Zagonetka otisaka prstiju: posjetite Ivan Vučetić Museum of Mystery na Hvaru i razotkrijte tajne forenzike

Ivan Vučetić Museum of Mystery, otisak prsta, suvenir. (Foto: Borna Obranović)

Napravite svoj otisak prsta, doznajte priču o najpoznatijem hrvatskom forenzičkom znanstveniku Ivanu Vučetiću u Museum of Mystery, razgledajte zbirku fotografija, originala i replika instrumenata za uzimanje otisaka prstiju iz onog doba i ponesite dovitljive suvenire.

Ivan Vučetić Museum of Mystery, ulaz. Foto: Borna Obranović
Ivan Vučetić Museum of Mystery na Hvaru, ulaz. (Foto: Borna Obranović)

Svako dijete ima svojeg superheroja, bez obzira na to bio on junak crtanih romana, crtanih ili igranih filmova, dakako i knjiga. Martin Misterija, Batman, Superman, Sherlock Holmes… Svi su oni povezani s policijom i pravdom i itekako im je važno jesu li negativci koje hvataju na mjestu zločina ostavili otiske prstiju. Djeca to vrlo dobro znaju, htjeli mi to ili ne, ali sigurno ne znaju da je cijela priča o identifikaciji zločinca/lopova uz pomoć otisaka prstiju započela na otoku Hvaru, odnosno da je začetnik te metode Ivan Vučetić, 1858. godine rođen na ovom otoku.

U kući u kojoj je Ivan Vučetić, najpoznatiji hrvatski forenzički znanstvenik i izumitelj, objavljivani pisac i glazbenik, kao dječak s ocem izrađivao bačve, u samom centru grada Hvara (Kroz Burak 39), otvoren je Ivan Vučetić Museum of Mystery. Ova kulturna institucija otvorila je svoja vrata na stotu obljetnicu otvaranja velikog Juan Vuchetich muzeja u Argentini jer Ivan je svoj radni vijek proveo u toj zemlji.

Ivan Vučetić Museum of Mystery, unutrašnjost muzeja. (Foto: Borna Obranović)
Ivan Vučetić Museum of Mystery, unutrašnjost muzeja. (Foto: Borna Obranović)

Priča o velikanu koji je razriješio prvi veliki kriminalistički slučaj u svijetu

Ivan Vučetić Museum of Mystery prvi je hrvatski interpretacijski centar posvećen ovom velikanu, a njegov obilazak zanimljiv je svim dobnim skupinama. Izložba je puna zabave, ali i pruža informacije ne samo o životu i radu Ivana Vučetića, nego i o forenzici. Prošećite kroz povijest i istražite značajne slučajeve koje je Ivan Vučetić pomogao riješiti, kao i njegov utjecaj na suvremenu forenziku. Otkrijte kako je njegov revolucionarni sustav otiska prsta doprinio otkrivanju i identifikaciji kriminalaca jer zahvaljujući ovom genijalcu, riješen je prvi veliki slučaj ubojstva u svijetu, odnosno prvi je put donesena presuda na temelju otisaka.

Desetoprstni sustav identifikacije, nazvan Argentinskim ili Vučetićevim sustavom, službeno je uveden u Argentini 1902. godine, a potom i u mnogim drugim zemljama. Osim što se primjenjivao u državama Južne Amerike, koristio se i u Kaliforniji, Francuskoj, Belgiji, Italiji, Španjolskoj, Kini, Čehoslovačkoj i Srbiji.

Ivan Vučetić Museum of Mystery, otisak prsta, suvenir. (Foto: Borna Obranović)
Ivan Vučetić Museum of Mystery, otisak prsta, suvenir. (Foto: Borna Obranović)

Stvaranje suvenira s otiscima prstiju

U muzeju se mogu vidjeti fotografije, originali i replike instrumenata za uzimanje otisaka iz onog doba, ali i replika izuma ovog znanstvenika – daktilonoma – uređaja za učenje njegove metode daktiloskopije.

Nakon razgledavanja tipova otisaka prstiju po njegovoj podjeli, posjetitelji mogu i sami provjeriti u koju grupu spadaju njihovi otisci. Ima li većeg užitka za djecu da nakon što umoče prste u tintu i na papiru ostave otisak, on postaje suvenir i mogu ga ponijeti kući?

Ivan Vučetić Museum of Mystery, keksi ukrašeni kao otisak prsta. (Foto: Borna Obranović)
Ivan Vučetić Museum of Mystery, paprenjaci ukrašeni kao otisak prsta. (Foto: Borna Obranović)

Iz interpretacijskog centra mogu se ponijeti mnogi zgodni suveniri. Odrasle će sigurno oduševiti šalice za kavu s otiscima prstiju i ekološke torbe od recikliranih materijala, a djecu paprenjaci i keksići s veeelikim otiscima.

Ulaz u centar je besplatan, a otvoren je svim danima u tjednu od 10 do 21 sat.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci