Kada se spremate na putovanje s vašim najmlađim ukućanima, vrijeme provedeno zajedno postaje posebno i nezaboravno. I upravo za takve trenutke, pripremite ove ukusne kuglice kako biste imali savršen desert na vašem putovanju.
Prije nego što krenete na putovanje, obavezno se pripremite unaprijed. Namočite datulje i brusnice preko noći kako biste osigurali da kuglice budu mekane i sočne. Ta mala priprema unaprijed pomaže stvoriti kremastiju strukturu ovim kuglicama. Svakako uključite i svoje male pomagače da ponosno pokažu svoje vještine u izradi. Neka osjete teksturu datulja i brusnica te uživaju u mirisu cimeta i đumbira dok se smjesa polako razvija pod njihovim dlanovima. Oblikovanje ovih kuglica postaje prava zabavna aktivnost, a djeca će sretno pokazivati svoje male umjetničke kreacije. Možda će izrada trajati malo duže, ali taj će doživljaj vaši najmlađi dugo pamtiti.
Kad na putovanju napokon dođe trenutak da se desert posluži, zajedno možete uživati u okusima datulja, brusnica, orašastih plodova te cimeta i đumbira. Ove kuglice neće samo zadovoljiti vaše nepce, već će vašem obiteljskom putovanju dati poseban šarm i toplinu.
Kuglice s voćem i orašastim plodovima
Količina: Od ove količina smjese možete napraviti između 20 i 30 kuglica, ovisi o veličini kuglica.
Vrijeme pripreme: 20 min uz namakanje datulja i brusnica preko noći
Sastojci:
- šaka datulja (namočite ih preko noći)
- šaka brusnica (namočite ih preko noći)
- 200 g badema
- 100 g lješnjaka
- 1 čajna žlica cimeta
- 1 čajna žlica đumbira u prahu
- Sirovi kakao i šaka sitno narezanih pistacija – za uvaljati kuglice
Priprema:
- Najprije, večer prije, datulje i brusnice stavite u mlaku vodu i ostavite ih preko noći.
- Sljedećeg dana dodajte bademe i lješnjake u posudu svog multipraktika ili blendera i blendajte ih dok ne budu grubo sjeckani.
- Datulje i brusnice izvadite iz vode pa ih uz ostale sastojke dodajte u posudu za blendanje.
- Blendajte dok svi sastojci ne budu dobro povezani, u jednoličnu smjesu.
- Ruke navlažite vodom pa oblikujte kuglice od smjese (uzmite 1 veliku žlicu “tijesta” i oblikujte kuglice među dlanovima).
- Uvaljajte ih u sirovi kakao i sjeckane pistacije.
- Stavite kuglice u posudu obloženu papirom za pečenje, poklopite posudu i ostavite u hladnjaku barem 30 minuta, a ako putujete sutradan, kuglice su spremne i čekaju samo da ih uzmete iz hladnjaka.