Dok odbrojavamo posljednje trenutke stare godine, zašto ne bismo i našim okusnim pupoljcima priuštili nezaboravno iskustvo? Pašteta od pilećih jetrica, spoj profinjenosti i jednostavnosti, idealan je izbor za novogodišnji snack koji će oduševiti i najzahtjevnije gurmane. Bogata, kremasta tekstura i nježni, a opet puni, okusi savršeno se slažu s čašom pjenušca i veselim raspoloženjem u novogodišnjoj noći.
Za pripremu ovog klasika ne trebate biti vrhunski chef – nekoliko kvalitetnih sastojaka i malo truda dovoljno je da na stolu imate deliciju koja plijeni pažnju i osvaja (i najzahtjevnija) nepca.
Pašteta od pilećih jetrica
Količina: za 6 porcija
Vrijeme pripreme: 40 minuta
Sastojci:
- 500 g pilećih jetrica sa srcima
- 1 glavica luka (sitno nasjeckana)
- 2 – 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 1 list lovora
- pola čajne žličice timijana
- 80 g maslaca
- 100 ml bijelog vina
- 1 žlica maslinova ulja
- sol i papar po ukusu
- prstohvat muškatnog oraščića (po želji)
- pola žlice konjaka
Postupak:
- Pileća srca prerežite napola. Operite pileća jetrica i srca te očistite od žilica, opni i masnoće.
- U tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane mekan. Dodajte češnjak, timijan i lovor, kratko pirjajte dok češnjak ne otpusti aromu.
- Ubacite jetrica i srca u tavu, kuhajte ih na srednje jakoj vatri dvije tri minute uz povremeno miješanje.
- Dodajte vino i kuhajte još 5 – 7 minuta. Jetrica će postati mekana, a alkohol ispariti iz tekućine.
- Kad se malo ohladi, izvadite lovor i prebacite jetrica i luk u blender ili sjeckalicu. Dodajte maslac, sol, papar, konjak i prstohvat muškatnog oraščića. Blendajte dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu.
- Probajte paštetu i, po potrebi, dodajte još soli, papra ili začina po želji.
- Paštetu prebacite u staklenu ili keramičku posudu, poravnajte površinu i premažite tankim slojem rastopljenog maslaca. Stavite u hladnjak da se ohladi 2 – 3 sata prije posluživanja.
- Ukrasite i poslužite paštetu uz svježi kruh, tost ili krekere. Po želji, uz paštetu poslužite i ukiseljeno povrće.
Dodatni savjeti:
- Nemojte prekuhati jetrica – dovoljno je pustiti ih nekoliko minuta na srednjoj vatri dok ne omekšaju. Pretjerano kuhanje može rezultirati suhom i gorkom paštetom.
- Nemojte štedjeti na maslacu! Dodavanje maslaca nakon prženja osigurava glatku i bogatu teksturu.
- Kombinacija luka, češnjaka i začina ključna je za bogat okus. Po želji, možete dodati konjak, muškatni oraščić ili začinsko bilje za dodatnu aromu. Bitno je pažljivo dozirati začine kako ne bi nadjačali okus jetrica.
- Pašteta se mora dobro ohladiti prije posluživanja kako bi se okusi proželi i kako bi pašteta postigla pravu konzistenciju.
Dobar tek i sretna nova godina!