Ako volite orašaste plodove i cimet, ovaj će vam recept za malo drugačije kiflice, mekane i prhke s punjenjem po želji, biti među omiljenima. Priprema ovih starogradskih kiflica vrlo je jednostavna, a potrebno vam je svega nekoliko sastojaka. Odlične su za ponijeti sa sobom na izlete ili za nešto slatko prigristi nakon nedjeljnog ručka. Mi ih jednostavno obožavamo!
Starogradske kiflice
Vrijeme pripreme: 90 minuta (tijesto se hladi oko 60 minuta).
Količina: oko 40 komada
Sastojci:
- 200 g maslaca
- 200 g krem sira (sirnog namaza)
- 350 g glatkog brašna
Za posip:
- 3 žlice krupno mljevenih tostiranih lješnjaka
- 3 žlice mljevenih oraha
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 žlica bijelog šećera
- pola žličice cimeta
Dodatno:
- Za punjenje po želji – čokoladni namaz ili džem (a mogu biti i prazne).
Priprema:
- Maslac, krem sir i brašno miksamo nastavcima za tijesto te rukama zamijesimo do kraja kako bismo dobili glatko tijesto.
- Tijesto formiramo u kuglu te zamotamo u prozirnu foliju i ostavimo u hladnjaku jedan sat.
- Na podlogu za valjanje tijesta pospemo malo brašna i malo prethodno pomiješane smjese (posip) lješnjaka, oraha, šećera i cimeta.
- Izvadimo tijesto iz hladnjaka i podijelimo ga na četiri dijela pa svaki dio odvojeno stavimo na podlogu (prekrivenu brašnom i posipom), razvaljamo i pospemo posipom od lješnjaka, oraha, šećera i cimeta po vrhu tijesta, a zatim razvaljamo do kraja na tanko u oblik kruga.
- Tijesto možemo premazati punjenjem po želji i razrezati na 8 do 12 jednakih dijelova kako bismo dobili tanke trokute.
- Svaki trokut zamotamo u oblik kiflice.
- Kiflice stavljamo na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
- Kiflice pečemo na 180 °C 15 do 20 minuta (ovisno o pećnici).
Dobar tek!