Obiteljski city break u Rijeci: Otkrivanje grada koji teče i njegovih kulturnih dragulja

Grad Rijeka. (Foto: Shutterstock)

Rijeka je idealno odredište za city break s obitelji. Grad je otvorena karaktera i poznato središte kulturnog, obrazovnog i znanstvenog života s muzejima i izložbama, rock-koncertima i kazalištima, a 2020. je proglašena i Europskom prijestolnicom kulture. Mi vas vodimo u obilazak muzeja i sadržaja za djecu, a naša tura počinje od njegova zapadnog dijela.

Dječja kuća, idealno mjesto za igru i istraživanje

Dječja kuća je kulturni centar za djecu i nove generacije usmjeren na kulturno-umjetničke sadržaje za ispunjavanje slobodnog vremena djece. Otvoren je za sve uzraste od ponedjeljka do subote od 8 do 20 sati, a nedjeljom radi prema aktualnim programima za djecu. Ovdje se djeca mogu igrati, boraviti, pisati zadaće, provoditi vrijeme u galeriji, školi arhitekture ili na aktualnim radionicama. Organiziraju se i pričaonice za razne uzraste poput one o šumi Striborovoj, a dostupna je i dječja knjižnica.

U Dječju kuću možete navratiti u bilo koje vrijeme, neovisno o ostalim programima ili filmskim projekcijama Art kina, koje možete pronaći u njihovu kalendaru događanja. U suradnji s Muzejom za modernu i suvremenu umjetnost, za djecu je otvoren i tzv. MMSU Lab s redovnim aktivnostima koje uključuju ručni rad kako bi izložbeni program za odrasle iz Muzeja približili djeci. Ulaz u Dječju kuću je besplatan, a neki programi i usluge se iznimno naplaćuju.

Dok se najmlađa djeca zabavljaju u Dječjoj kući, odrasli i tinejdžeri mogu se prepustiti razgledu čak dvaju muzeja; Muzeja moderne i suvremene umjetnosti te Muzeja grada Rijeke.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Palača šećera

Muzej moderne i suvremene umjetnosti ponudit će vam razne izložbe fotografija, skulptura, slika, grafika i novo-medijskih umjetnosti, a organiziraju se i brojna događanja te susreti s umjetnicima. Radno vrijeme je radnim danima od 12 do 19 sati te vikendom od 12 do 17 sati, a ponekad programi omogućavaju i besplatan ulaz za mlade.

Na minutu hoda od Muzeja suvremene umjetnosti nalazi se Muzej grada Rijeke koji će vas provesti kroz povijest Rijeke, gospodarske prilike, kulturu i obrazovanje te znanstvena dostignuća od 18. do 21. stoljeća. Muzej je smješten u tzv. Palači šećera, negdašnjoj Rafineriji šećera. Pogon rafinerije obilježio je riječku industrijsku priču, a stalni postav muzeja prikazuje razdoblje od kada je grad postao slobodna kraljevska luka 1719. godine pa do danas. U Muzeju se održavaju i druge izložbe i programi, a radno vrijeme je svim danima od 11 do 20 sati.

Još jedna od zanimljivih preporuka, ako ste se zatekli u središtu Rijeke, u blizini crkve sv. Vida, svakako je Peek & Poke Muzej informatičke tehnologije, zanimljiva zabava za cijelu obitelj.

Peek & Poke za najmlađe Tech entuzijaste

Peek & Poke Muzej informatičke tehnologije ima stalni postav s više od 2000 eksponata hrvatske i svjetske računalne povijesti. Informatički entuzijasti ovdje će naći izložbene primjerke kao što su prvo kućno računalo Minivac ili računalo na kojem je radio Andy Warhol, Apple II te brojna druga vrijedna tehnološka dostignuća. Izložen je i prvi europski kalkulator koji datira iz 1971. godine, a koji je danas podsjetnik važnosti Hrvatske u tom razdoblju zahvaljujući tvornici Digitron iz Buja. Cilj muzeja je biti okupljalište računalnih entuzijasta, a svoje ime Muzej je dobio po engleskom slengu peek&poke što su nekoć bile glavne naredbe računalnog BASIC jezika. Ovdje će svaka generacija naučiti nešto novo, a time postati dio povijesti jedne od najvažnijih gospodarskih grana budućnosti.

Nezaobilazni Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog Primorja

Rijeka je najveća luka (koja je ujedno i grad) Hrvatske pa je neizostavno posjetiti i njezin Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog Primorja koji je jedno od najvažnijih stjecišta riječke kulture. Svojim stalnim postavom i drugim vrijednim izložbama obilježava važna kulturno-povijesna događanja u Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji i Hrvatskoj. Muzej se nalazi u negdašnjoj Guvernerovoj palači, spomeniku kulture.

Palača je sagrađena u neorenesansnom stilu u 18. stoljeću. Među brojnim zbirkama Muzeja nalaze se fascinantne stvari i predmeti; keramičko i stakleno posuđe, spasilački prsluk s Titanica, kućni tekstil i rasvjetna tijela iz 18. stoljeća, srednjovjekovna izložba nakita i nošnji te razne arheološke zbirke. Zaista za svakog ponešto, a obilazak Muzeja prigodan je cijeloj obitelji. Radno vrijeme je ponedjeljkom od 9 do 16 sati, od utorka do subote od 9 do 20 sati te nedjeljom od 9 do 13 sati.

Dok razgledavate muzeje, svakako prošećite i Korzom, glavnom šetnicom i žilom kucavicom grada Rijeke. Ne zaboravite zastati pored Gradskog tornja sa satom koji je smješten na sredini Korza. S djecom se možete fotografirati pored zanimljivog „Kosog tornja“, zvonika crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije smještena također u samom centru grada. Za ljubitelje prekrasnih panorama tu je Trsatski Kaštel, utvrda s vidikovcem, smještena na 138 metara nadmorske visine, u kojoj se održavaju izložbe. Otvorena je za razgled radnim danima od 9 do 17 sati. Vikendom je objekt zatvoren osim u sezoni, u srpnju i kolovozu, kada je otvoren od 10 do 18 sati.

Rijeka je grad koji je uvijek zanimljiv za posjetiti, a posebice ujesen. Rijeka je inače i krusing destinacija, a grad je u rujnu i listopadu izuzetno bogat događanjima. Ako je rujan topao, možete se i okupati.

Tagovi: ,

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci