Ako ste sanjali o pravoj zimskoj bajci, onda je Selo Djeda Božićnjaka u Rovaniemiju idealna destinacija za vašu obitelj!

Grad Djeda Božićnjaka. (Shutterstock)

Svatko od nas želi iskusiti pravu božićnu avanturu! Otići na sjever, posjetiti grad u kojem živi Djed Božićnjak i doživjeti svoju zimsku idilu! Ako ste i vi jedna od onih obitelji koja obožava Božić i odbrojava dane do Badnjaka, onda biste trebali otputovati s djecom u Laponiju, točnije u Rovaniemi – grad u obliku rogova sjevernog jelena koji je projektirao slavni finski arhitekt Alvar Aalto.

Selo Djeda Božićnjaka, Laponija.
Selo Djeda Božićnjaka. (Foto: Shutterstock)

Grad u kojem je najpoznatiji stanovnik Djed Božićnjak

Rovaniemi je jedan od najudaljenijih gradova u Europi koji broji nešto više od 63.000 stanovnika. Od 1985. godine nedvojbeno je najbolje odredište u Laponiji za putovanje s djecom jer tada je proglašen rodnim mjestom Djeda Božićnjaka. U ovom gradu žive vilenjaci, sobovi, snjegovići, Baka Božićnjak i Djed Božićnjak te svi pomoćnici božićne čarolije.

Još kao djeca maštali smo o tome da upoznamo Djeda Božićnjaka i popijemo s njim čašu mlijeka, a danas više od pola milijuna turista godišnje posjeti njegovu kuću i ima priliku upoznati sve njegove pomoćnike. Ako ste i vi razmišljali o tome da biste ove godine trebali otputovati u Finsku u maleni grad Rovaniemi, koji se smjestio u blizini Arktičkog kruga, niste pogriješili. Ovaj grad savršen je spoj bijele divlje prirode, ali i sjajne turističke infrastrukture. To je dobitna kombinacija za ugodnu i sigurnu, ali i nezaboravnu avanturu za obiteljske praznike!

Put do Rovaniemija nije kompliciran

Pitate se kako stići do Rovaniemija i upoznati Djeda Božićnjaka? Putovanje se na prvi pogled čini dalekim, no zapravo je sam put iz Hrvatske vrlo jednostavan. Rovaniemi je grad u kojem se nalazi službena zračna luka Djeda Božićnjaka, samo 3 km od sela Djeda Božićnjaka te jako je dobro povezan sa svim većim europskim gradovima. Iz Hrvatske je najbolje naći jeftin let do Londona te potom rezervirati direktni let iz Londona do Rovaniemija.

Dobra vijest je da Rayaner u prosincu i siječnju u ponudi ima direktne povratne letove na relaciji Milano – Rovaniemi. Do Milana možete doći automobilom, autobusom ili također Rayanerom.

Druga opcija je da letite iz Zagreba do Helsinkija te potom ukrcate se na ekspresni noćni vlak Djeda Božićnjaka koji vozi direktno iz Helsinkija do Djedove kuće. Vožnja traje nešto manje od 12 sati, a obitelji mogu rezervirati dvokrevetne kabine za spavanje s vlastitim kupaonicama.

Letove možete pretraživati na stranici Ryanaira ili na specijaliziranim tražilicama letova kao što su Skyscanner ili Kiwi

Imajte na umu da mnogobrojne kompanije zimi nude i izravne letove za Rovaniemi. Tako da ne postoje izlike za božićno čudo, a odlična ideja je i za pod bor. Zamislite izraze lica najmlađih članova obitelji kada im kažete da će zaista upoznati Djeda Božićnjaka i otputovati u njegov dom… To će biti uspomene koje će se dugo prepričavati!

Dobra priprema je pola posla jer vas čekaju pošteni minusi kada je o temperaturi zraka riječ

Ipak, Laponija je regija s klimatskim uvjetima na koje se morate pripremiti. Zima u Rovaniemiju počinje od kraja studenog i traje do početka travnja. Temperature se kreću oko -12 °C, no mogu pasti i do -30 °C. Prosinac i siječanj su najhladniji mjeseci u Laponiji.

Laponija zimi oduzima dah, no zahtijeva i dobru pripremu na hladnoću. Ljepota ovog putovanja leži u zimskoj čaroliji i bezbroj obiteljskih atrakcija na snijegu. Kada ste s djecom na otvorenom, važno je kretati se, bilo da trčite, mašete rukama, skačete, plešete, po želji, jer je upravo prokrvljenost tijela važna kod niskih temperatura.

Najam opreme je ekonomičan i mudar izbor

Ovisno o uzrastu vaše djece, morat ćete ograničiti vrijeme izlaganja hladnoći i napraviti dobar izbor aktivnosti koje uključuju outdoor, ali i indoor atrakcije. No, nemojte paničariti jer agencija Nordic Odyssey nudi velik izbor usluga i aktivnosti koje olakšavaju organizaciju kvalitetnog programa prilagođena djeci. Tako je jedan od najboljih savjeta da ne ulažete u skupu sportsku zimsku opremu, već da ju unajmite, što je ekonomičan i mudar izbor. Ipak, trebate ju rezervirati dovoljno unaprijed kako biste bili sigurni da ćete imati opremu odgovarajućih veličina u trenutku boravka u Laponiji.

Oprema koju možete unajmiti je kombinezon vodootporan i prilagođen na arktičke temperature do -20 °C i zimske čizme. Ovo se odnosi na vašu odjeću kao vanjski sloj. Ipak morate ponijeti svoje podhlače, podmajicu, čarape, kapu, šal i rukavice jer to se ne iznajmljuje. Također ova agencija iznajmljuje i specifičnu dječju opremu, kao što su kolica i autosjedalice. Za rezervaciju opreme dovoljno je da ih kontaktirate e-poštom, telefonom ili WhatsAppom, uz preciziranje dimenzija i perioda na koji želite unajmiti opremu.

Velik izbor smještajnih objekata za različite budžete

Rovaniemi ima velik izbor smještajnih objekata svih vrsta i za sve budžete. Hoteli najčešće nude obiteljske sobe, zajedničke sobe ili mogućnost dodavanja pomoćnog ležaja u jednu od njih.

Planinske kuće opcija su za obitelji koje žele boraviti u prirodi, ali u blizini grada. U ovom slučaju, morat ćete prihvatiti da ovisite o taksiju ili javnom prijevozu za dolazak do smještaja jer su ove planinske kuće često udaljene više od 2 km od centra grada.

Druga opcija je da potražite stan ili apartman u gradu. Postoji mnoštvo smještajnih objekata po dobrim cijenama u centru grada. Airbnb i Booking.com imaju velik izbor smještajnih objekata u Rovaniemiju, a ponude su kvalitetne s bezbroj apartmana u nordijskom stilu, od kojih neki čak imaju i saune.

Aktivnosti preporučene obiteljima

Ako postoji jedan grad na ovome svijetu koji je stvoren da uveseljava djecu, to je onda Rovaniemi. Cijeli grad i okolica Rovaniemija kreirani su tako da pružaju obitelji s djecom različite nezaboravne aktivnosti. Family Welcome izdvojio je najbolje preporuke, prema dobi vaše djece, koje morate staviti na svoj popis ako posjećujete ovo čarobno mjesto!

Selo Djeda Božićnjaka – mjesto u kojem živi djetinjstvo!

Na samo desetak minuta vožnje od centra Rovaniemija, nalazi se Selo Djeda Božićnjaka, zabavni park podno planine Korvatunturi. Šiljasti krovovi, veliki paketi i darovi na svakom kutku mjesta, lampice, snijeg i božićne pjesme koje se ore čitavim prostorom – da, to je božićna čarolija. Ovo je najbolja lokacija za početak vašeg putovanja jer je to mjesto magije i uzbuđenja – mjesto u kojem živi djetinjstvo!

Preporučujemo da najprije posjetite Djeda Božićnjaka u njegovu uredu koji se nalazi na samom Arktičkom krugu, pored glavnog trga Sela Djeda Mraza, a potom nastavite do glavne pošte Djeda Mraza. Ovdje ćete upoznati poštanske vilenjake te napisati i poslati božićne čestitke svojoj široj obitelji i prijateljima, otisnute ručno i s originalnim poštanskim žigom Poštanskog ureda Djeda Mraza.

Preporučena dobna skupina za ovu atrakciju su djeca od 3 do 12 godina. Ulaz je besplatan, a možete ga posjetiti svakoga dana, tijekom cijele godine. Fotografiju s Djedicom potrebno je kupiti jer nije dozvoljeno samostalno fotografiranje i snimanje.

Karting na ledenoj stazi za sve uzraste

Za karting na ledenoj stazi ne trebate vozačku dozvolu i nije potrebno prethodno vozačko iskustvo. Svi viši od 150 cm mogu voziti bez obzira na godine, a od ove godine u ponudi su i kartinzi s 2 sjedala kako bi i manja djeca mogla uživati u utrkama s odraslima. Kaciga je neophodna i uključena je u paket. Također, djeca niža od 140 cm visine mogu voziti mini-skidoo i dječje ATV-ove. Vožnja na dječjoj stazi sigurna je i zabavna. Ovakva vožnja košta 38 eura po djetetu za 15 minuta vožnje, dok je cijena za karting 49 eura po osobi za dvije vožnje po 12 minuta. Za 1 sat vožnje potrebno je izdvojiti 89 eura po osobi.

„Ledena“ večera, zagrijavanje u diskoteci na ledu te okrjepa u najstarijem restoranu u Selu Djeda Božićnjaka

U Selu Djeda Božićnjaka postoji i Snowman worldsnježni restoran i ledeni bar koji morate posjetiti. Snježne rezbarije, nevjerojatna rasvjeta i skulpture od snijega oduzimaju dah! Ne zaboravite napuniti mobitele jer ovdje ćete brzo potrošiti baterije na bezbroj fotografija koje možete zabilježiti.

Tu se poslužuju ručak i večera u tri slijeda, u ponudi imaju i dječje menije, a mjesta bi bilo poželjno rezervirati. Ako želite na temperaturama ispod nule dodatno zagrijati atmosferu, ovdje se nalazi i disko na ledu u kojem se može zabaviti cijela obitelj! Ulaznice su uključene u cijenu ulaznice za Selo Djeda Božićnjaka.

Objedovati možete u raznim restoranima, ali mi smo izdvojili restoran Božićnu kuću, jedan od najstarijih restorana u Selu Djeda Božićnjaka, koji je ujedno i child-friendly, gdje uz prethodnu rezervaciju mjesta, zimi poslužuju doručak i obilan švedski stol pun ukusne domaće hrane. Tražite li privatno i jedinstveno mjesto za nezaboravno objedovanje s obitelji, u ponudi imaju i stakleni igluu za do 6 osoba, a jelovnik pogledajte ovdje.

Tematski zabavni park s pregršt špilja i hodnika pod zemljom

U Rovaniemiju se nalazi i Santapark, tematski zabavni park s pregršt špilja pod zemljom. U jednoj od špilja je vilenjačka škola u koju možete prijaviti svoju djecu. Uvjereni smo da će se dobro zabaviti, a mogu i steći diplomu te tako postati jedan od naukovanih vilenjaka Djeda Božićnjaka. I ovdje možete posjetiti Djeda Božićnjaka u njegovu uredu i šapnuti mu svoje najdraže božićne želje. Ovdje je dozvoljeno slikanje i snimanje, ali, naravno, nude i mogućnost kupnje službene fotografije.

U ovom parku djeca mogu ukrasiti kolačiće s Bakom Božićnjak, a mirisne paprenjake vjerujemo da nećete odbiti. Ako su vaša djeca obožavatelji Snježnog kraljevstva i Else, onda obavezno posjetite hladno carstvo Ledene galerije i prošećite pored veličanstvenih skulptura. Ovdje možete popiti i piće iz ledene čaše na -10 °C, a topao kaput možete posuditi na ulazu.

U Santaparku možete uživati i u pekarnici gđe „Medenjak“, provozati se čarobnim vlakom te na kraju u trgovini igračaka kupiti omiljeni suvenir ili poklon za Božić za svoje najdraže.

Park je otvoren od 27. studenog do 8. siječnja. Cijena ulaznice uključuje sve zabavne atrakcije u Santaparku i nije ih potrebno unaprijed rezervirati.

Farma s više od 100 sobova Djeda Božićnjaka

Tko vozi saonice Djeda Božićnjaka? Sobovi! Sobovi su u Rovaniemiju češći prizor od ljudi. Postoji jako puno farma sobova. Sobovi su zvijezde u Laponiji, a njihova uloga je izuzetno važna za lokalno stanovništvo. Susret s ovim preslatkim i poludivljim životinjama jedinstveno je iskustvo u kojem će uživati svi članovi obitelji, neovisno o uzrastu.

U selu Djeda Božićnjaka na Arktičkom krugu, obiteljska tvrtka sobova Djedice vodi farmu sobova. Porovaara Hill nalazi se samo 20 km (15 minuta vožnje) južno od središta Rovaniemija i 25 minuta vožnje od Sela Djeda Božićnjaka. Kada zimi stignete na farmu, sobovi i saonice već su spremni za opuštajuću vožnju dugu 3 kilometra kroz snježnu divljinu. Inače, Porovaara Hill ujedno je odlična lokacija za promatranje polarnog (sjevernog) svjetla pa možete kombinirati doživljaje. Cijene možete pogledati ovdje.

Neke farme nude vožnje od nekoliko minuta za djecu mlađeg uzrasta kako bi provedeno vrijeme na hladnoći bilo smanjeno, no postoje i dulje vožnje. Neke nude vožnje od 1,5 kilometara, 3 kilometara, do čak 7 kilometara kroz šumu. Iz sigurnosnih razloga vožnja sobovima i saonicama ne preporučuje se djeci mlađoj od četiri godine.

Privatne ledene kupke uz promatranje polarne svjetlosti

Jedno od najboljih iskustava u Laponiji definitivno je kupanje u zaleđenom jezeru nakon saune te uživanje u vrućem jacuzziju, dok je snijeg svuda oko vas. Da, ovo se čini kao nezamisliva aktivnost s djecom, no kad si u Finskoj, ponašaj se kao Finac i upusti se u ludu avanturu kupanja na snijegu u Arctos Laplandu.

Arctos Lapland jedan je od privatnih spa centara (pod time se misli da je je rezerviran isključivo za vas i vašu obitelj), koji nude odličnu uslugu za cijelu obitelj. Ovaj spa s drvenom kućicom sa saunom i vrućim jacuzzijem na divnom jezeru, udaljen je svega 15 minuta vožnje od Rovaniemija. Nakon ove nezamislive avanture koja će vas natjerati da izađete iz svoje zone komfora, ali isto tako osjetite nalet sreće, energije i zdravlja, ovdje možete uživati u zvuku pucketanja vatre na obiteljskoj večeri i promatranju polarne svjetlosti, jedne od najljepših nebeskih pojava koju nazivaju još i „Sjeverna zora“. Tko je za?

Arktička avantura uz haskije i sobove te poklon-iznenađenja za najmlađe

Dlakave prijatelje, sibirske i aljaške haskije u Rovaniemiju možete sresti tijekom cijele godine u brojnim uzgajivačnicama. Mi predlažemo da pogledate Raitola ponudu i pridružite se njihovom family dayu, tijekom kojeg ćete moći snimiti najbolje obiteljske fotografije s haskijima i sobovima.

U program je uključena zimska odjeća, kratka vožnja s haskijima, a potom ručak, nakon kojeg djeca mogu uživati u popodnevnoj snježnoj zabavi na toboganu. Avantura se nastavlja posjetom farmi sobova i polusatnom vožnjom saonicama sa sobovima, za što ćete dobiti i vozačku dozvolu. Za kraj ove avanture, djeca dobiju i poklon-iznenađenja. Program počinje od 10.30 sati i traje ukupno četiri sata. Preporučena dobna skupina su djeca iznad četiri godine.

Ranua Resort – iskustveni park divljih životinja jedna je od glavnih atrakcija, a ove godine slavi 40 godina postojanja!

Smješten sat vremena vožnje od Rovaniemija, Ranua Park je najsjeverniji park divljih životinja na svijetu. Ovaj izlet možete rezervirati preko jedne od brojnih agencija u Rovaniemiju ili sami unajmiti automobil te odvesti se do parka sa svojom obitelji. Ranua okuplja oko 50 vrsta divljih životinja i 150 jedinki raspoređenih na stazi dugoj 2,5 kilometara.

Moguće je vidjeti polarne medvjede, vukove, losove, risove, orlove i druge ptice grabljivice, arktičke lisice, veprove, vidre i mnoge druge životinje. Park je jedna od rijetkih prilika da otkrijete arktičke životinje koje je gotovo nemoguće sresti u golemoj tajgi.

Arktički park divljih životinja donedavno su nazivali zoološkim vrtom, a danas je on Ranua Resort koji objedinjuje park divljih životinja, iglue na obali jezera Ranuanjarvi, vile za odmor u turističkom naselju nasuprot parku divljih životinja, dva kampa i restoran.

Cijena ulaznica za park divljih životinja za odrasle iznosi 23,50 eura, za djecu od 4 do 14 godina 19 eura, a djeca mlađa od 4 godine u park mogu ući besplatno. Online ulaznice nešto su povoljnije, a cijene možete pogledati ovdje. U restoranu buffet ručak služe od 11 do 16 sati. Ručak uključuje salate, juhe, glavno jelo, izbor kruha, namaze i pića. Objed za odrasle iznosi 18,40 eura, za djecu od 4 do 14 godina 12,30 eura, dok djeca mlađa od 3 godine hranu mogu konzumirati besplatno.

Ponude i ideje za dodatne ideje izlete možete potražiti na službenim stranicama Rovaniemija, Sela Djeda Božićnjaka ili GetYourGuide, a od izbora zaista ima za svakoga ponešto.

Ako vjerujete u božićna čuda, napišite pismo Djedu Božićnjaku u obećanu zemlju čarolija

U cijeloj Finskoj Božić je poseban obiteljski blagdan. Finci slave Božić jer slave obitelj! Cijeli Rovaniemi u doba adventa pjeva božićne pjesme, organizira ulične sajmove sa štandovima i mirisnim slasnim delicijama. U Rovaniemiju zimi nema mraka jer sve sjaji u šarenim bojama Božića. Uz bezbroj atrakcija koje smo nabrojili, ovo je definitivno iskustvo koje ćete dugo pamtiti i vi i vaša djeca jer upoznati Djeda Božićnjaka, znači vjerovati u djetinjstvo i u igru i bezbrižnost!

Poštanski sandučić Djeda Božićnjaka u Finskoj.
Poštanski ured Djeda Božićnjaka. (Foto: Shutterstock)

Želite li već danas vidjeti Djedov rodni grad, pogledajte video uživo, a odlučite li se ili ne na ovu avanturu, svakako možete napisati svoje pismo Djedu Božićnjaku u obećanu zemlju čarolija. Djedova prava pošta zaista postoji, a svake godine zaprimi više od pola milijuna pisama i djece i odraslih.

Adresa Djeda Božićnjaka:

Santa Claus

Santa Claus Main Post Office

FI-96930 Arctic Circle

I da, na svako se odgovara. Nikad ne znate, božićna čuda se uistinu događaju…

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci