Imamo sjajan recept za juhu od vrganja, a dobili smo ga od obitelji Žganjer koja slavi 50 godina rada!

Juha od vrganja restorana Žganjer. (Foto: Dejan Tatomir)

Marina i Ivan Žganjer ove godine slave pedeset godina rada, a njihova priča prava je poslastica za sve one koji vole priče o vrijednim ljudima koji su sve stekli vlastitim rukama. Ovo je priča zbog koje ćete se rado uputiti u mjesto Jaškovo, smješteno između Karlovca i Ozlja, gdje ova obitelj ima svoj restoran u kojem ćete poželjeti i prste polizati. 

Restoran Žganjer i danas nudi domaće proizvode.
Restoran Žganjer i danas nudi domaće proizvode. (Foto: Dejan Tatomir)

Od mesnice do popularnog restorana

Sve je počelo sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je Ivan otišao raditi u Njemačku, no roditelji su željeli da se vrati. Ivan je na to pristao rekavši ocu da će se vratiti ako otvore vlastitu mesnicu jer je otac bio mesar i vinar. Krenuo je tako posao s mesom, a potom je ovaj vrijedni Jaškovljan još jednom otišao u Njemačku kako bi zaradio novac i otvorio svoju gostionicu. 

Srušio je krov obiteljske kuće, napravio betonsku ploču, a šank je dao napraviti kod lokalnog stolara. Roditelji, iako ne baš zadovoljni što im se ruši krov, bili su podrška sinu u namjeri da otvori ugostiteljski objekt u kojem se u početku točilo samo piće i tek se povremeno peklo poneko janje ili odojak. Salate su pripremali u kuhinji u kući na kojoj su napravili prozorčić za izdavanje narudžbi.

Juha od vrganja restorana Žganjer.
Tradicija inspirirana kuharicama Zrinskih iz 17. stoljeća. (Foto: Dejan Tatomir)

„Osamdesetih se posao počeo razvijati, postali smo popularni, a svakodnevno se tražila stolica više, baš kao i koja kila janjetine više. Puno smo pekli na terenu, na crkvenim i vatrogasnim slavljima u okolnim mjestima i po susjednoj Sloveniji i tako došli do velikog broja novih gostiju. Godine 1990. donijeli smo veliku odluku – došlo je do proširenja, povećanja, opremanja profesionalne ugostiteljske kuhinje i svih pratećih prostorija. Otvorio sam restoran sa suprugom Marinom. Dugo smo razgovarali kako ga nazvati i na kraju smo odlučili dati najjači pečat i stati iza novog proizvoda svojim prezimenom – tako je buffet Lovcu postao restoran Žganjer”, otkriva nam gospodin Ivan koji se uz mesna jela i slasne juhe nametnuo janjetinom koja je i danas neraskidiva poveznica s ovim restoranom. 

Ivan i Marina janjce su nabavljali s Krka, Paga i Cresa, a kvaliteta koju su nudili rezultirala je višekratnim proširenjem tijekom proteklih desetljeća. Od prvoga dana imali su samo jednu viziju: pružiti gostu domaću hranu, ukusan obrok „za najest’ se” i to je do dana današnjeg ostalo utkano u njihovoj viziji.

Obitelj Žganjer - Marina, Ivan i Lucija.
Marina, Ivan i Lucija Žganjer. (Foto: Dejan Tatomir)

Tradicija koja se njeguje generacijama

Danas su najpoznatiji po janjetini koja se nalazi i na njihovu obiteljskom grbu, a svi njihovi gosti s posebnim nestrpljenjem čekaju drugu polovicu prosinca kada među prvima u Hrvatskoj serviraju mladu janjetinu najviše kvalitete zahvaljujući provjerenim dobavljačima s Paga i Krka. Peče se samo najsvježije meso, a i sve ostale namirnice trude se nabavljati od lokalnih OPG-ova. Dakako, obitelj Žganjer ima i svoj vlastiti vrt, svinje, a pripremaju i vlastite rezance, kruh, njoke, slastice, kisele krastavce, kiselu papriku…

Torta Katarine Zrinski s čak 33 sastojka!
Torta Katarine Zrinski s čak 30 sastojaka! (Foto: Dejan Tatomir)

„Osim same janjetine s ražnja, gosti naviše vole i delikatesnu janjeću jetrenu paštetu, janjeće fileke i nezaobilaznu janjeću jetricu na jaškovski način sa svježim sirom i vrhnjem. Zadnjih godina istaknule su i naše prave domaće juhe bogata okusa: goveđa s domaćim rezancima, od vrganja iz šuma oko restorana te bučina juha. Od mesnih jela po narudžbi, tri najpopularnija jela jesu teleći medaljoni u umaku, sablja bana Frankopana i medaljoni u umaku od Karlovačkog piva. Posljednjih godina dodali smo i jela povezana s bogatom povijesti ozaljskog kraja, a inspiraciju smo pronašli u kuharicama Zrinskih iz 17. stoljeća.

Domaći proizvodi restorana Žganjer.
Domaći proizvodi restorana Žganjer. (Foto: Dejan Tatomir)

Nikako ne smijemo zaboraviti domaću štrudlu, posebno jer je 2015. u Jaškovu pripremljena najduža štrudla na svijetu koja je sa svojih 1479,38 metara ušla u Guinnessovu knjigu rekorda. Uz janjetinu, štrudla je, pogotovo u vrijeme Štrudlafesta, neizostavan simbol restorana”, iskreni su gospođa Marina i gospodin Ivan koji štrudle i danas spremaju onako kako su ih pripremale njihove majke. Obje njihove majke zvale su se Dora, stoga i njihove slastice, među kojima su i karlovački keksi te torta Katarine Zrinski, nose ime „Slastice bake Dore”

Obitelj Žganjer ima još mnoštvo ideja. Kažu da ne bi ništa promijenili i sretni su što su zajedno s djelatnicima i gostima stvorili ovako lijepu priču. Za kraj, otkrili su nam svoj recept za pravu jesensku poslasticu. Evo kako da spravite savršenu juhu od vrganja. 

Juha od vrganja restorana Žganjer.
Juha od vrganja restorana Žganjer. (Foto: Dejan Tatomir)

Bogata juha od jaškovskih vrganja

Količina: za 6 osoba

Sastojci:

  • 1 kg svježih vrganja
  • glavica starog, žutog luka
  • pola dcl ulja ili, po želji, domaća mast (ne treba više ulja jer su vrganji masni)
  • sol 
  • papar
  • crno vino Frankovka – po želji

Priprema:

  1. Operite vrganje i odvojite kapice od donjeg dijela vrganja, korijena vrganja. Stabljiku narežite na kockice ili na tanke kolutiće.
  2. Na ulje stavite nasjeckani luk i posolite ga da omekša. Dinstajte luk dok ne dobije zlatnožutu boju. U tavu dodajte sjeckani dio korijena vrganja i sve dinstajte i povremeno podlijevajte vodom.
  3. Kada se sve prodinsta, izblendajte smjesu. Po potrebi dodajte vodu kako biste dobili optimalnu gustoću juhe. Smjesu popaprite i posolite, a za bolji jesenski okus dodajte lokalno crno vino Frankovku. 
  4. Kapice vrganja koje ste također prethodno narezali na tanke šnite dodajte na kraju da prokuhaju jer takvi komadi daju dodatan okus juhi. 
  5. Ako nemate svježih vrganja, juhu možete pripraviti i od zamrznutih vrganja koji mogu, ali ne moraju biti prethodno blanširani.
  6. Po želji možete dodati vrhnje – no, naše iskustvo kaže da je juha prebogata okusom pravih vrganja.

Dobar tek!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci