Imamo recept za starogradske kiflice s lješnjacima, orasima i punjenjem po želji – zalogaj koji ćete obožavati!

Starogradske kiflice. (Foto: Petra Sabljić)

Ako volite orašaste plodove i cimet, ovaj će vam recept za malo drugačije kiflice, mekane i prhke s punjenjem po želji, biti među omiljenima. Priprema ovih starogradskih kiflica vrlo je jednostavna, a potrebno vam je svega nekoliko sastojaka. Odlične su za ponijeti sa sobom na izlete ili za nešto slatko prigristi nakon nedjeljnog ručka. Mi ih jednostavno obožavamo!

Pitali smo ChatGPT prijedloge obiteljskih aktivnosti u vlastitom domu. Evo kojih 7 ideja nam se najviše svidjelo.

Starogradske kiflice.
Starogradske kiflice. (Foto: Petra Sabljić)

Starogradske kiflice

Vrijeme pripreme: 90 minuta (tijesto se hladi oko 60 minuta).

Količina: oko 40 komada

Sastojci:

  • 200 g maslaca
  • 200 g krem sira (sirnog namaza)
  • 350 g glatkog brašna

Za posip:

  • 3 žlice krupno mljevenih tostiranih lješnjaka
  • 3 žlice mljevenih oraha
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 žlica bijelog šećera
  • pola žličice cimeta

Dodatno:

  • Za punjenje po želji – čokoladni namaz ili džem (a mogu biti i prazne).

Priprema:

  1. Maslac, krem sir i brašno miksamo nastavcima za tijesto te rukama zamijesimo do kraja kako bismo dobili glatko tijesto.
  2. Tijesto formiramo u kuglu te zamotamo u prozirnu foliju i ostavimo u hladnjaku jedan sat.
  3. Na podlogu za valjanje tijesta pospemo malo brašna i malo prethodno pomiješane smjese (posip) lješnjaka, oraha, šećera i cimeta.
  4. Izvadimo tijesto iz hladnjaka i podijelimo ga na četiri dijela pa svaki dio odvojeno stavimo na podlogu (prekrivenu brašnom i posipom), razvaljamo i pospemo posipom od lješnjaka, oraha, šećera i cimeta po vrhu tijesta, a zatim razvaljamo do kraja na tanko u oblik kruga.
  5. Tijesto možemo premazati punjenjem po želji i razrezati na 8 do 12 jednakih dijelova kako bismo dobili tanke trokute.
  6. Svaki trokut zamotamo u oblik kiflice.
  7. Kiflice stavljamo na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
  8. Kiflice pečemo na 180 °C 15 do 20 minuta (ovisno o pećnici).

Dobar tek!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci