7 sjajnih street foodova u Ljubljani za vikend istraživanje s djecom

Ljubljana, sladoledi u "vatrenom kruhu". (Foto: Shutterstock)

U Ljubljani se krije mala meka gurmanskih užitaka i zabave, koja će vas privući pričom o zmajevima, zmajskim street food specijalitetima, organskim i voćnim street food delicijama, craft slasticama, neobičnim hamburgerima, ali i jelima po izvornim recepturama.

Dolazite li u Ljubljanu prvi put, bit ćete iznenađeni brojnim događanjima i bogatom gastronomskom ponudom. Ulice su pune ljudi, kafića, barova i restorana, a tu su i dječja igrališta i parkovi u kojima se često organiziraju izložbe, razne manifestacije ili programi za djecu.

Uz raznoliku street food ponudu brojnih zalogajnica, možete uživati i u klasičnim restoranima, i to u brojnim tradicionalnim, ali i međunarodnim jelima svih cjenovnih razreda. Gurmani će guštati u ovoj fantastičnoj gastronomskoj ponudi, a mi ćemo vam predstaviti zanimljiva street food mjesta koja će vas i vašu djecu u vikend obilasku osvojiti fenomenalnim okusima.

Zdravo osvježenje nakon puta u bilo koje doba dana

Ako ste tek stigli u Ljubljanu i još ste malo iscrpljeni od puta, u Oakberryju vas čeka pravo osvježenje i vitaminsko-energetska bomba koju obožavaju i djeca. Temeljna namirnica koja se koristi u svim Oakberry proizvodima je brazilski acai i po svojoj nutritivnoj vrijednosti smatra se superhranom. Acai bobice su plod palmi, a pune su antioksidansa, vitamina i vlakana i izuzetno su hranjiv obrok u bilo koje doba dana.

U Oakberryju možete naručiti organske zdjelice s acaijem u koje se dodaje voće, orašasti plodovi, maslac od orašastih plodova, sjemenke, granola, kokos i razni nadjevi, zatim Acai smoothije, vitaminske pločice i Oakombucha napitke. Njihova misija je unapređenje prehrane i života kroz healthy street food koncept u kojem su sve namirnice visoke nutritivne vrijednosti i kvalitete, a acai bobice se smatraju jednom od najzdravijih namirnica u svijetu.

Ovim novim i svježim okusima Oakberry djecu i mlade možete potaknuti da jedu zdravu hranu, a kako je lokal smješten u srcu turističkog obilaska, idealno je mjesto za osvježenje.

Radno vrijeme lokala radnim danom je od 8:30 do 21 sat, a subotom i nedjeljom je od 10 do 21 sat.

Sladoledi u „vatrenom kruhu“ prema Drakulinom receptu

U srednjovjekovno uređenom dijelu Ljubljane, na Ćiril-Metodovu trgu, pored stare katedrale smještena je Dragon Street Food zalogajnica sa street food slasticama koje će vas osvojiti nezaboravnim okusima i načinom pripreme.

Ovdje se sladoledi ne poslužuju u običnom kornetu, već u, kako ga naši susjedi zovu, vatrenom kruhu (kürtöskalács, tipičan mađarski kolač koji se peče na otvorenoj vatri) od hrskavog i mekanog svježe pripremljenog tijesta poput najfinijeg vafla u koji se stavlja sladoled te raznovrsni okusi, arome, začini poput cimeta i vanilije te razni preljevi.

Ovaj način pripreme tjestenine potječe iz Transilvanije, zemlje u kojoj je živio grof Drakula, Zmajev sin. Slastice su se radile na Drakulinu dvoru u posebnim prilikama, a darovale su se na poklon kao znak ljubavi. Prema legendi, u Sloveniju je iz Transilvanije poslan troglavi zmaj da ujedini zmajeve Europe kako bi se zaštitili od ljudi i na poklon je ljubljanskom zmaju donio slasticu – sladoled, koju je ljubljanski zmaj u znak dobrodošlice spalio i ispekao svojom vatrom. Tako su zajedno napravili ovu famoznu vatrenu street food poslasticu koja se i dandanas poslužuje.

U ovoj će eksploziji okusa uživati svi članovi obitelji, a posebice u degustaciji sladoleda koji je napravljen po recepturi koja se pripremala u Drakulinu dvorcu. Dragon Street Food radi svakim danom uključujući i vikende od 11 do 20 sati.

Ljubljana ima prefine zmajske rolice s raznolikim punjenjima

Fetiche Pattiserie slastičarnica je poznata po francuskim specijalitetima, a zmajske rolice pravi su street food gastronomski hit. One izgledaju poput croissant rolica s raznim nadjevima od kojih ćete se rastopiti od užitka kada ih kušate. Ljubiteljima Nuttelle preporučujemo da probaju rolicu punjenu domaćom Nutellom koju rade po vlastitoj recepturi.

Osim veličanstvenom ponudom, slastičarnica će vas oduševiti i veselim osobljem te moderno uređenim ambijentom, a u Feticheu posebno su ponosni na svoje torte. Od francuskih specijaliteta ovdje ćete naići na tartove, macarone i eklere, ali i brojne druge zanimljive kolače koji su svi dekadentno ukusni.

U pripremi slastica upotrebljavaju se isključivo prirodne namirnice bez konzervansa ili boja pa ćete moći uživati u slatkoj rapsodiji okusa bez imalo grižnje savjesti. Za sladoled imaju vlastitu recepturu, a i kava koju poslužuju je izvrsna.

Radno vrijeme je svakim danom od 8 do 20 sati.

Sočni burgeri umotani u hrskavo tijesto za pizzu

U Pizza burger Pointu će uživati ljubitelji mesa jer se hamburgeri pripremaju od 100 % goveđeg mesa i to od Limousin francuskog goveda koje dolazi s otvorenog pašnog uzgoja i čije meso je nježno i izuzetno ukusno. Peče se isključivo na roštilju, a zatim se zajedno s ostalim sastojcima pažljivo umotava u tijesto za pizzu i opet peče i dorađuje u pećnici. Kada je pizzaburger poslužen na stol, upustit ćete se u neodoljivo hrskavo, sočno i ukusno zadovoljstvo.

Ovdje ćete naći i bogatu ponudu pizza, vege, ali i ostalih jela poput pilećih krilca ili tune s prilogom te desert. Za djecu imaju poseban meni s nuggetsima i pizzom Minin. Tijesto za burgere i pizzu rade sami s domaćim kvascima izuzetne kvalitete.

Restoran je otvoren radnim danom od 10 do 22 sata, subotom od 12 do 22, a nedjeljom ne radi.

Pašta na talijanski način po Bellinijevoj operi

Ako ste prilikom svog posjeta Ljubljani više raspoloženi za uživanje u originalnoj pašti, idealno mjesto za vas je mali restoran Vito Maccheroni koji poslužuje tjesteninu po izvornoj recepturi prave talijanske kuhinje.

Nalazi se kod Tržnice BTC u Šmartinskoj cesti i udaljen je 4 km od glavnog ljubljanskog trga. Tamo ćete, ako ste jako gladni, biti posluženi brzo i bez čekanja. Tjestenina se priprema na licu mjesta i može se kupiti i ponijeti kući ili pojesti u restoranu.

U ponudi su pašte s tartufom, carbonara, tjestenina Pikante, Pomodoro & Burrata, Amatriciana, Pasta alla Norma koja je svojom izvrsnošću zaslužila ime po Bellinijevoj operi, ali i mnoge druge. Izbor tjestenine je izuzetno bogat i neodoljiv. U Vito Maccheroniju, osim što rade domaće tijesto, za sva svoja jela nabavljaju visokokvalitetne sireve, povrće, meso, začine, kao i sve ostale namirnice.

Restoran je otvoren radnim danom od 11 do 17 sati, subotom od 12 do 16, a nedjeljom je zatvoren.

Nedjeljni street food užitak u gastronomskom pubu Pop’s Place

Nedjeljom je većina restorana u Ljubljani zatvorena pa ako ste u posjetu tijekom vikenda, za nedjeljni ručak ili večeru svakako preporučujemo glavni ljubljanski gastronomski pub Pop’s Place koji je smješten u blizini katedrale Svetog Nikole. Ovdje ćete naći ukusne gurmanske burgere, autentična jela s roštilja, salate, za djecu popularan fish&chips koji je za prste polizati, domaće sezonske pite i tradicionalan cheesecake. Najpopularnija jela su im gurmanski suho odležani hamburgeri ili tradicionalna sporo dimljena rebarca s roštilja. Meso je od slovenske govedine sa slobodne ispaše, a odležavaju je više od mjesec dana. Sami peku i rade fine brioche lepinje te umake za jela i nikad ne koriste zamrznute namirnice.

Ovdje ćete se savršeno okrijepiti za daljnje razgledavanje grada jer je hrana fantastična, a radno vrijeme puba je svim danima od 12 do ponoći, a nedjeljom od 12 do 23 sata.

U Ljubljani se služe praline i kolači kao s francuskog dvora

La Mousse Gousse u Ljubljani je boutique slastičarnica s francuskim štihom. Njihove praline, kolači i torte će vas oduševiti elegancijom, veličanstvenim okusima i umijećem pripreme. Posebno će vas nadahnuti način na koji dekoriraju i poslužuju slastice jer nećete znati na kojoj zadržati pogled, a koju odabrati.

Kolači i praline dolaze u svim okusima i bojama, a za djecu se rade po narudžbi dekoracije i čokolade u obliku slonića, Mickeya Mousea, autića i drugih raznovrsnih oblika. Sve slastice se mijese i rade ručno prema profinjenoj francuskoj recepturi uz korištenje novih tehnika u oblikovanju tako da ćete uživajući u ovim slasticama doživjeti istinsku eleganciju francuskog dvora.

S obzirom na to da slastičarnica radi subotom od 10 do 12 sati, predlažemo da ove delicije kupite odmah ujutro te ih spremite za uspomenu. Kada se vratite kući, vas i vašu obitelj razveselit će svojim okusima ove otmjene i slasne delicije i probuditi u vama sjećanja i dojmove s predivnog i ispunjenog vikenda u Ljubljani. Radnim danom rade od 12 do 17 sati, a nedjeljom su zatvoreni.

U slast!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci