Božić bez slastica i kolača je nezamisliv. Pripremaju se u svim bojama, oblicima i okusima, ali jedan, vrlo jednostavan za pripremu, a istovremeno svečan i raskošan, dominirat će i ovog Božića na gotovo svakom blagdanskom stolu. Pogađate, riječ je o – kuglofu.
Istražili smo što ga čini tako zanimljivim i posebnim i zašto ga vole baš svi – i veliki i mali.
Francuski i bečki korijeni
Kuglof, kao jedna od vrsta slatkih kruhova, bio je čest na blagdanskim stolovima, čak i siromaha. Priča o njegovim korijenima ima mnogo. Neke sežu u daleku prošlost i spominju prototip današnjeg kalupa za pečenje kuglofa u iskopinama Rimskog Carstva prije više od dvije tisuće godina. Ipak, najviše povijesnih zapisa povezuje ga s francuskom pokrajinom Alsace, točnije mjestom Ribeauvillé te bečkim dvorom.
Prema jednoj od priča jedne su mračne noći trojica umornih putnika na povratku iz Betlehema pokucala na vrata alzaškog gradića Ribeauvilléa. Gostoljubivi su ih građani smjestili i nahranili, a kada su putnici bili spremni nastaviti svoje putovanje, u znak zahvalnosti gostioničaru su ostavili zlatan kruh u obliku prstena. Priča je mještanima poslužila za stvaranje običaja darivanja na blagdan Sveta tri kralja kada djeca, maskirana u kraljeve, obilaze domove u potrazi za slatkišima. Recept za kuglof danas je simbol tog francuskog gradića, a svake se godine u lipnju ondje održava i festival kuglofa.
U ne tako dalekom Beču, u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije kuglof je bio klasična bečka slastica. Prvi je put predstavljen 1914. godine u Prvom kalendaru kuharskog umijeća, a pretpostavlja se da je odatle došao i u naše krajeve.
Jeste li već posjetili Božićno selo, najljepšu blagdansku bajku u Europi? Evo po čemu je posebno.
Tradicionalna slastica hrvatskog blagdanskog stola
Dok je u Alsaceu kuglof svadbeni kolač koji tradicionalno peče mladenkina majka, Beč ga je posluživao u kavanama, a u hrvatskoj se tradiciji vezuje uz božićni stol. Kontinentalni dio Hrvatske prvi je primio kuglof u svoje božićne običaje. Ovaj bi kolač neobična oblika uživao počasno mjesto na blagdanskom stolu, a nerijetko je bio i ukrašen crvenom jabukom u koju bi se utaknuti novčići ili upaljenom svijećom i zelenim grančicama.
S kontinenta su se ovi slatki običaji brzo proširili i na obalni dio Hrvatske, no ondje je kuglof dobio drugačije okuse. Uobičaje suhe grožđice upotpunili su ili zamijenili okusi ušećerene korice limuna i naranče, badema i smokve. Danas kuglofe možemo pronaći različitih veličina i okusa – za svako nepce i svaku prigodu ponešto.
Slatki kolač neobična oblika
Ono po čemu je kuglof posebno zanimljiv jest njegov okrugli oblik s rupom u sredini. Priprema se u okruglom kalupu izbrazdanih stijenki, danas metalnom ili silikonskom, a nekad od pečene gline. Karakterizira ga lagano, prozračno tijesto u koje se dodaju svakojaki sastojci – od suhog i karameliziranog voća do meda, cimeta, čokolade i svježeg voća. Okusa ima zaista puno pa svatko može naći nešto za sebe. I to doista svatko – jer su danas dostupni i bezglutenski kuglofi.
Božićni bezglutenski kuglofi – savršen blagdanski zalogaj za svako nepce
Kuglof će ove godine na blagdanski stol moći staviti i oni alergični na gluten i to zahvaljujući Moje malo zlato, proizvođačima pekarskih proizvoda u Hrvatskoj, koji u ponudi imaju kuglof s kakaom i suhim voćem te mini kuglofe glazirane tamnom čokoladom.
Mini kuglofi Moje malo zlato savršen su izbor za sve koji traže elegantan i ukusan desert u malim porcijama. Ovi bezglutenski, mekani kolačići dolaze s kremastim punjenjem od jagode, naranče ili kave. Najbolje od svega je što su odmah spremi za goste koje će, vjerujete nam, oduševiti čim ih ugledaju. Svojim blagdanskim ruhom pažljivo složeni na etažeru impresionirat će i najzahtjevnije goste, a ni najveći kritičari neće ostati ravnodušni kad ih budu kušali.
Ako ste ipak ljubitelj klasičnih kolača, bezglutenski kuglof Moje malo zlato oduševit će vas svojom sočnošću i bogatstvom okusa. Ova slastica kombinira kakao i raznovrsno suho voće, uključujući kandiranu papaju, ananas, mango i grožđice. Dodaci poput listića badema i soka od naranče podižu njegov okus, sočnost i miris na još višu razinu.
Za razliku od mini kuglofa, ovaj veći kolač idealan je za dijeljenje s obitelji i prijateljima pa ako se za blagdanskim stolom okuplja veće društvo, počastite ih slasticom u kojoj će svi moći uživati. AOECS certifikat svih proizvoda Moje malo zlato garantira sigurnost za osobe osjetljive na gluten.
Uživanje u kuglofu nikada nije bilo ovako slatko, kremasto i jednostavno. Uz proizvode poput ovih, tradicija i inovacija spajaju se u savršenom zalogaju. Dovoljno je samo odabrati željene okuse i naručiti i već je glavna zvijezda vašeg blagdanskog stola spremna za posluživanje.