Elegancija na tanjuru: Pašteta od pilećih jetrica kao zvijezda novogodišnjeg stola

Pašteta od pilećih jetrica. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Dok odbrojavamo posljednje trenutke stare godine, zašto ne bismo i našim okusnim pupoljcima priuštili nezaboravno iskustvo? Pašteta od pilećih jetrica, spoj profinjenosti i jednostavnosti, idealan je izbor za novogodišnji snack koji će oduševiti i najzahtjevnije gurmane. Bogata, kremasta tekstura i nježni, a opet puni, okusi savršeno se slažu s čašom pjenušca i veselim raspoloženjem u novogodišnjoj noći.

Za pripremu ovog klasika ne trebate biti vrhunski chef – nekoliko kvalitetnih sastojaka i malo truda dovoljno je da na stolu imate deliciju koja plijeni pažnju i osvaja (i najzahtjevnija) nepca.

Kamo za doček na otvorenom u Hrvatskoj? Donosimo nekoliko ideja kako spojiti obiteljski izlet i druženje s prijateljima

Pašteta od pilećih jetrica
Recept za paštetu od pilećih jetrica. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Pašteta od pilećih jetrica

Količina: za 6 porcija

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Sastojci:

  • 500 g pilećih jetrica sa srcima
  • 1 glavica luka (sitno nasjeckana)
  • 2 – 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 list lovora
  • pola čajne žličice timijana
  • 80 g maslaca 
  • 100 ml bijelog vina 
  • 1 žlica maslinova ulja 
  • sol i papar po ukusu 
  • prstohvat muškatnog oraščića (po želji)
  • pola žlice konjaka

Postupak:

  1. Pileća srca prerežite napola. Operite pileća jetrica i srca te očistite od žilica, opni i masnoće.
  2. U tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane mekan. Dodajte češnjak, timijan i lovor, kratko pirjajte dok češnjak ne otpusti aromu.
  3. Ubacite jetrica i srca u tavu, kuhajte ih na srednje jakoj vatri dvije tri minute uz povremeno miješanje. 
  4. Dodajte vino i kuhajte još 5 – 7 minuta. Jetrica će postati mekana, a alkohol ispariti iz tekućine.
  5. Kad se malo ohladi, izvadite lovor i prebacite jetrica i luk u blender ili sjeckalicu. Dodajte maslac, sol, papar, konjak i prstohvat muškatnog oraščića. Blendajte dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. 
  6. Probajte paštetu i, po potrebi, dodajte još soli, papra ili začina po želji. 
  7. Paštetu prebacite u staklenu ili keramičku posudu, poravnajte površinu i premažite tankim slojem rastopljenog maslaca. Stavite u hladnjak da se ohladi 2 – 3 sata prije posluživanja. 
  8. Ukrasite i poslužite paštetu uz svježi kruh, tost ili krekere. Po želji, uz paštetu poslužite i ukiseljeno povrće.

Dodatni savjeti: 

  1. Nemojte prekuhati jetrica – dovoljno je pustiti ih nekoliko minuta na srednjoj vatri dok ne omekšaju. Pretjerano kuhanje može rezultirati suhom i gorkom paštetom.
  2. Nemojte štedjeti na maslacu! Dodavanje maslaca nakon prženja osigurava glatku i bogatu teksturu.
  3. Kombinacija luka, češnjaka i začina ključna je za bogat okus. Po želji, možete dodati konjak, muškatni oraščić ili začinsko bilje za dodatnu aromu. Bitno je pažljivo dozirati začine kako ne bi nadjačali okus jetrica.
  4. Pašteta se mora dobro ohladiti prije posluživanja kako bi se okusi proželi i kako bi pašteta postigla pravu konzistenciju.

Dobar tek i sretna nova godina!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci