Vikend program u Parku prirode Lonjsko polje: promatrajte rijetke ptice, hranite konje na ispaši i plovite brodom po rukavcima Save

Park prirode Lonjsko bolje, vožnja brodom. (Foto: PP Lonjsko polje)

Do kraja listopada u sklopu Vikend programa u Parku prirode Lonjsko polje uživajte u prirodi, s vidikovaca promatrajte rijetke ptice, električnim brodovima rukavce, jezera i močvare, jabukama hranite konje na ispaši, vozite bicikle i u moderno opremljenim Centrima doznajte zanimljivosti o njegovim stanovnicima. Mnoštvo fotografija koje ćete zasigurno uslikati dugo će vas podsjećati na ovo nezaboravno iskustvo.

Pristanište u Drenovom Boku, Lonjsko polje.
Pristanište u Drenovom Boku. (Foto: arhiva PP Lonjsko polje)

Istražite prirodne ljepote u moslavačkom parku prirode

Krenite u pustolovinu i istraživanje prirodnih ljepota i životinja i vikend provedite u Parku prirode Lonjsko polje. Na području Parka prirode Lonjsko polje evidentirano je 58 vrsta sisavaca, 16 vrsta vodozemaca, 10 vrsta gmazova, 38 vrsta vretenaca, 33 vrsta riba te čak 250 vrsta ptica od kojih 138 i gnijezdi. Rijeka Sava i njezini pritoci redovito poplavljuju ovo područje i stvaraju uvjete za rast gustih šuma hrasta lužnjaka i poljskog jasena, a kada se voda povuče, sočnu travu dođu pasti autohtoni posavski konji, krave, a žirove traže turopoljske svinje. U močvarama uživa i ondje se gnijezdi mnoštvo ptica, a dublje vode pune su riba.

Drugim riječima, Park prirodne Lonjsko polje mjesto je u kojem će uživati ljubitelji prirode, mali istraživači, a prilika je to vidjeti rijetke ptice i susresti se s pitomom stokom ili pak ploviti električnim brodovima duž rukavaca, probijajući se kroz šaš i alge – onako kako izgledaju avanture po Amazoni i sličnim rijekama.

Do kraja listopada u Parku prirode Lonjsko polje može se sudjelovati u Vikend programima (subota ili nedjelja) i posjetiti nekoliko lokacija koje obuhvaća Park – Posjetiteljski centar Krapje, Posjetiteljski centar Repušnica, Posjetiteljski centar Čigoč te Posjetiteljski centar Crna roda Osekovo. Tijekom Vikend programa cijena ulaznice za Posjetiteljski centar Crna roda Osekovo je 9 eura, a za djecu od 7 do 18 godina 3 eura. Za sve ostale destinacije cijena ulaznica za Vikend program stoji 7 eura, a za djecu od 7 do 10 godina 2 eura.

Vožnja solarnim čamcem po Lonjskom polju.
Vožnja solarnim čamcem. (Foto: Tomislav Koran)

Čamci na solarni pogon u Krapju

Već za vrijeme vožnje prema prijamnom centru Krapje najvjerojatnije ćete uz obalu Save ugledati konje, krave i veselu ždrjebad te teliće kako se igraju. Ako imate, svakako ponesite sa sobom dalekozor, a ako ga nemate, možete ga unajmiti. Naime, u Krapju su sagrađeni čardaci koji su u prošlosti korišteni za nadzor nad granicama, a danas služe kao osmatračnice za ptice koje žive u rezervatu. Vidjet ćete žličarke, razne čaplje, patke, labudove, rode…

U prijamnom centru mogu se unajmiti bicikli pa ako ste spremni na laganu vožnju, obiđite sela i zaseoke uz slabo prometnu centu kraj Save.

Veliko će veselje vladati i za vrijeme vožnje čamcem na solarni pogon. Ipak, vodite računa o redu plovidbe: polaze s pristaništa Plesno je u 9.30, 10.30, 11.30, 12.30, 14.00, 15.00 i 16.00 sati, a zbog ograničena kapaciteta i velikog interesa uprava Parka prirode Lonjsko polje moli da svoju vožnju čamcem obavezno najavite na 044 672 080.

Čigoč, rode u Lonjskom polju.
Rodino gnijezdo, Čigoč, Lonjsko polje. (Foto: Domagoj Sever)

Otkrijte Čigoč – dom roda Lonjskog polja

Znate li da gnijezdo roda može težiti i jednu tonu? Sada, najesen, male su rode već narasle, ali nakon vježbanja svojih krila, uvijek će rado sletjeti u svoja gnijezda kako bi se odmorile. Većina gnijezda u selu Čigoč nalazi se na krovovima starih kuća, ali i na električnim stupovima na kojima su djelatnici Parka prirode Lonjsko polje izgradili i posebne nosače.

Rode su ptice selice i zbog nedostatka hrane preko zime, odletjet će u Afriku, ali još sada uživaju u obilju: vole jesti ribe, žabe, puževe, rakove… Uglavnom su bijele, ali ako imate sreće, vidjet ćete i vrlo rijetke – crne rode, koje za razliku od bijelih vole boraviti u šumi.

Ako ste za šetnju, krenite poučnom stazom koja nije zahtjevna pa je mogu savladati i manja djeca, a laganim hodom trebat će vam otprilike dva sata.

Djecu će oduševiti i pašnjak u Mužilovčici na kojem zajedno pasu konji i krave. Imate li možda u ruksaku ili džepu koju mrkvu ili jabuku, rado će ju pojesti jer su vrlo pitomi, a svakako nemojte zaboraviti napraviti i fotografije jer – ima li bolje uspomene?

Promatračnica ptica, Lonjsko polje.
Promatračnica ptica Lonjsko polje. (Foto: arhiva PP Lonjsko polje)

Svinje koje jedu ribe i školjke

Na samom ulazu u Repušničko polje smjestio se Posjetiteljski centar Repušnica – prostor s kojeg pogled pada na močvarno tlo, ali i na obronke Moslavačke gore.

U Posjetiteljskom centru Repušnica djeca će uživati razgledavajući stalni postav izložbe koji će ih upoznati sa životinjama koje žive na ovom području.

Od centra možete krenuti pješačkim stazama Repušničkog polja i možda susretnete krdo turopoljskih svinja. To je jedna od naših najstarijih autohtonih pasmina svinja i ugrožena je vrsta. Ne voli biti zatvorena, nego uživa u močvarnom blatu u kojem traži omiljenu hranu – žirove, ali može uloviti i ribu, a jede i školjke pa često izgleda kao da roni.

I u Posjetiteljskom centru Repušnica možete promatrati ptice, a najbolje ćete ih vidjeti ako se popnete na promatračnicu „Ptica kosac“. Nemojte propustiti i odlazak na izletište Vrbačinec gdje se možete odmoriti i okrijepiti.

Konji, kupanje, Lonjsko polje.
Konji u Lonjskom polju. (Foto: Domagoj Sever)

Otkrijte vrata u Lonjsko polje

Centar Crna roda Osekovo najnoviji je Centar u sklopu Parka prirode Lonjsko polje i najbliži ulaz u Park posjetiteljima koji putuju iz smjera Zagreba. U njegovoj suvenirnici za uspomenu možete kupiti majice s odličnim dizajnom, platnene torbe, a djecu će posebno veseliti veliki magnet u obliku – rode! Na katu Centra nalazi se stalni postav koji priča priču o Lonjskom polju i njegovim stanovnicima, a najmlađi će na zabavan i interaktivan način doznati zanimljivosti o ovom zaštićenom području.

Iza centra nalazi se ulaz u polje i retencijsko područje s pješačkom stazom (dobro bi bilo imati čvršću obuću ili gumene čizme ako je prethodni tjedan bio kišovit). Pješačka staza vodi do jedne od triju novih atraktivnih promatračnica. Dobro bi bilo pri ruci imati dalekozor, a možda u promatračnici ugledate i pokoje gnijezdo!

Izlet u Park prirode Lonjsko polje ostat će svima u sjećanju jer u njemu se priroda i njeni stanovnici doživljavaju na potpuno drukčiji način. To je mjesto netaknute prirode, u njemu se životinje slobodno kreću i mogu se promatrati u prirodnom okruženju, a pitome domaće životinje, koje se već desetljećima puštaju u ispašu na nepregledne livade, vole se družiti s ljudima.

Nakon posjeta ovom predivnom mjestu fotografije će vas sigurno podsjećati na to da su priroda i čovjek neraskidiva cjelina koju ništa ne može razdvojiti.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci