Galette s povrćem jedno je od onih jela koje odiše toplinom domaće kuhinje i jednostavnošću pripreme. Ova rustikalna pita, koja se oblikuje ručno bez potrebe za savršenim rubovima, može biti lagano predjelo, glavno jelo ili prilog koji se savršeno uklapa u svaku priliku.
Jedan od najljepših elemenata galette je mogućnost prilagođavanja sezonskim namirnicama. U ljetnim mjesecima dominiraju sočne rajčice, tikvice i svježe začinsko bilje, dok jesenska verzija može sadržavati buču, karamelizirani luk i kremaste sireve. Zimi se savršeno uklapaju blitva, gljive i orašasti plodovi, a proljeće donosi svježinu šparoga, mladog luka i fete. Svaka sezona nudi svoje jedinstvene okuse, a galette je platno na kojemu se oni mogu skladno spojiti.
Priprema galette ne zahtijeva ni puno vremena ni komplicirane tehnike. Tijesto se puni nadjevom po želji i peče do savršene zlatno-smeđe boje, a bogat miris začina i pečenog tijesta koji ispunjava prostor vašeg doma stvara toplo iščekivanje okupljanja za stolom.
Bilo da ju pripremate kao jednostavan svakodnevni obiteljski obrok ili kao posebnu deliciju za goste, ova bezglutenska poslastica u svakom godišnjem dobu donosi novo zadovoljstvo i drugačije okuse.
Festival svjetla donosi 25 jedinstvenih priča kroz najljepše zagrebačke lokacije

Galette s povrćem bez glutena
Količina: za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Sastojci za galette:
- 55 g brašna od tapioke
- 125 g maslaca (hladnog, iz hladnjaka)
- 55 g brašna od heljde
- 155 g rižinog brašna
- 3 jušne žlice domaćeg mliječnog kefira
- 1 jaje
- ½ čajne žlice soli
Za punjenje:
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 tikvica
- 1 paprika
- 1 cikla
- 1 veća mrkva
- 1 manji slatki krumpir
- 1 luk
- 100 g svježeg špinata
- ½ čajne žlice soli
Za premazivanje ruba tijesta:
- 1 žumanjak
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- Najprije pripremite punjenje. Sve povrće, osim špinata, narežite na male kockice.
- U dublju tavu dodajte maslinovo ulje pa narezani luk. Zatim dodajte sve narezano povrće. Sve dobro izmiješajte, posolite pa opet izmiješajte i poklopite. Dinstajte oko 25 minuta uz miješanje dok povrće ne omekša, a zatim dodajte špinat. Poklopite na nekoliko minuta pa miješajte dok špinat ne uvene. Poklopite i ostavite sa strane dok radite podlogu od tijesta.
- Stavite u zdjelu brašna, sol i tapioku pa izmiješate. Prstima umiješajte maslac narezan na kockice da se poveže s brašnom. Zatim dodajte jaje i kefir.
- Mijesite tijesto dok sve nije povezano pa razvaljajte u krug između dva papira za pečenje. Gornji papir skinuti, a donji papir za pečenje, na kojem je tijesto, premjestite u okrugli kalup za pečenje.
- Na sredinu tijesta posložite pečeno povrće tako da rub tijesta (otprilike 5 cm) ostavite prazan. Kada posložite povrće, rubove tijesta preklopite prema unutra.
- Rub premažite razmućenim žumanjkom.
- Galette treba peći oko 40 minuta ili dok tijesto ne poprimi zlatnožutu boju (ovisno o jačini vaše pećnice).
Uslast!