Prosinac donosi promjene u ritmu života kada sve oko nas miriše na zimske specijalitete. U toj atmosferi, bezglutenske fritule postaju pravi zimski comfort food koji će uljepšati hladne dane i okupiti članove obitelji oko stola. Svaka ova loptica iznutra je mekana i prozračna, a izvana neodoljivo hrskava. U njima uživaju sve generacije, a u ovom receptu smo ih prilagodili svima koji ne mogu konzumirati gluten uz dodatak domaćeg mliječnog kefira, fermentiranog mliječnog napitka kiselkasto-osvježavajućeg okusa i tajnog sastojka koji ćete otkriti u nastavku. Konzumiranje hrane bogate probioticima je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za zdravlje vašeg djeteta. Fermentirana hrana je zapravo “hrana kao lijek”. Ona potpomaže probavi, podupire imunitet i zapravo povećava nutritivni sadržaj namirnica.
Iako ove fritule obogaćene probioticima pripremam u božićno vrijeme, u nekim krajevima tradicionalno ih pripremaju i u vrijeme maskenbala pa svakako spremite ovaj recept za sve prigode.
Fritule bez glutena s domaćim mliječnim kefirom
Broj osoba: 10 do 15 fritula
Vrijeme pripreme: 20 min
Suhi sastojci:
- 200 g bezglutenskog brašna
- 1/4 čajne žlice ksantan gume
- 2 čajne žličice cimeta
- 1 čajna žličica mljevenog muškatnog oraščića
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 jušne žlice šećera šećerne trske
Mokri sastojci:
- 150 ml mliječnog domaćeg kefira
- 2 jaja
- jušna žlica ruma
- jušna žlica ekstrakta vanilije
Potrebno još:
- ulje za pečenje fritula
- 2 jabuke (tajni sastojak)
Priprema:
- Jabuke ogulite i sitno naribajte te ostavite sa strane.
- U dublju posudu dodajte suhe sastojke, dobro ih izmiješajte pa im dodajte mokre sastojke i sve opet dobro izmiješajte u jednoličnu smjesu.
- Iz naribanih jabuka istisnite višak tekućine, dodajte ih u smjesu i sve dobro izmiješajte.
- U dubljem loncu ugrijte ulje.
- Dodajte ulja koliko je potrebno da ispuni lonac oko 3 cm od dna.
- Žlicom ili grabilicom za sladoled uzimajte tijesto i lagano ga dodajte u zagrijano ulje.
- Pecite fritule dok ne dobiju zlatno-žutu boju s obiju strana.
- Poslužite uz domaći džem, rastopljenu čokoladu ili ih jednostavno pospite s malo mljevenog šećera.
Uslast i radost!