Ovaj petak započinje Križevačko veliko spravišče: Spremaju se vol od 600 kg i štruklijada te bogat zabavni program!

Križevačko-veliko-spravišče(Foto: iStock)

Najveća interaktivna predstava na otvorenome u kojoj sudjeluje publika zdravicama po Križevačkim štatutima kreće ovaj petak 7. lipnja, i održava se sve do nedjelje, 9. lipnja

Gradonačelnik predaje ključeve grada.
Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca, predaje ključeve grada. (Foto: TZG Križevaca)

Špelancija pomirbe, bogat dječji program i Urban(a) zabava uz vatromet

Brojna događanja odvijat će se na 21 lokaciji u gradu, a program započinje u petak, 7. lipnja, tradicionalnim Malim križevačkim spraviščem kada veliki gradonačelnik predaje ključeve grada malome i kada djeca predstavljaju svoje programe.

Križevačko veliko spravišče.
Križevačko veliko spravišče. (Foto: iStock)

U 20.30 sati, nakon povorke gradom, svečano kreće predstava na glavnoj pozornici gdje će se križevački purgeri i plemeniti kalnički šljivari pokušati pomiriti nakon prošle godine. Nakon predstave slijede Pivišče, vatromet i prvi koncert Urbana&4. 

Vinski grad stiže na Tuđmanac s najvećim izborom vina do sada i brojnim novostima kao što je dječji kutak

Križevačko veliko spravišče.
Zdravicama po Križevačkim štatutima. (Foto: iStock)

Kreativne radionice, svatovski vol, Večer vina i čvaraka, navečer i koncert Gazdi i Vojka V

Raznolik program KUFER-a traje tri dana. Subota je ispunjena bogatim dječjim programima, kreativnim radionicama, promatranjem neba iz zvjezdarnice, predstavama i spraviščijadom znanosti i kulture. 

Svatovski vol od 600 kg peći će se 14 sati, a lovci će spremati svoje specijalitete koje će na kraju podijeliti posjetiteljima. U goste dolaze KUD-ovi iz raznih krajeva, predstavit će se povijesne postrojbe Hrvatske vojske, a Večer vina i čvaraka nastavit će se koncertima Gazdi i Vojka V

Špelancija.
Špelancija. (Foto: TZG Križevaca)

Natjecanje u izradi štrukla, Gvercijada i završni koncert Gibonnija!

U nedjelju na red dolaze kreativci: slijede natjecanje u izradi štrukla, Gvercijada i plesni programi. Navečer slijedi završnica – vidjet ćemo oko čega će se šljivari i purgeri ponovo posvaditi, a sve završava koncertom Gibonnija.

Manifestacija Križevačko veliko spravišče naziv je dobila u znak sjećanja na legendu o „pomirbi” kalničkih šljivara i križevačkih purgera te se njome nastavljaju tradicija i njegovanje tradicionalnih običaja uz razvijanje bratstva i pajdašije među ljudima dobre volje.

Predstava prema legendi o „pomirbi” kalničkih šljivara i križevačkih purgera
Predstava prema legendi o „pomirbi” kalničkih šljivara i križevačkih purgera. (Foto: TZG Križevaca)

Predstavu pomirbe igra 20 amaterskih glumaca u dva dijela: pomirba započinje u petak, a u nedjelju, nakon svadbe, dolazi do problema i ponovne svađe. „Naj govori ko kaj hoće, kome je kaj drago, na tom svetu pajdaški živeti najvekše je blago” ti stihovi ukazuju na veliku vrijednost Križevačkog spravišča koje u svojoj osnovi čuva pajdaštvo i mirenje. 

U nedjelju je svadba i slavlje uzimanja dvoje mladih, no uz mnogo zdravica dolazi do svađa. „Dva tabora na kraju se žestoko posvade, prvo dvije žene, a zatim i muškarci oko toga tko je što spremio, tko je što donio.” Predstavama se potiče publiku da sudjeluje u samim događanjima zdravicama, što je iznimno interaktivan dio cijele ove priče.

Manifestaciju 56. Križevačko veliko spravišče organiziraju Grad Križevci i Turistička zajednica Grada Križevaca uz brojne sponzore. Cjelokupnu legendu o Spravišču pročitajte ovdje te na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci