Kaštil Slanica: Obiteljski restoran autentičnih dalmatinskih okusa u srcu kanjona rijeke Cetine

Kaštil Slanica, obiteljski restoran u srcu kanjona rijeke Cetine. (Foto: Domagoj Biondić, Dobix Photography)

Okusi mora, stine i rijeke Cetine, sljubljeni s ručno izrađenim kruhom pečenim ispod peke, gastronomski su dragulj Kaštil Slanice. Riječ je o obiteljskom restoranu podignutom na zidinama srednjovjekovnog trgovišta solju uz smaragdnozeleno okruženje Cetine, koji njeguje drevne lokalne recepture kuhinja Dalmacije i Dalmatinske zagore.

Ovaj obiteljski restoran otvoren je prije skoro tri desetljeća sa željom da se ponudi jedinstven gastronomski doživljaj i dočara raznolikost i ljepota omiškoga kraja.

Kaštil Slanica, obiteljski restoran u srcu kanjona rijeke Cetine.
Kaštil Slanica, dolazak brodom u sklopu organiziranih izleta. (Foto: Domagoj Biondić, Dobix Photography)

Ljubav prema tradiciji interpretirana kroz stoljetne recepture

Ugostiteljska ponuda obuhvaća neka modernija jela, ali i tradicionalna koja se i dalje temelje na starim obiteljskim receptima. Među jelima koja su ovaj skriveni gastronomski biser učinila poznatim od Zadra do Dubrovnika, pa i šire, posebno se ističe soparnik – tradicionalno jelo Poljica i zaštićeno kulturno dobro s oznakom geografskog podrijetla, koje se u Kaštil Slanici nudi svakodnevno.

Soparnik u svakodnevnoj ponudi restorana Kaštil Slanica.
Soparnik je u svakodnevnoj ponudi restorana Kaštil Slanica. (Foto: Domagoj Biondić, Dobix Photography)

Uz soparnik, tu su i brojni riblji i riječni specijaliteti poput pastrve, žaba, jegulje, sipe, srdela na saur, zatim mirisna pašticada prema originalnoj recepturi vlasnice Vinke, dolce garbo kao i omiška juha s ovčjim sirom, lagana i osvježavajuća čak i u ljetnim mjesecima.

Riblja jela
Riblja jela. (Foto: Domagoj Biondić, Dobix Photography)

Ni desertna ponuda ne zaostaje za ostatkom jelovnika – temelji se na klasičnim dalmatinskim slasticama poput rožate i fritula (za minimalno osam osoba), a upotpunjuju je i modernije poslastice poput cheesecakea od smokve i kolača od mrkve, koje se savršeno uklapaju u filozofiju kuhinje restorana – jednostavno, domaće i s dušom.

Rožata i kolač od mrkve.
Rožata i kolač od mrkve. (Foto: Domagoj Biondić, Dobix Photography)

Dobru dalmatinsku kuhinju prate i izvrsna vina, ali i ulje. Omiški kraj doista je poseban jer se u njemu spajaju more, rijeka i Dalmatinska zagora. Namirnice iz okruženja tako su sastavni dio svakodnevne ponude, a jela su po preporuci stručnjaka za vina sljubljena s autohtonim dalmatinskim sortama poput vrgoračke zlatarice, viške vugave, hvarske bogdanuše, imotske kujundžuše, korčulanskog pošipa i grka, pelješkog dingača i omiškog tribidraga. Tu je i jedno od najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja koje Dalmacija nudi od sljubljenih sorti oblice, levantinke, leccina i lastovke.

U restoranu je dostupno ekstra djevičansko maslinovo ulje od sljubljenih sorti oblice, levantinke, leccina i lastovke.
U restoranu je dostupno ekstra djevičansko maslinovo ulje od sljubljenih sorti oblice, levantinke, leccina i lastovke. (Foto: Domagoj Biondić, Dobix Photography)

Miris djetinjstva i vještina predaka: kruh ispod peke

Posebnu draž restoranu daje miris svježe pečenog kruha koji se svakodnevno mijesi i peče ispod peke, kao i meso i hobotnica ispod peke.

„To je uistinu DNK našeg restorana. Sjećam se i danas okusa i mirisa kruha pod pekom koji su pripremale moje prabaka i baka, lomljenja krajeva poskrivećki, nestrpljivog iščekivanja da se kruh ohladi iako je najslađi bio baš onako vruć. Danas ga svakodnevno, na potpuno isti način pripremamo i za naše goste. Sadržava tek četiri osnovna sastojka koja se peku na kominu, pod pekom prekrivenom žeravom”, pojašnjava nam Dunja Kadrić iz restorana Kaštil Slanica.

Kruh ispod peke.
Kruh ispod peke ponos je restorana Kaštil Slanica. (Foto: Domagoj Biondić, Dobix Photography)
Jela ispod peke.
Kaštil Slanica u ponudi ima meso i hobotnicu ispod peke. (Foto: Domagoj Biondić, Dobix Photography)

Vrijednost tradicionalne pripreme kruha prepoznata je i u međunarodnom projektu The Bread Projectu kojem je Kaštil Slanica predstavljala Hrvatsku kruhom ispod peke. Projekt je djelo nizozemskih fotografa i pisaca Mirjam Letsch i Hansa de Clercqa, nastao iz suradnje na međunarodnoj knjizi Artisan Bakers Johana Patera, pekara četvrte generacije koji je želio ispričati priču o tradicionalnom spravljanju kruha i starim vještinama od kojih su mnoge već zaboravljene. Na sreću, u Kaštil Slanici ova vještina i dalje je živa povijest.

Zašto naziv Kaštil Slanica?

„Naša priča doista je jedinstvena”, pojašnjava nam Dunja. „Kula u kojoj se restoran nalazi svoju je povijest započela u 16. stoljeću kao trgovište solju između Omišana i Turaka. Tada iznimno vrijedna sol morskim je i riječnim putem dolazila do Slanice, gdje se skladištila i slala kopnom dalje u unutrašnjost. Godine 1754. predak Ivan Rogošić od Venecije je dobio 12,2 mletačkih kanapa zemljišta na kojem se nalazila i kula. Čuvajući tu pradjedovinu, 1996. godine u legendarnoj kuli otvorili smo restoran u kojem i danas svojim gostima dočaravamo raznolikost i ljepotu ovoga kraja“, ispričala nam je Dunja.

Dolazak brodom u restoran Kaštil Slanica  sklopu organiziranih izleta.
Dolazak brodom u sklopu organiziranih izleta. (Foto: Domagoj Biondić, Dobix Photography)

Kako doći do restorana?

Smješten svega četiri kilometra od Omiša, restoran Kaštil Slanica lako je dostupan, ali iskustvo koje nudi daleko je od uobičajenog. Već sam prilazak restoranu – bilo cestom kroz kanjon Cetine (uz osiguran parking), bilo rijekom kajakom ili brodom u sklopu organiziranih izleta – predstavlja uvod u ambijent koji oduzima dah. S bujnom vegetacijom, strmim stijenama i umirujućim šumom rijeke, priroda ovdje postaje pravi suputnik, a ne samo kulisa.

Hranjenje patkica ispred restorana Kaštil slanica.
Hranjenje patkica ispred restorana Kaštil slanica. (Foto: Omnivia)

Sam restoran nalazi se tik uz rijeku, okružen rogozom, bambusima, topolama i platanama. Na vodenoj površini često se mogu vidjeti patke, gnjurci i čaplje koji nesmetano dijele prostor s posjetiteljima, a djeca s oduševljenjem sudjeluju u njihovu hranjenju, što boravak ovdje čini posebno zabavnim i nezaboravnim za cijelu obitelj.

Kaštil Slanica – mjesto izvrsne gastronomske vrijednosti. (Foto: Domagoj Biondić, Dobix Photography)

Jelovnik je raznovrstan i pomno osmišljen kako bi zadovoljio različite ukuse i potrebe gostiju. Kvaliteta namirnica i način pripreme u savršenom su skladu s pristupačnim cijenama, što Kaštil Slanicu čini mjestom izvrsne gastronomske vrijednosti. Posebna pozornost posvećuje se obiteljima, pa su u ponudi i jela prilagođena najmlađima. Nakon ukusna obroka, najmlađe očekuje dodatna pustolovina na dječjem igralištu s elementima u obliku broda – savršenom za maštovitu gusarsku igru i bezbrižnu zabavu!

Stoga, ako tijekom boravka u Dalmaciji tragate za mjestom koje u sebi objedinjuje lokalnu kuhinju, kulturu i očaravajući krajolik – Kaštil Slanica adresa je koju ne smijete zaobići.

Ovaj sadržaj nastao je u suradnji s restoranom Kaštil Slanica prema najvišim profesionalnim standardima portala Family Welcome.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci