Upoznajte čari Srijema na manifestaciji „Divan je kićeni Srijem“: Očekuje vas dobra zabava i nezaboravni doživljaji za cijelu obitelj!

Počela je manifestacija „Divan je kićeni Srijem“. (Foto: Ljudevit Gačić)

Dođite u Srijem i na najljepši način ljetu zaželite dobrodošlicu, onakvu kakvu će vam pokazati uvijek nasmijani domaćini u općini Nijemci, na manifestaciji „Divan je kićeni Srijem“ koja se već dugi niz godina održava u organizaciji Općine Nijemci i Turističke zajednice općine Nijemci.

Manifestacija „Divan je kićeni Srijem“ započela je 8. lipnja i traje sve do 16. lipnja, a žitelji ove povijesno-geografske pokrajine pokazat će svoju tradicijsku kulturu, folklorno naslijeđe i identitet, a uvijek dobrodošlim posjetiteljima pružit će niz zabavnih i kulturnih zanimljivosti, mnoštvo aktivnosti i radionica.

Divan je kićeni Srijem.
Manifestacija „Divan je kićeni Srijem“. (Foto: Ljudevit Gačić/Izvor: TZO Nijemci)

Književne večeri i uzbudljiv sportski vikend

Prvog dana manifestacije „Divan je kićeni Srijem“, u subotu, 8. lipnja, posjetitelji su imali priliku uživati u pisanim riječima koje su na papir stavili pisci i poete iz naroda, nadahnuti ovim predivnim krajem i njegovom povijesnom baštinom. Naime, u Đeletovcima se u 19 sati održalo 43. „Sijelo pučkih pisaca“.

Nedjelja, 9. lipnja, bila je rezervirana za sportske aktivnosti. Ljubitelji šaha došli su na svoje u Športskoj dvorani u Nijemcima jer je u 10 sati počeo 3. „Međunarodni seniorski šahovski turnir“. Koncentracija i majstorstvo bili su na vrhuncu, a pobjednici su osvojili primamljive nagrade.

Vinski grad stiže na Tuđmanac s najvećim izborom vina do sada i brojnim novostima kao što je dječji kutak

Tradicionalne zabavne igre.
Starinske igre. (Foto: Ljudevit Gačić/Izvor: TZO Nijemci)

Nakon tihog navijanja, iz daljine se čulo glasno bodrenje. Naime, u Lipovcu u 14 sati započele su „Igre pokraj rijeke“. Sudionici su se okušali u starinskim igrama poput hodanja na štulama, gumi-gumija, preskakanja vijača, bacanja potkova, potezanja konopa, skakanja u vreći i bacanja kamena s ramena. 

Divan je kićeni Srijem.
Proizvodi lokalnih proizvođača. (Foto: Ljudevit Gačić/Izvor: TZO Nijemci)

Besplatna vožnja brodom, turistički sajam i večer s grupom Garavi

Općina Nijemci sa svojih osam sela: Lipovcem, Apševcima, Podgrađem, Nijemcima, Đeletovcima, Banovcima, Vinkovačkim Banovcima i Donjim Novim Selom smještena je u tzv. srijemskom trokutu koji uzduž i poprijeko presijecaju bogate šume te rijeke Bosut i Spačva, a uživati u prirodnim ljepotama rijeke Bosut možete u petak, 14. lipnja. Naime, u sklopu manifestacije „Divan je kićeni Srijem“ od 17 do 19 sati osigurana je besplatna panoramska vožnja brodom Sveta Katarina koji kreće iz središta Nijemaca. 

Turistički sajam. Divan je kićeni Srijem.
Turističko-gospodarski sajam. (Foto: Ljudevit Gačić/Izvor: TZO Nijemci)

Istog dana u Središnjem parku u Nijemcima započinje Turističko-gospodarski sajam na kojem će svoje proizvode nuditi OPG-ovi i obrtnici ovoga kraja. Prilika je to da kupite lijep suvenir, ali i nabavite lokalne slatke i slane specijalitete kao što su tačci, sirevi te medni i razni suhomesnati proizvodi.

Na pozornici smještenoj u Središnjem parku u Nijemcima u 20.30 počinje Svečano otvorenje manifestacije „Divan je kićeni Srijem“, a dan završava pjesmom i plesom jer na istoj pozornici nastupa grupa Garavi.

58. Đakovački vezovi: Slavonija se priprema za spektakularan festival tradicije i kulture uz bogat program za djecu

Turistički brod Sveta Katarina.
Turistički brod Sveta Katarina. (Foto: TZO Nijemci/Izvor: TZO Nijemci)

Sportski i edukativni sadržaji za djecu te zabavni spektakl uz Mladena Grdovića

U subotu, 15. lipnja na svoje će doći ljubitelji sporta i akcije. Naime, u 9 sati na nogometnom terenu NK-a Lovor počinje „Nogometni turnir Lovor“, dok u isto vrijeme, također u 9 sati na Vatrogasnom poligonu iza Vatrogasnog doma u Nijemcima počinje „Vatrogasni kup općine Nijemci“. Pa, navijači… Podijelite se, glavno da je veselo i napeto!

Na manifestaciji „Divan je kićeni Srijem“ uživat će i djeca. U Središnjem parku u Nijemcima u 17 sati započinje program za djecu „Bajkovita kuća“. Djeca se tako mogu okušati u sportskim natjecanjima, društvenim igrama, plesnim natjecanjima i kvizovima, a svoju maštu i kreativnost pokazat će kroz radionicu izrade gipsanih figurica. Time će na edukativan i zabavan način organizatori predočiti posjetiteljima dio povijesne baštine i pronalaska prvih keramičkih posuda.

Oni koji žele uživati u predivnom krajoliku Srijema, neka budu u 18 sati ispred crkve svete Katarine u Nijemcima i priključe se pješačko-turističkoj turi „Putevima Srijema“, a nakon povratka može se razgledati Turističko-gospodarski sajam koji u Središnjem parku u Nijemcima počinje u 18.30 sati. Počastite se pokojim lokalnim slanim ili slatkim specijalitetom, a potom uživajte u pjesmi: u 21 sat na pozornici u Središnjem parku u Nijemcima nastupa Mladen Grdović!

Divan je kićeni Srijem.
Dječja zabava u Bajkovitoj kući. (Foto: Ljudevit Gačić/Izvor: TZO Nijemci)

Streljačko natjecanje, dječja zabava, turistička tura i završna fešta s grupom Fijaker

Oštro oko i mirna ruka bit će potrebni u nedjelju, 16. lipnja u 10 sati kada na Strelištu Donje Novo Selo započinje „Streljačko natjecanje u trapu“, a nakon napetosti i pucnjeva možete odmoriti dušu i tijelo na besplatnoj panoramskoj vožnji brodom Sveta Katarina po rijeci Bosut, koja traje od 16 do 19 sati. 

Kuhanje čobanca.
Kuhanje čobanca. (Foto: Ljudevit Gačić/Izvor: TZO Nijemci)

Natjecateljski duh sigurno će se osjetiti i u 16 sati u Središnjem parku u Nijemcima. Doduše, ne radi se o sportskim aktivnostima, ali važnost i ozbiljnost natjecanja je neupitna jer se održava „Natjecanje u kuhanju čobanca!“ u organizaciji Lovačkih društava općine Nijemci.

Od 17 sati Središnji park u Nijemcima bit će ispunjen dječjim smijehom, kada započinje program za djecu „Bajkovita kuća“ s mnoštvom radionica i igara, a oni koji do sada nisu, mogu podrobnije upoznati Nijemce na pješačko-turističkoj turi „Putevima Srijema“ koja kreće u 18 sati ispred crkve svete Katarine u Nijemcima. 

Tradicionalne pjesme i plesovi.
Manifestacija „Divan je kićeni Srijem“ održava se sve do 16. lipnja. (Foto: Ljudevit Gačić/Izvor: TZO Nijemci)

Primamljivi mirisi i raznolika ponuda bit će i dalje prisutni na Turističko-gospodarskom sajmu koji počinje u 18.30 u Središnjem parku u Nijemcima, a nakon što se okrijepite, uživajte u nastupima dječjih i odraslih kulturno-umjetničkih društava na pozornici u Središnjem parku u Nijemcima koji će vas oduševiti pjesmom, plesom i svojom pozitivnom energijom.

U dobrom ritmu završit će posljednji dan manifestacije „Divan je kićeni Srijem“ jer na istoj pozornici nastupa grupa Fijaker.

Dođite u Nijemce, uživajte u raskoši povijesne i kulturne baštine!

Više informacija o manifestaciji možete saznati na službenoj stranici Turističke zajednice općine Nijemci i društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Ovaj sadržaj nastao je u suradnji s Turističkom zajednicom općine Nijemci prema najvišim profesionalnim standardima portala Family Welcome.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci