File pilećeg zabatka alla cacciatore s palentom: Savršen spoj talijanske tradicije i hrvatske namirnice

File pilećeg zabatka alla cacciatore s palentom. (Foto: Vedrana Orlović, Kefirolicious studio)

Mediteranska kuhinja oduvijek se isticala bogatstvom okusa i raznovrsnošću sastojaka, a među njezinim brojnim specijalitetima jelo alla cacciatore zauzima posebno mjesto. Alla cacciatore (u prijevodu: na lovački način) donosi autentičan okus talijanske tradicije spajajući sočan file pilećeg zabatka s aromatičnim povrćem i začinima. Kada se posluži uz kremastu palentu, dobiva se savršena kombinacija koja će oduševiti svako nepce.

Alla cacciatore potječe iz ruralnih dijelova Italije, gdje su lovci, nakon dugih dana provedenih u prirodi, pripremali obroke od onoga što su imali pri ruci: divljači, svježih rajčica, luka, češnjaka, maslina i aromatičnog bilja. S vremenom se ovo jelo prilagodilo i drugim vrstama mesa, a piletina je postala posebno popularna zbog svoje dostupnosti i sposobnosti da upija bogate okuse umaka.

File pilećeg zabatka alla cacciatore karakteriziraju bogati i slojeviti okusi. Rajčice, paprike, masline i začinsko bilje poput origana i timijana, zajedno s bijelim vinom, stvaraju neodoljiv umak, a kremasta palenta idealna mu je pratnja. Njezin blag okus i glatka tekstura idealno se slažu s intenzivnim okusima pilećeg zabatka.

Ovo jelo idealno je za obiteljske ručkove ili večere, ali i za posebne prigode u kojima želite impresionirati svoje goste.

Uskoro počinje ljetno Fuliranje. Očekuju vas primamljivi koktelski klasici i autorske kreacije, ali i hedonistička oaza i dobri zvuci!

File pilećeg zabatka alla cacciatore
File pilećeg zabatka alla cacciatore s palentom. (Foto: Vedrana Orlović, Kefirolicious studio)

File pilećeg zabatka alla cacciatore s palentom

Količina: 3 – 4 osobe

Vrijeme pripreme: 15 min

Sastojci:

  • 600 g filea zabatka Međimursko pile
  • sol za piletinu
  • 5 jušnih žlica maslinova ulja
  • ½ ljubičastog luka
  • 2 crvene paprike
  • 2 paprike babure
  • 1 ½ čajna žličica soli
  • 2 čajne žličice suhog timijana
  • 3 mrkve
  • 5 većih šampinjona
  • 150 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
  • prstohvat svježeg peršina
  • 300 g pasirane rajčice
  • 250 g palente

Priprema:

  1. Operite paprike i mrkvu te očistite šampinjone. Papriku narežite na manje kockice, mrkvu na kolutiće, a šampinjone na tanke kolutiće. Luk također narežite na sitne komadiće.
  2. Filee operite, osušite papirnatim ručnikom pa posolite.
  3. Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje pa filee zabatka. Pecite s obje strane dok filei ne porumene. Izvadite ih na tanjur i poklopite kako bi ostali topli.
  4. U istu tavu dodajte još malo maslinova ulja, a zatim narezani luk i mrkvu. Pirjajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta pa dodajte narezane paprike, šampinjone, sol i timijan. Sve pomiješajte pa dodajte 75 ml temeljca. Kuhajte dok gljive ne omekšaju.
  5. Zatim dodajte filee i ostatak temeljca. Promiješajte sve pa kuhajte još 10 minuta.
  6. Dodajte pasiranu rajčicu pa sve promiješajte i kuhajte poklopljeno do 10 minuta, a potom ugasite vatru.
  7. Skuhajte palentu prema uputstvima s pakovanja pa preko tople palente poslužite filee i umak. Ukrasite svježim nasjeckanim peršinovim listom.
  8. Svakako poslužite uz zelenu salatu s rajčicom.

Pri posluživanju jelo na tanjuru možete ukrasiti svježim peršinom.

Dobar tek!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci