Studeni je mjesec kada priroda polako prelazi iz toplih jesenskih boja u malo mirniju paletu zime. Sve hladniji dani zbližavaju obitelji u njihovim domovima, a to često uključuje i pripremu različitih jela i dekoracija povezanih s jeseni. Jedna od takvih priprema može biti i stvaranje toplih i mirisnih, aromatičnih jela od bundeve.
Iako je dostupna od ljeta do kraja zime, najslađa je ujesen kada njezini zlatni tonove pomiješani s notama cimeta i muškatnog oraščića stvarajući toplu i ugodnu atmosferu unutar kuće.
Možete zaključiti, bundeva je srce ovog recepta i predstavlja obilje jesenske berbe i stvaranje najmirisnijeg bezglutenskog kruha koji će svi obožavati. Bundevino mekano, narančasto meso pretvorit ćemo u glatki pire koji će obogatiti kruh svojom bojom i okusom. Mirisni cimet, sa svojim toplim i umirujućim mirisom, stvorit će osjećaj ugode i topline u zraku, a malo muškatnog oraščića dodat će složenost okusu, noseći sa sobom miris zrelog voća i drvenaste note. Sve ove mirisne arome podsjećaju upravo na nadolazeće blagdanske dane, a priprema tijesta postaje prava obiteljska pustolovina koja u čarobnoj kutiji, transformira ove jednostavne sastojke u mirisni kruh.
Dok se kruh polako peče, vrijeme čekanja i nestrpljivosti iskoristit ćete za dijeljenje priča, sjećanja, smijeh i izradu glazure od domaćeg kefira. A tko zna, možda dogovorite i film za zajedničko gledanje, možda čak i božićni!
Kada kruh od bundeve napokon izađe iz pećnice, provjereno, svi se brzo okupljaju oko stola, a takav topao, narezan na šnite, poziva na još jedan zalogaj. U nastavku otkrivamo tajnu recepture kako ga pripremiti.
Bezglutenski kruh s bundevom
Količina: 8 – 10 osoba
Vrijeme pripreme: 40 min
Suhi sastojci za kruh:
- 150 g bezglutenskog brašna od zobi
- 50 g brašna od tapioke
- 100 g brašna od teffa
- 50 g šećera šećerne trske (možete koristiti istu gramažu meda ili javorova sirupa)
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- čajna žlica sode bikarbone
- 2 čajne žlice začina za pitu od bundeve (pumpkin pie spice)
Mokri sastojci za kruh:
- 300 g pirea od bundeve (ovog sam puta koristila Hokkaido tikvu)
- 100 ml ulja od lješnjaka
- 4 jaja
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 175 °C.
- U zdjelu dodajte suhe sastojke pa ih pomiješajte, zatim dodajte mokre sastojke.
- Sve dobro smiksajte (tijesto je malo gušće).
- Premjestite smjesu u namašćeni kalup za pečenje i pecite oko 40 minuta ili dok kruh nije položio „čačkalica test“.
- Pečeni kruh pustite da se ohladi prije rezanja.
Sastojci za glazuru:
- 150 g mljevenog šećera (ovog sam puta koristila bijeli, ali može i mljeveni šećer šećerne trske)
- 2 jušne žlice domaćeg mliječnog kefira
- 1 jušna žlica soka od limuna
Priprema glazure:
Sastojke dobro smiksajte u kremastu tekuću smjesu. Prelijte preko kruha ili samo preko odrezane šnite.
Uživajte u svojim mirisnim zalogajima i zajedničkim trenutcima!