Grubišno Polje ponovno postaje domaćin jednog od najpoznatijih sajmova domaćih proizvoda u Hrvatskoj – 18. Gospodarskog sajma sira, meda i vrganja. Tijekom dva dana, 16. i 17. studenog, školsko-sportska dvorana u Grubišnom Polju postat će mjesto okupljanja više od 100 izlagača – najboljih proizvođača sira, meda, vrganja i drugih delicija, a posjetitelji će moći uživati u autentičnim okusima Hrvatske.
Sajam, nastao kao proširenje poznatog Sajma sira, danas donosi još bogatiji sadržaj za sve ljubitelje domaćih proizvoda. Uz brojne izlagače, program obuhvaća degustacije, kulinarske prezentacije, natjecanja, predavanja i zabavu za sve uzraste, stvarajući savršenu priliku za uživanje u domaćim specijalitetima i istraživanje bogate lokalne baštine.
Bogat program uz Bilogorski doručak
Sajam će biti otvoren u subotu, 16. studenog, u 9 sati, dok će posjetitelji od 10 do 12 sati moći uživati u Bilogorskom doručku – tradicionalnim delicijama iz srca Bilogore pripremljenima od lokalnih sastojaka te predstavljanju i degustaciji tradicionalnog deserta s područja Južne Bilogore. Ovaj desert nastao je u sklopu projekta „Stvaranje gastronomske ponude područja Južna Bilogora“, koji se provodi uz potporu Hrvatske turističke zajednice. Cilj projekta je valorizirati lokalne namirnice karakteristične za Južnu Bilogoru i stvoriti prepoznatljiva jela koja će ovaj kraj upisati na gastronomsku kartu Hrvatske.
U prvoj fazi projekta kreiran je desert na bazi dviju autohtonih namirnica: svježeg sira i meda od lipe. Recept je osmislio poznati osječki chef Ivan Đukić, a nakon javne prezentacije, koja će se održati u subotu na Gospodarskom sajmu sira, meda i vrganja, desert će biti dostupan u ugostiteljskim objektima na području Grubišnog Polja i Općine Veliki Grđevac.
U drugoj fazi projekta, planiranoj za sljedeću godinu, osmislit će se glavno jelo koje će uključivati vrganje, još jednu poznatu namirnicu ovog kraja.
Ove nedjelje u Zelini se priprema gastrodogađanje u čast tradicionalne lokalne slastice – loparke
Edukativna panel-rasprava i zabava uz tamburaše
Svečano otvorenje sajma planirano je za 11 sati, dok će u podne biti održana panel-rasprava pod nazivom „Spajanje lokalnih okusa i turističkih doživljaja“ – prilika da se sazna više o važnosti povezivanja domaćih proizvoda s turizmom.
U 13 sati posjetitelji će uživati u smotri folklora, a od 14 sati mogu prisustvovati edukativnim predavanjima. Prvo predavanje, koje vodi izv. prof. dr. sc. Ivan Širić, bavit će se važnosti samoniklih gljiva u prehrani, dok će chef Ivan Đukić predstaviti pripremu autentičnih bilogorskih deserata. Poslijepodne donosi veselu atmosferu uz Tamburaški sastav Gelipteri, koji će zabavljati posjetitelje od 15 do 18 sati.
Subotnje poslijepodne rezervirano je i za proglašenje najboljeg sira što je na rasporedu u 16 sati te najboljeg meda u 17 sati. Dan završava koncertom Tamburaškog sastava Fijaker u 18 sati u grijanom šatoru na sportskom igralištu, gdje će posjetitelji moći nastaviti druženje uz glazbu i lokalne specijalitete.
U Grubišno Polje stiže i Čvarkijada
Drugi dan sajma, u nedjelju, 17. studenog, počinje već u 8 sati ujutro popularnom Čvarkijadom – natjecanjem u pripremi čvaraka. Sajam ponovno otvara svoja vrata posjetiteljima u 9 sati, dok će se na kulinarskoj prezentaciji u 10 sati otkriti tajne pripreme domaćeg vučenog tijesta.
Program se nastavlja u podne smotrom mažoretkinja, a u 13 sati proglašavaju se najbolji čvarci s Čvarkijade. Poslijepodnevna zabava uključuje nastup Tamburaškog sastava Panonia u 14 sati, kao i dječji kutak s oslikavanjem lica od 14 do 16 sati. Završni koncert, kada će nastupiti Tamburaški sastav Ledina, počinje u 17 sati u grijanom šatoru na sportskom igralištu.
Ovogodišnji Gospodarski sajam sira, meda i vrganja u Grubišnom Polju predstavlja najbolje od domaće proizvodnje i tradicije. Uz bogatu ponudu okusa, kulinarske radionice, glazbene nastupe i zabavna natjecanja, sajam donosi autentičan doživljaj za posjetitelje svih uzrasta.