Otkrijte zašto je najšarenije godišnje doba najljepše na Bilogori

Jesen na Bilogori. (Foto: Stipe Boščić)

Na slikovitim obroncima Bilogore, u Velikom Trojstvu, svake godine oživljava čarobna manifestacija – Jesen na Bilogori, koja svoja vrata otvara 15. listopada na prostoru Etno okućnice. Ova manifestacija isprepliće tradiciju, okuse, obiteljsku atmosferu i obilje zabave, privlačeći posjetitelje iz cijele Hrvatske.

Jesen na Bilogori, Veliko Trojstvo. Foto: Stipe Boščić.
Jesen na Bilogori, Veliko Trojstvo. (Foto: Stipe Boščić).

Povijest uspješne Jeseni na Bilogori

Na obroncima Bilogore, točnije u Velikom Trojstvu, nekoliko godina unatrag započelo je jedno neobično i prekrasno druženje dviju vrijednih obitelji – obitelji Bačak, koja se posvetila uzgoju tikvi i preradi voća i povrća te obitelji Đurđević, vlasnika Romske kuće u kojoj posjetitelji mogu zaroniti u bogatu tradiciju autohtonih hrvatskih Roma Lovara.

S vremenom, ovim obiteljima pridružila su se i druga obiteljska poljoprivredna gospodarstva i kreativci te zajedničkim su snagama stvorili temelje za jednu od najšarenijih i najzabavnijih jesenskih manifestacija u središnjoj Hrvatskoj. Svake godine, broj posjetitelja i izlagača raste, čineći ovu manifestaciju nezaobilaznom na kalendaru događanja.

Otkrivanje Bilogore biciklom. Foto Stipe Boščić.
Otkrivanje Bilogore biciklom. (Foto: Stipe Boščić).

Praktični savjeti za dolazak na 6. Jesen na Bilogori

Ako se pitate kako doći do ovog prekrasnog kutka Hrvatske, udaljena sat i pol lagane vožnje od Zagreba te samo desetak minuta od Bjelovara, imamo nekoliko prijedloga koji će vam olakšati dolazak.

Ako preferirate putovanje automobilom, ne brinite se, osigurano je besplatno parkiralište. Međutim, za one koji žele putovati bezbrižno i „zeleno“, preporučujemo putovanje vlakom. Pri kupnji karte, samo napomenite da idete na Jesen na Bilogori, kako biste ostvarili popust od 40 posto na povratnu kartu u 1. i 2. razredu redovnih vlakova (popust se ne ostvaruje na udaljenostima kraćim od 25 kilometara). Ovjerite kartu pri dolasku na manifestaciju, a raspored vlakova provjerite na najbližem kolodvoru ili na internetskim stranicama HŽ-a Putničkog prijevoza. Za posjetitelje iz Bjelovara organiziran je besplatan autobusni prijevoz, koji kreće u 10 i 11 sati s autobusnog stajališta kod Sokolane.

Otkrijte ljepotu Bilogore pješačenjem ili biciklom

Unatoč svim prijevoznim mogućnostima, s obzirom na nevjerojatnu ljepotu Bilogore, toplo preporučujemo šetnju do Velikog Trojstva kako biste postali dio Jesenskog cipelcuga, šarene šetnje kroz šumu Lug. Tijekom ove šetnje, članovi HPD-a „Bilogora“ upoznat će vas s prirodnim ljepotama i raznolikošću bilogorskih šuma i polja. Za ljubitelje biciklizma, manifestacija nudi i Jesensku biciklijadu koja počinje u 10 sati ispred Gradskog muzeja Bjelovar.

Jesen na Bilogori, dječji vrtuljak. (Foto: Stipe Boščić).
Jesen na Bilogori, dječji vrtuljak. (Foto: Stipe Boščić).

Šareno druženje i avanture za najmlađe posjetitelje

Stoga, ako tražite savršen način za provođenje nedjelje sa svojom obitelji, preporučujemo vam dolazak u Veliko Trojstvo na 6. Jesen na Bilogori. Na prostoru Etno okućnice, osim stare bilogorske kuće s pratećim gospodarskim zgradama, očekuje vas mnoštvo sadržaja za sve uzraste. Djeca će uživati u oslikavanju lica, dubljenju bundeva, a mogu sudjelovati i u radionicama gdje će naučiti kako pretvoriti jesenske plodove u igračke i korisne predmete. Također, bit će organizirane predstave, čitanje priča i jahanje konja. Ono što će ih možda najviše oduševiti je izložba malih životinja i vožnja drvenim vrtuljkom.

Za ljubitelje fotografije bit će izloženi radovi s prethodnih Bilogorskih fotografskih susreta, poznatih kao „BILOklik“. Sigurni smo kako ni vama neće nedostajati odličnih kadrova za fotografiju i uspomenu koju ćete ponijeti s ove manifestacije.

Jesen na Bilogori, domaći proizvodi. (Foto: Stipe Boščić).
Jesen na Bilogori, domaći proizvodi. (Foto: Stipe Boščić).

Jesen na Bilogori prava je riznica okusa zimnice

Manifestacija nudi i brojne štandove s domaćim proizvodima i rukotvorinama te priliku da uživate u mirisima i okusima ukusne hrane uz predstavljanje bilogorskog folklora. „Cure iz CEntra“ ili popularne C.I.C.E. pobrinut će se za odličnu glazbu i zabavu.

Naravno, jesen je i vrijeme za ubiranje plodova i pripremu zimnice. Ako ove godine niste stigli pripremiti vlastitu, moći ćete ju kupiti od lokalnih proizvođača, koji su je pripremili prema receptima svojih baka.

Jesen na Bilogori, domaći med. Foto: Stipe Boščić.
Jesen na Bilogori, domaći med. (Foto: Stipe Boščić).

Budući da ulazimo u hladnije razdoblje u kojem je jačanje imuniteta ključno, preporučujemo da isprobate med s bilogorskih paša. Bagremov med s tog područja slovi kao jedan od najkvalitetnijih u Hrvatskoj.

To je tek mali uvid u bogatstvo koje vas očekuje na ovogodišnjoj Jeseni na Bilogori u Velikom Trojstvu. Kad već posjetite ovo prekrasno mjesto, svakako razmislite o razgledanju galerije na otvorenom „Svijetle pruge“ ili šetnji kroz očaravajuće bilogorske šume, koje postaju posebno čarobne u jesenskim nijansama.

Ove jeseni istražite središnju Hrvatsku i pridružite se ovoj najšarenijoj jesenskoj manifestaciji.

Dobrodošli na 6. Jesen na Bilogori!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci