Ovog se vikenda Samobor pretvara u grad fašničke raskoši: Tijekom dva tjedna gradom će vladati razna bića – od mamuta do robota!

Samoborski fašnik. (Foto: Edin Tuzlak; Izvor: TZG Samobora)

Pripremite svoje maske jer bliži nam se 198. Samoborski fašnik, prigodnog naziva – Od mamuta do robota, koji će se održati od 2. do 13. veljače. Fašnički spektakl započinje u petak u 19 sati kada gradonačelnica Petra Škrobot predaje ključeve grada i proglašava se Slobodna fašnička republika. Maskirane grupe brojnih sudionika pretvorit će grad u mjesto stalne dvotjedne zabave. 

Brojni zabavni programi očekuju se u Samoboru.
Zabavni programi. (Foto: Edin Tuzlak; Izvor: TZG Samobora)

Mnoštvo šarenila, smijeha i glazbe za sve generacije

Na jednoj od najstarijih tradicionalnih fašničkih manifestacija na ovim područjima, posjetitelje očekuje mnoštvo iznenađenja, umjetničkih performansa i šarenila koja će potaknuti fašnički duh na samoborskim ulicama i trgovima. Ovogodišnji 198. Samoborski fašnik obećava nezaboravno iskustvo ispunjeno smijehom, glazbom i šarenim kostimima. Bogat program oživjet će ulice Samobora i unijeti nezaboravnu atmosferu veselja. Program će dodatno obogatiti fašnički šator u kojem će se održavati dio koncerata, od ukupno njih 14! Istaknut ćemo samo nekoliko njih: zabavljat će vas Petar Grašo, Severina, Let 3, Urban & 4, Mate Bulić, Željko Bebek, 4 Tenora, Severina... Dobru glazbu pratit će ponuda dobre hrane i pića uz neizostavne krafne s raznim okusima, a cijeli program možete pogledati ovdje.

Bjež’te, djeco, ali samo do Đakova jer tamo vas čeka pokladni spektakl godine!

Oko 2 500 djece će prodefilirati Slobodnom fašničkom republikom u Samoboru.
Samoborski fašnik obećava nezaboravno iskustvo. (Foto: Edin Tuzlak; Izvor: TZG Samobora)

Bogat dječji fašnik s više od 2500 djece koja će prodefilirati Slobodnom fašničkom republikom

Organizatori su i ove godine pripremili bogat dječji fašnik, uz pregršt sadržaja za djecu. “Njegujemo prijateljske veze s brojnim gradovima pa nam i ove godine dolaze brojne maskirane gostujuće skupine iz svih krajeva Hrvatske: iz Dubrovnika, Župe Dubrovačke, Makarske Rogoznice, s otoka Paga, iz Ogulina, Koprivnice i drugih krajeva Hrvatske te skupine iz susjedne Slovenije, iz Brežica i Kostanjevice na Krki“, poručila je Petra Škrobot, gradonačelnica Grada Samobora te dodala da su svi koncerti za posjetitelje besplatni.

Predstavit će se više od 3.000 maskiranih sudionika u grupama koje dolaze iz cijele Hrvatske. Posjetitelji će tako moći uživati u plesnim i likovnim radionicama te predstavama, a osiguran je i velik broj nagrada za maskirane posjetitelje i grupe.

Samoborski fašnik.
Djeca na Fašniku. (Foto: Šime Modrić; Izvor: TZG Samobora)

Samoborski fašnik nudi događaje za sve uzraste. „Djeca će uživati u maskiranim povorkama kada će na jedan dan postati ono što žele. U fašniku sudjeluju maskirani samoborski vrtićanci i osnovnoškolci – ukupno 50 grupa, a s još 20 gostujućih grupa maskiranih mališana to je oko 2 500 djece koja će prodefilirati Slobodnom fašničkom republikom. Pripremili smo i brojne radionice: graffiti, break dance, hip hop, edukativno-kreativne radionice izrade životinjskih maski Zoološkog vrta Grada Zagreba; a djeca će se moći provozati šašavim vlakićem i pogledati zanimljive predstave. Svoje maštovite kostime uz impozantna alegorijska kola predstavit će samoborski mjesni odbori, ukupno šest skupina. Oni nastupaju u nedjelju od 15 sati na središnjem Trgu. I ove godine u goste nam dolaze gostujuće skupine iz svih krajeva Hrvatske i Slovenije, oko 20 grupa, s više od 500 sudionika“, izjavila je Iva Pehar, direktorica Turističke zajednice grada Samobora.

Samoborski fašnik
Samoborski fašnik. (Foto: Šime Modrić; Izvor: TZG Samobora)

Prijavite svoje maske i dobro se zabavite!

Samoborski fašnik ima i svoje sportske discipline: održat će se Srakotrk, natjecanje pod maskama u orijentacijskom trčanju, zatim nogometna Fašnička liga prvaka mjesnih odbora i gradskih četvrti, koja će se održati na terenima Sportskog kuba Stars. Svoje fašničko kolo ima i Samoborska zimska trail liga sa startom na Poljanicama. Fašnički turnir u beli održat će se u Bunkeru s posebnim fašničkim kartama.

Od 2. do 13. veljače Samobor postaje Slobodna fašnička republika kada vlast preuzimaju Sraka, Princ, Sudec i Fiškal s maškarama. „Osim kaj bumo norili, jako nam je drago kaj će se maskirati i naši mjesni odbori. Očekujemo da će ove godine biti najbolje maske na najboljem fašniku! Maskirajte se, dođite, zabavite se i prijavite svoje maske jer vas očekuju bogate nagrade. Bit će ovo najluđi samoborski fašnik“, poručili su Princ Fašničke republike, Sudec, Fiškal i Sraka.

Pridružite se Samoborskom fašniku gdje će se ulice pretvoriti u arenu zabave, a grad postati epicentar veselja. Pokažite svoj duh fašnika, neka ispuni vaša srca i cjelokupni grad!

Dođite u Samobor na 198. Samoborski fašnik, pokažite svoj fašnički duh, prepustite se veselju i ne zaboravite: „Bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na fašnik“

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci