U svijetu gastronomskih legendi, jedna se priča ističe – priča o austrijskom caru Ferdinandu I. Legenda kaže da je ovaj car jednom izjavio: „Ja sam car, želim knedle!“ Bez obzira na doba godine, njegova strast prema ovom jelu bila je neprolazna, a navodno je čak otpuštao kuhare zbog nedostatka svježih šljiva usred zime. Bez obzira na istinitost ove priče, knedle sa šljivama jelo je dostojno svakog stola, pa i carskog. Osim što su knedle jelo koje i danas spaja zemlje Austro-Ugarskog Carstva, omiljena su slastica u ovo doba godine i uvijek nas vraćaju u djetinjstvo.
Ovaj recept za knedle je malo drugačiji, mogli bismo reći – moderniji. Umjesto da se mučim s kuhanjem krumpira, zamijenio sam ga sirom i grizom. Car ne bi bio sretan, ali okus im je izvanredan, a možete ga puniti i ostalim voćem po želji.
Slana verzija za mesna jela u umaku
Jedinstvena karakteristika ovog tijesta je njegova višenamjenska priroda. Od njega možete oblikovati kuglice koje ćete poslužiti kao prilog uz razna pirjana mesna jela u umaku. Jedina razlika je u tome što ga trebate posoliti umjesto dodavati mu šećer.
Zabavite se s obitelji dok pripremate ovo ukusno jelo. Neka vam najmlađi pomognu u oblikovanju knedli, stvarajući nezaboravne trenutke zajedništva i uživanja u hrani koja vas vraća u tradiciju i povijest sve do bečkog dvora.
Količina: za 6 – 7 osoba
Vrijeme pripreme: 50 min
Knedle sa šljivama
Sastojci:
- 3 jaja
- 120 g maslaca
- 150 g griza
- 150 g brašna
- 500 g svježeg kravljeg sira
- malo soli
- 12 do 14 šljiva
- marcipan ili šećer za staviti u šljive
Krušne mrvice
- 150 g krušnih mrvica
- 100 g maslaca
- 30 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
Priprema:
- Sir staviti u cjedilo kako bi se dobro ocijedio. U veću zdjelu staviti sir, na sobnoj temperaturi (ili u mikrovalnoj) omekšali maslac i jaja i dobro ih sjediniti vilicom.
- Dodati griz, brašno, malo soli. Kuhačom umijesiti tijesto koje je dosta mekano, položiti ga na prozirnu foliju u obliku valjka, zamotati i staviti u hladnjak na sat vremena.
- Šljive oprati, izvaditi im koštice, na mjesto koštica staviti malo marcipana ili šećera.
- Tijesto izrezati na 12 do 14 jednakih dijelova. Dlanove lagano nauljiti, uzeti jedan komad tijesta i oblikovati prstima kao malu čašicu, staviti punjenu šljivu i pažljivo dlanovima oblikovati glatku kuglicu. Bitno je sve dobro spojiti kako se u kuhanju ne bi probušile. Po potrebi vrhovima prstiju nanositi na dlanove malo ulja kako se tijesto ne bi lijepilo.
- U veliki lonac staviti vodu, malo soli i šećera. Odabrati što širi lonac kako bi svaka knedla imala svoje mjesto.
- Knedle stavljati u kipuću vodu i lonac lagano protresti. Ako je potrebno, vilicom odvojiti knedle od dna lonca.
- Kada voda ponovno zakuha, smanjiti vatru i nastaviti kuhati knedle na laganoj vatri još 15 do 20 minuta.
Za krušne mrvice
- Maslac ugrijati na tavi i u vruću masu dodati krušne mrvice, pržiti do zlatnožute boje, dodati šećer, vanilin šećer i cimet.
- Kuhane knedle vaditi iz vode i uvaljati u pripremljene krušne mrvice.
Uslast!