Baš poput kruha, u skoro svakom dijelu svijeta pripremaju se palačinke na neki specifičan način. Ove naše, europske, omiljene su mnogim generacijama. Ono što je izuzetno dobro kod njih je da se mogu jesti i slane i slatke pa od jedne pripreme možemo napraviti i glavno jelo i desert. Još jedno omiljeno jelo naše djece su pohanci pa danas donosimo recept koji je spaja ta dva jela – pohane punjene palačinke!
Jelo je idealno za roditelje koji nemaju puno vremena, pogotovo jer se može pripremiti i dan ranije kako bi sljedeći dan imali konkretan obrok. Danas donosimo prijedlog klasičnog nadjeva, sir i šunka, ali ne dajte se smesti, dajte mašti na volju i punite čime god želite! S obzirom na blagdane koji su nam sve bliži i obilje hrane na našim stolovima, možete iskoristiti ostatke mesa koje možete kombinirati sa sirom i omiljenim umakom, i poslužiti uz omiljenu francusku salatu.
Štrudla od jabuka – omiljen jesenski desert koji volimo tijekom cijele godine
Pohane palačinke
Količina: za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Sastojci za palačinke:
- 250 g oštrog brašna
- 2 jaja
- 200 ml mlijeka
- 300 – 400 ml mineralne vode
- malo soli
Sastojci za nadjev:
- sir
- šunka
- oštro brašno
- jaje
- kukuruzno brašno ili krušne mrvice
Još je potrebno:
- ulje za prženje
- po želji majoneza, kečap
Priprema:
- Sve sastojke za palačinke dobro promiješati da nema grudica i pustiti smjesu da odmori bar 10 minuta.
- Peći tanko tijesto lijevajući na neprianjajuću tavu za palačinke.
- Svaku palačinku napuniti nadjevom po želji i zarolati poput sarmice.
- Punjene palačinke pohati redom u brašnu pa jajetu i na kraju u kukuruznom brašnu ili krušnim mrvicama.
- Pohane palačinke ispeći na tavi u malo ulja ili u pećnici postavljene na rešetku na 180 °C dok ne porumene.
- Izvaditi ih na kuhinjski ubrus da se upije višak masnoće.
- Spremiti ih u ekološku vrećicu i ponijeti na izlet, a po želji pripremiti i majonezu, kečap ili neki drugi umak.
Uslast!