Marina i Ivan Žganjer ove godine slave pedeset godina rada, a njihova priča prava je poslastica za sve one koji vole priče o vrijednim ljudima koji su sve stekli vlastitim rukama. Ovo je priča zbog koje ćete se rado uputiti u mjesto Jaškovo, smješteno između Karlovca i Ozlja, gdje ova obitelj ima svoj restoran u kojem ćete poželjeti i prste polizati.
Od mesnice do popularnog restorana
Sve je počelo sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je Ivan otišao raditi u Njemačku, no roditelji su željeli da se vrati. Ivan je na to pristao rekavši ocu da će se vratiti ako otvore vlastitu mesnicu jer je otac bio mesar i vinar. Krenuo je tako posao s mesom, a potom je ovaj vrijedni Jaškovljan još jednom otišao u Njemačku kako bi zaradio novac i otvorio svoju gostionicu.
Srušio je krov obiteljske kuće, napravio betonsku ploču, a šank je dao napraviti kod lokalnog stolara. Roditelji, iako ne baš zadovoljni što im se ruši krov, bili su podrška sinu u namjeri da otvori ugostiteljski objekt u kojem se u početku točilo samo piće i tek se povremeno peklo poneko janje ili odojak. Salate su pripremali u kuhinji u kući na kojoj su napravili prozorčić za izdavanje narudžbi.
„Osamdesetih se posao počeo razvijati, postali smo popularni, a svakodnevno se tražila stolica više, baš kao i koja kila janjetine više. Puno smo pekli na terenu, na crkvenim i vatrogasnim slavljima u okolnim mjestima i po susjednoj Sloveniji i tako došli do velikog broja novih gostiju. Godine 1990. donijeli smo veliku odluku – došlo je do proširenja, povećanja, opremanja profesionalne ugostiteljske kuhinje i svih pratećih prostorija. Otvorio sam restoran sa suprugom Marinom. Dugo smo razgovarali kako ga nazvati i na kraju smo odlučili dati najjači pečat i stati iza novog proizvoda svojim prezimenom – tako je buffet Lovcu postao restoran Žganjer”, otkriva nam gospodin Ivan koji se uz mesna jela i slasne juhe nametnuo janjetinom koja je i danas neraskidiva poveznica s ovim restoranom.
Ivan i Marina janjce su nabavljali s Krka, Paga i Cresa, a kvaliteta koju su nudili rezultirala je višekratnim proširenjem tijekom proteklih desetljeća. Od prvoga dana imali su samo jednu viziju: pružiti gostu domaću hranu, ukusan obrok „za najest’ se” i to je do dana današnjeg ostalo utkano u njihovoj viziji.
Tradicija koja se njeguje generacijama
Danas su najpoznatiji po janjetini koja se nalazi i na njihovu obiteljskom grbu, a svi njihovi gosti s posebnim nestrpljenjem čekaju drugu polovicu prosinca kada među prvima u Hrvatskoj serviraju mladu janjetinu najviše kvalitete zahvaljujući provjerenim dobavljačima s Paga i Krka. Peče se samo najsvježije meso, a i sve ostale namirnice trude se nabavljati od lokalnih OPG-ova. Dakako, obitelj Žganjer ima i svoj vlastiti vrt, svinje, a pripremaju i vlastite rezance, kruh, njoke, slastice, kisele krastavce, kiselu papriku…
„Osim same janjetine s ražnja, gosti naviše vole i delikatesnu janjeću jetrenu paštetu, janjeće fileke i nezaobilaznu janjeću jetricu na jaškovski način sa svježim sirom i vrhnjem. Zadnjih godina istaknule su i naše prave domaće juhe bogata okusa: goveđa s domaćim rezancima, od vrganja iz šuma oko restorana te bučina juha. Od mesnih jela po narudžbi, tri najpopularnija jela jesu teleći medaljoni u umaku, sablja bana Frankopana i medaljoni u umaku od Karlovačkog piva. Posljednjih godina dodali smo i jela povezana s bogatom povijesti ozaljskog kraja, a inspiraciju smo pronašli u kuharicama Zrinskih iz 17. stoljeća.
Nikako ne smijemo zaboraviti domaću štrudlu, posebno jer je 2015. u Jaškovu pripremljena najduža štrudla na svijetu koja je sa svojih 1479,38 metara ušla u Guinnessovu knjigu rekorda. Uz janjetinu, štrudla je, pogotovo u vrijeme Štrudlafesta, neizostavan simbol restorana”, iskreni su gospođa Marina i gospodin Ivan koji štrudle i danas spremaju onako kako su ih pripremale njihove majke. Obje njihove majke zvale su se Dora, stoga i njihove slastice, među kojima su i karlovački keksi te torta Katarine Zrinski, nose ime „Slastice bake Dore”.
Obitelj Žganjer ima još mnoštvo ideja. Kažu da ne bi ništa promijenili i sretni su što su zajedno s djelatnicima i gostima stvorili ovako lijepu priču. Za kraj, otkrili su nam svoj recept za pravu jesensku poslasticu. Evo kako da spravite savršenu juhu od vrganja.
Bogata juha od jaškovskih vrganja
Količina: za 6 osoba
Sastojci:
- 1 kg svježih vrganja
- glavica starog, žutog luka
- pola dcl ulja ili, po želji, domaća mast (ne treba više ulja jer su vrganji masni)
- sol
- papar
- crno vino Frankovka – po želji
Priprema:
- Operite vrganje i odvojite kapice od donjeg dijela vrganja, korijena vrganja. Stabljiku narežite na kockice ili na tanke kolutiće.
- Na ulje stavite nasjeckani luk i posolite ga da omekša. Dinstajte luk dok ne dobije zlatnožutu boju. U tavu dodajte sjeckani dio korijena vrganja i sve dinstajte i povremeno podlijevajte vodom.
- Kada se sve prodinsta, izblendajte smjesu. Po potrebi dodajte vodu kako biste dobili optimalnu gustoću juhe. Smjesu popaprite i posolite, a za bolji jesenski okus dodajte lokalno crno vino Frankovku.
- Kapice vrganja koje ste također prethodno narezali na tanke šnite dodajte na kraju da prokuhaju jer takvi komadi daju dodatan okus juhi.
- Ako nemate svježih vrganja, juhu možete pripraviti i od zamrznutih vrganja koji mogu, ali ne moraju biti prethodno blanširani.
- Po želji možete dodati vrhnje – no, naše iskustvo kaže da je juha prebogata okusom pravih vrganja.
Dobar tek!