći – moderniji. Umjesto da se mučim s kuhanjem krumpira, zamijenio sam ga sirom i grizom. Car ne bi bio sretan, ali okus im je izvanredan, a možete ga puniti i ostalim voćem po želji.

Beč – savršen grad za obiteljski izlet u srcu Europe u kojem vas očekuju brojne atrakcije, muzeji i božićni sajmovi!

Slana verzija za mesna jela u umaku

Jedinstvena karakteristika ovog tijesta je njegova višenamjenska priroda. Od njega možete oblikovati kuglice koje ćete poslužiti kao prilog uz razna pirjana mesna jela u umaku. Jedina razlika je u tome što ga trebate posoliti umjesto dodavati mu šećer.

Zabavite se s obitelji dok pripremate ovo ukusno jelo. Neka vam najmlađi pomognu u oblikovanju knedli, stvarajući nezaboravne trenutke zajedništva i uživanja u hrani koja vas vraća u tradiciju i povijest sve do bečkog dvora.

Količina: za 6 – 7 osoba

Vrijeme pripreme: 50 min

Knedle sa šljivama - moderna verzija tradicionalnog klasika za obiteljska gastronomska putovanja.
Knedle sa šljivama. (Foto: Darko Debić)

Knedle sa šljivama

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 120 g maslaca
  • 150 g griza
  • 150 g brašna
  • 500 g svježeg kravljeg sira
  • malo soli
  • 12 do 14 šljiva
  • marcipan ili šećer za staviti u šljive

Krušne mrvice

  • 150 g krušnih mrvica
  • 100 g maslaca
  • 30 g šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera

Priprema:

  1. Sir staviti u cjedilo kako bi se dobro ocijedio. U veću zdjelu staviti sir, na sobnoj temperaturi (ili u mikrovalnoj) omekšali maslac i jaja i dobro ih sjediniti vilicom.
  2. Dodati griz, brašno, malo soli. Kuhačom umijesiti tijesto koje je dosta mekano, položiti ga na prozirnu foliju u obliku valjka, zamotati i staviti u hladnjak na sat vremena.
  3. Šljive oprati, izvaditi im koštice, na mjesto koštica staviti malo marcipana ili šećera.
  4. Tijesto izrezati na 12 do 14 jednakih dijelova. Dlanove lagano nauljiti, uzeti jedan komad tijesta i oblikovati prstima kao malu čašicu, staviti punjenu šljivu i pažljivo dlanovima oblikovati glatku kuglicu. Bitno je sve dobro spojiti kako se u kuhanju ne bi probušile. Po potrebi vrhovima prstiju nanositi na dlanove malo ulja kako se tijesto ne bi lijepilo.
  5. U veliki lonac staviti vodu, malo soli i šećera. Odabrati što širi lonac kako bi svaka knedla imala svoje mjesto.
  6. Knedle stavljati u kipuću vodu i lonac lagano protresti. Ako je potrebno, vilicom odvojiti knedle od dna lonca.
  7. Kada voda ponovno zakuha, smanjiti vatru i nastaviti kuhati knedle na laganoj vatri još 15 do 20 minuta.

Za krušne mrvice

  1. Maslac ugrijati na tavi i u vruću masu dodati krušne mrvice, pržiti do zlatnožute boje, dodati šećer, vanilin šećer i cimet.
  2. Kuhane knedle vaditi iz vode i uvaljati u pripremljene krušne mrvice.

Uslast!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci