Zavirite u blistav um genijalne znanstvenice, žene Alberta Einsteina, i posjetite izložbu „Mileva: mi smo stena“ u Novom Sadu

izložbu „Mileva: mi smo stena“ u Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi.

U Novom Sadu, drugom najvećem gradu susjedne Srbije, posjetitelji imaju priliku uživati u interaktivnoj multimedijalnoj izložbi posvećenoj briljantnom umu i uspjesima Mileve Marić Einstein

Znanstvenica Mileva Marić Einstein, bila je prva žena Alberta Einsteina, a njezin lik poslužio je kao inspiracija dr. Dušanu Jovoiću, multimedijalnom umjetniku, za interaktivnu multimedijalnu izložbu „Mileva: mi smo stena“. Ovaj tip izložbe do sada nije viđen na ovim prostorima, a otkada je otvorena u novogodišnjoj noći, u Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi prije godinu dana, izazvala je ogromnu pažnju javnosti. 

Radi velikog interesa javnosti, izložba je produžena do 2025. godine, stoga ako vas put odvede u Novi Sad, ne propustite pogledati ovu inspirativnu izložbu jedne od najutjecajnijih žena.

Zavirite u blistav um genijalne znanstvenice 

S obzirom na to da se o životu i znanstvenom radu Mileve Marić vrlo malo zna, ova se izložba najviše temelji na pismima koja su ostala iza Mileve i Alberta. Na nevjerojatnih 1.200 kvadratnih metara prostiru se umjetnička djela koja nam na upečatljiv način približavaju njezin lik i rad. Ovdje nije riječ o klasičnom dokumentarnom i povijesnom prikazu, već o priči koja počiva na umjetničkim instalacijama koje vas uvode u samo središte zbivanja. 

Aktivan odmor za cijelu obitelj između spokojnog jezera i moćnih planina: uživajte u veličanstvenoj prirodi jezera Lago di Garda 

Posjetitelji kao aktivni promatrači 

Izložba „Mileva: mi smo stena“, koristeći najmoderniju tehnologiju, nove medije, 3D animacije, digitalni zvuk i holograme posjetitelje izvodi iz standardne pasivne uloge u kojoj samo promatraju. Kroz njih se Mileva Marić obraća publici i progovara o svom javnom, ali i privatnom životu. Prolaskom kroz 12 svijetlih i tamnih cjelina izložbe, posjetitelji imaju priliku upoznati pravu sliku ove tajanstvene žene blistavog uma. Kretanje publike uvjetovano je scenografijom, a autor izložbe, dr. Dušan Jovović, svjesno poništava dnevnu svjetlost i time uspostavlja potpunu kontrolu, namjerno dijeleći prostor na „svjetlo“ i „mrak“, dva dijela koji čine jednu cjelinu. 

Inspiracija iz prirode: „Život je poput vožnje bicikla”

Svaki dio izložbe posvećen je izuzetnoj matematičarki i znanstvenici koja je u vrijeme kada žene nisu imale pristup svim nivoima obrazovanja bila ispred svog vremena i inspiraciju je crpila iz prirode. 

Tako u prvoj prostoriji centralno mjesto zauzima bijeli bicikl, koji je bio važan dio Mileve Marić koja se otežano kretala zbog kraće lijeve noge. Kada na njega sjednete i zavrtite pedale, pred vama se otvara „Milevina perspektiva“. Specijalna tehnologija omogućava vam da uronite u davna vremena i bliže upoznate njezinu sudbinu i djelo. 

U drugom prostoru pak dominira zvuk valova, a umjetničke instalacije asociraju na veliku rijeku koja se brzo kreće. Mileva je rođena nakon što je ukinut Šajkaški bataljon u kome je Milevin otac bio oficir. Vojnici su tada uskim čamcima, zvanim šajke, branili granice Habsburške Monarhije, a čamac s veslima izložen na sredini prostorije asocira na taj dio njezina života.

U jednoj od prostorija nalaze se sličice s opisom ispod kojih su navedene godine, predstavljajući njezin životni put od obične djevojčice iz Vojvodine do velike znanstvenice u Europi. 

Tajna soba otkriva sudbinu Mileve i izvanbračnog djeteta kojeg je imala s Albertom Einsteinom. Dijete je rodila u roditeljskoj kući u Novom Sadu, daleko od očiju javnosti, a Albert ga nikada nije upoznao. Ovaj dio izložbe posjetiteljima dočarava kako se Mileva, u svojoj 27. godini, s nezavršenim fakultetom i izvanbračnim djetetom u to vrijeme osjećala. 

„Mileva: mi smo stena“

Mileva Marić je na mnogim istraživanjima radila sa suprugom Albertom, međutim sve je radove objavio pod svojim imenom. Iako nema jasnih dokaza da mu je pomogla s radom kada je 1921. godine dobio Nobelovu nagradu za objašnjenje fotoelektričnog efekta i doprinos razvoju teorijske fizike, svojim je prijateljima rekao da je Mileva radila matematičke proračune u svim teorijama na kojima su zajedno radili. Ipak, novac od Nobelove nagrade dao je njoj koji joj je bio nadoknada za znanstveni rad u području fizike.

Sigurno je dala doprinos velikom otkriću teorije relativiteta i nizu drugih teorija u fizici. Radila je na istraživanjima i proračunima s tadašnjim suprugom Albertom Einsteinom, a jedne godine je u znanstvenom časopisu objavio čak 21 rad. To je bio njihov zajednički rad, ali ona je ostala nevidljiva. 

Mileva je ostavila iza sebe velik trag u borbi za obrazovanje u institucijama koje su tada bile potpuno zatvorene za djevojke, što zaista inspirira i nadahnjuju posjetitelja.

Izložba je otvorena svakim danom, osim ponedjeljka, od 9 do 17 sati. Cijena ulaznice iznosi 400 dinara (nešto manje od 4 eura), odnosno 200 dinara (oko 2 eura) za djecu, studente i umirovljenike. 

Novi Sad – city break za ljubitelje kulture i gastronomije

Ovaj drugi najveći grad u Srbiji, jedan od rijetkih gradova izvan Europske unije, 2022. godine dobio je titulu Europske prijestolnice kulture. Naime, urbano – ruralni grad koji leži na Dunavu pun je života i idealna je destinacija za sve one koji su u potrazi za hedonizmom i uživanjem u kulturnim znamenitostima, a osvojit će vas nezaobilaznom Petrovaradinskom tvrđavom, atmosferom poznatijeg Exit festivala, Muzejom Vojvodine, salašima i prekrasnom prirodom Nacionalnog parka Fruška gora.

Predah od obilaska grada i uživanja u izložbi u Muzeju grada Novog Sada možete potražite u nekom od restorana s tradicionalnom kuhinjom uz čašu vrhunskog vina ili istražiti neke nove okuse u urbanim interijerima. U toplijim proljetnim i ljetnim mjesecima, obucite udobniju obuću, i prošećite do popularne gradske plaže Štrand ili Dunavskog parka – najljepšeg novosadskog parka s malim jezerom i 250 biljnih vrsta. Djeca će zasigurno uživati!

Novi Sad je idealno odredište za obiteljski city break, bilo da želite uživati u hrani, umjetnosti, prirodi ili kulturno-povijesnoj baštini. Za naše male istraživače, imamo poseban zadatak: otkriti tajnu Petrovaradinskog sata!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci