Otkrijte najljepše bečke trgove odjevene u svečano ruho, isprepletene blagdanskim raspoloženjem i okusima tradicije

Advent u Beču. (Foto: Shutterstock)

Adventski sajam u vlastitom gradu možete obići svakog dana (ili noći), ali uputiti se u Beč, na najpoznatiji i najdugovječniji Adventski sajam, posebna je avantura koja će cijeloj obitelji dugo ostati u sjećanju. Na puno lokacija, gotovo u cijelom gradu, čekaju vas zabava, avanture, kulinarska otkrića i dobar shopping!

Trgovi su središta zabave i okusa tradicije

Uskoro ćemo zapaliti treću adventsku svjećicu, a diljem gradova i njihovih trgova sjaje se ukrasi koji obilježavaju najljepše doba godine. U većini gradova, trgovi „odjeveni“ u svečana ruha, pretvaraju se u posebna mjesta – središta zbivanja. Na njima su osvanule kućice iz kojih se širi mirisi street fooda, domaćih specijaliteta, prženih badema, aromatiziranih čajeva, kuhanog vina, punča. Takav je i adventski sajam u Beču, koji odavno privlači ne samo brojne Austrijance, nego i strane turiste, pa rezervirajte barem jedan dan za nezaboravan doživljaj koji će vam dugo ostati u sjećanju. 

Stari dio grada ukrašen je već od kraja studenog, a blagdansko raspoloženje osjeća se u svim dijelovima Beča. Obilazak baš svih lokacija trajao bi više od jednog dana, a mi vam savjetujemo da posjetite sve što možete, da se dobro zabavite i počastite finim pićima i jelima na nekim od važnijih lokacija. 

Obiteljska predbožićna čarolija u Grazu zaslađena posjetom tvornici čokolade Zotter

Advent u Beču krasi posebno drvo za zaljubljene.
Drvo srca, Beč. (Foto: Shutterstock)

Velika vrata na gradskom trgu uz posebnu atrakciju za zaljubljene

Glavnina zbivanja događa se na Trgu gradske vijećnice, a posjetitelje sajma na ulazu će dočekati velika osvjetljenja vrata pa ćete imati dojam kao da ulazite u drukčiji svijet, u okruženje u kojem prevladavaju smijeh i veselje. Ovdje se mogu kupiti blagdanski ukrasi za drvce i dom, rukotvorine, a možete se počastiti pokojom kobasicom, slasticama i toplim napitcima. 

Advent u Beču kroz nekoliko sajmova po trgovima i njihovih štandova pruža mogućnost uživanja u brojnim gastronomskim delicijama za djecu i odrasle.
Sajmovi sa raznim delicijama. (Foto: Shutterstock)

Volite li klizati, oduševit će vas Bečki ledeni svijet u kojem se kližući kruži romantično osvijetljenim parkom Gradske vijećnice. Posebna atrakcija za zaljubljene (ljubav je vječna!) je drvo srca, a djecu će oduševiti ručno oslikan 12 metara visok vrtuljak na više razina. Nakon lude vožnje sigurno će im prijati dječji punč ili vruća čokolada koje mogu popiti za mini-barskim stolovima napravljenima baš za njih.

Slijedite li stazu u parku, naići ćete na vlak sobova u kojem se možete i provozati, jaslice, dječju kolibu i malo klizalište pogodnije za djecu (klizaljke se mogu unajmiti). Veliko oduševljenje izazvat će XL adventski kalendar.

Dječja željeznica, starinski vrtuljak i staze za curling

Nedaleko od Trga gradske vijećnice nalazi se Božićno selo na trgu Maria-Theresien Platz, između Kunsthistorisches Museum Vienna i Naturhistorisches Museum Vienna. Tijekom adventa tu se nalazi više od 70 štandova na kojima se mogu razgledati i kupiti tradicionalne rukotvorine, a možda ćete dobiti i originalnu ideju za božićni poklon dragoj osobi. 

Romantično Božićno selo u Sveučilišnom kampusu također je popularno okupljalište u adventsko vrijeme, posebice studenata, no tu će biti zanimljivo i vašoj djeci. Naime, tu su postavljeni dječja željeznica i starinski vrtuljak, a dostupne su i dvije staze za curling.

Dok se djeca zabavljaju, možda da gricnete pečene kestene? Vrući su kesteni dio adventske tradicije, jednako kao božićni kolačići i vrući punč. Pekači kestena (a peku se isključivo na ugljenu) povijesna su relikvija. Naime, Marija Terezija je u 18. stoljeću dopustila njemačkoj manjini u Sloveniji prodavanje jestivih kestena u Beču. Dovitljivi trgovci nisu ih samo prodavali sirove, nego su ih i pekli.

Advent u Beču pruža putovanje u prošlost uz tradicionalne božićne pjesme

U središtu grada nalazi se i stari bečki božićni sajam na Freyungu. U njemu će uživati poklonici tradicionalnog i oni koji su pomalo nostalgični. Tu se prvi put održao Adventski sajam 1772. godine, a na štandovima se još uvijek nude tradicionalne jaslice, rukom rađena keramika, ukrasi od stakla i ostale rukotvorine. Nađete li se na tom mjestu u 16 sati, poslušajte tradicionalne božićne pjesme koje izvode poznati glazbenici.

Nedaleko od Freyunga je i božićni sajam na trgu Am Hof. Na štandovima također nude tradicionalne ukrase i rukotvorine, a vrlo često se može čuti uživati u blagdanskoj glazbi i zborskom pjevanju uživo.

Odvažite se na šetnju adventskom stazom na planini Katschberg u Austriji i osjetite autentičnu toplinu Božića

Jeste li znali da snježne kugle potječu iz Beča?
Snježne kugle. (Foto: Shutterstock)

Jeste li znali da je snježna kugla izumljena u Beču? Ako ste u potrazi za pravim božićnim ugođajem, posjetite Original Vienna Snow Globe Manufactory, mjesto gdje se snježne kugle proizvode više od stotinu godina! Jednu ćete zasigurno ponijeti sa sobom kao suvenir ili originalan poklon jer samo u kuglama iz Beča snijeg pada polako – recept za sastav snijega strogo je čuvana tajna.

Carska kulisa novogodišnjeg sajma

Božićni se sajam održava i ispred dvorca Schönbrunn koji se nakon Božića pretvara u novogodišnji sajam. Dok vi razgledavate štandove i uživate u „carskoj“ atmosferi, djeca će uživati u Božićnoj puzzle avanturi ili Star House Experienceu, a možda i u vrtuljku ako ga budu pokretali odrasli pedaliranjem. Pa… Budite korisni. 

Dječje avanture i uživanje u kulinarskoj zimskoj oazi

Na Art Adventu na Karlsplatzu, koji se održava 30. godinu zaredom, pripremaju raznovrstan dječji program. Na pozornici se izmjenjuju poznate glazbene grupe, održavaju se razne radionice za djecu, posvuda su lopte, šareni baloni i raznobojne dječje sprave. Dok se djeca zabavljaju, razgledajte štandove s ponudom hrane – sve što se nudi pripremljeno je od ekološki certificiranih namirnica. 

Advent u Beču, božićni štandovi primamljuju brojne posjetitelje.
Božićni štandovi. (Foto: Shutterstock)

Božićni sajam na Stephansplatzu odiše tradicijom. Na više od 40 štandova koji su raspoređeni u podnožju katedrale sv. Stjepana nude se visokokvalitetni austrijski proizvodi. Ove će se godine prvi put vrtovi Palais Auersperg pretvoriti u kulinarsku zimsku oazu. Počastite se toplim napitcima, pjenušcima, šampanjcima i jelima koja će pripremati i posluživati renomirani austrijski ugostitelji.

Klizalište, vrtuljak i mnoštvo sadržaja za djecu

Na Zimskoj tržnici na Riesenradplatzu, sve do 8. siječnja održava se sajam pod nazivom „Prater se ljulja“. Djeca će uživati u pustolovnim vožnjama, a vi u svirci uživo: od gospela do soula i popa. 

Dječje se selo nalazi i na Almadventu ispred Messe Wien. Klizalište, vrtuljak i mnoštvo sadržaja oduševit će djecu, a vas sigurno gurmanski dio sela u kojem se pripremaju zimske slane i slatke poslastice.

Kao što smo spomenuli na početku: za razgledavanje bečkog adventskog ugođaja trebalo bi mnogo vremena. Za lakše snalaženje u brojnim događanjima i lokacijama, preuzmite aplikaciju ivie. A, utisci… Vraćajući se kući s prepunim vrećicama slatkiša, suvenira, pomalo umorni od klizanja, hodanja i ludih vožnji na vrtuljcima popustit će i oni koji uvijek gunđaju protiv „kiča“ i božićnih sajmova. Smijeh, lampice, baloni, šarenilo… Vrijeme je veselja, treba uživati u njemu!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci