Mesne okruglice odavno su sinonim za domaću kuhinju, udobnost i obiteljski ručak. Pripremaju se diljem svijeta u raznim varijantama – od tradicionalnih bakinih recepata do modernih verzija koje prate kulinarske trendove. Upravo u toj svestranosti leži njihova čar: jednostavne su za pripremu, a uz pravi začin ili umak postaju nešto egzotičnije jelo. Stoga sam odlučio poigrati se kombinacijom mirisne glazure na bazi sojina umaka, sezamova ulja, đumbira i meda koja donosi harmoniju slatkog, slanog i pikantnog okusa, što neodoljivo podsjeća na jela azijskih uličnih kuhinja.
Osim što su ukusne, ove su okruglice i praktične. Mogu se pripremiti unaprijed, lako se podgrijavaju, a još se brže pojedu. Uz dodatak riže, staklenih rezanaca ili svježeg povrća, postaju cjelovit obrok koji će oduševiti i djecu i odrasle. Idealne su za brzi obiteljski ručak, ali i kao malo drugačije jelo za večere s prijateljima.

Mesne okruglice u azijskoj glazuri
Količina: za 3 osobe
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Sastojci za okruglice:
- 500 g mljevene svinjetine (ili, po želji, mljevene piletine, govedine)
- 2 – 3 žlice krušnih mrvica
- 1 mladi luk (sitno nasjeckan)
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 1 žlica soja umaka
- 3 žlice vode
- sol
- papar
- čili, po želji
Sastojci za glazuru:
- 3 – 4 žlice soja-umaka
- 1 žlica meda
- 2 – 3 žličice rižina octa (ili jabučnog octa)
- 1 žličica sezamova ulja, po želji
- 1 žličica naribanog đumbira, po želji
- 1 – 2 žličice škroba
Dodatno:
- sjemenke sezama
- mladi luk
- kuhana riža
Priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, jaje, krušne mrvice, sitno nasjeckan luk, češnjak, umak od soje, vodu, čili (ako koristite), sol i papar. Dobro promiješajte sve sastojke da se sjedine.
- Oblikujte male okruglice veličine oraha. Ako vam smjesa bude previše ljepljiva, možete malo navlažiti ruke vodom.
- U tavi zagrijte malo ulja i pržite okruglice sa svih strana dok ne postanu zlatnosmeđe i potpuno pečene. Također ih možete ispeći u fritezi na vrući zrak ili u pećnici.
- Za glazuru u maloj tavi pomiješajte soja-umak, med (ili šećer), rižin ocat, tri žlice vode i đumbir (ako ga koristite). Stavite na srednje laganu vatru i miješajte dok se sastojci ne sjedine i glazura ne počne lagano kuhati. U četiri žlice hladne vode razmutite jednu žličicu škroba i dodajte u glazuru, miješajući dok ne postane gusta. Za gušću glazuru dodajte dvije žličice škroba.
- Kada su okruglice gotove, prelijte ih pripremljenom glazurom i miješajte dok sve okruglice ne budu ravnomjerno obložene glazurom.
- Mesne okruglice poslužite tople uz kuhanu rižu. Možete ih posuti prženim sezamovim sjemenkama i nasjeckanim mladim lukom.
Uslast!