Jesen u Nacionalnom parku Plitvička jezera: Nezaboravan vikend za cijelu obitelj uz niže cijene ulaznica!

Plitvička jezera. (Foto: Domagoj Sever)

Zašto ne provesti jedan vikend s obitelji u Nacionalnom parku Plitvička jezera i uživati u prirodnim ljepotama te doživjeti mnoge avanture? Uživati u huku vode koja se stoljećima u predivnim slapovima slijeva niz padina, šetati po drvenim šetnicama i mostovima izrađenima iznad jezera u kojima plivaju mnogobrojne ribe? Snimiti bezbroj fotografija i električnim brodovima razgledati jezera i obalu?

Ljeti, kada je turistička sezona u jeku, vladaju velike gužve. Zato je jesen idealna za razgledavanje prirodnih ljepota i uživanje u žuboru vode i huku slapova. Predlažemo da iskoristite promotivni tjedan koji traje od 1. do 8. listopada i razgledate svih 16 smaragdnih jezera. Cijena ulaznice u ovom periodu za odrasle iznosi 10 eura, za djecu od 7 do 18 godina 4,50 eura, a za djecu do 7 godina ulaz je besplatan. Ulaznice obavezno kupite online na internetskoj stranici Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Mali prštavci, Plitvička jezera.
Mali prštavci, Plitvička jezera. (Foto: arhiva NP Plitvička jezera)

Kako odabrati prikladnu turu?

Za sve koji nisu sigurni koji program odabrati, postoji i mobilna aplikacija koja sadrži brojne korisne informacija o smještaju i restoranima te poučne sadržaje o parku. Želite li unaprijed proučiti ture, predlažemo da to učinite također na njihovoj stranici i odaberete onu koja će biti najprikladnija za vas i vašu djecu. Naime, bitno je dobro promisliti uzevši u obzir vlastite mogućnosti, ali i fizičku spremnost vaše djece. Vodite računa da u najkraćoj turi, odnosno programu treba hodati 3,5 kilometara.

Plitvička jezera, amfiteatar, Domagoj Sever.
Plitvička jezera, amfiteatar. (Foto: Domagoj Sever)

Međutim, u obilazak možete krenuti i ako niste unaprijed odabrali stazu, odnosno program obilaska. Naime, zbog lakšeg kretanja u jezerskoj zoni, posjetiteljima koji ulaze u park na Ulazu 1 omogućen je izbor među četirima programima obilaska označenih zelenom bojom na informativnim pločama. Četiri programa koji započinju na Ulazu 2 označeni su narančastom bojom.

U parku prometuju i električni brodovi koji plove po jezeru Kozjak i vlakovi za prijevoz posjetitelja. Da biste se njima vozili, morate imati važeću ulaznicu za Nacionalni park Plitvička jezera. Svakako, prije kretanja na neku od tura informirajte se koliko traje i do kada je otvorena staza jer se radno vrijeme Nacionalnog parka Plitvička jezera mijenja s godišnjim dobima, odnosno sada, ujesen, park se zatvara mnogo ranije nego ljeti.

Nacionalni park Plitvička jezera, čamac.
Plitvička jezera, čamac. (Foto: Domagoj Sever)

Dječje karte i oprezan hod

Imate li malu djecu, savjetujemo da ipak sa sobom u obilazak ne uzimate kolica. Naime, nalazit ćete se u prirodi gdje je teren neravan, podloge su ponekad pjeskovite, kamene i neravne, hoda se drvenim stazicama i svaka tura ima mnogo stepenica. S kolicima će biti vrlo teško savladati turu pa je nosiljka bolja opcija.

Onima koji će cijeli dan trčkarati uokolo, a ne možemo očekivati da se neprestano dive slapovima i jezerima, zaokupite pažnju dječjom kartom parka koju možete kupiti u suvenirnicama Nacionalnog parka Plitvička jezera. Bit će zanimljivo promatrati ih kako se snalaze čitajući i tumačeći kartu, a ako ih još zamolite da sami odrede pravac kojim ćete krenuti u istraživanje, prava avantura počinje.

Nacionalni park Plitvička jezera, detalji, list.
Plitvička jezera, detalj. (Foto: Domagoj Sever)

Ipak, opreza nikada previše – koliko god će posjet parku biti zanimljiv i uzbudljiv, držite najmlađe na oku. Bitno je da nitko ne silazi s označenih staza. Na stazicama, kao i na većini mjesta, treba biti obazriv jer se nalazite najvećim dijelom u blizini jezera i slapova, a na većini staza nema ograde. U Nacionalnom parku Plitvička jezera skreću pozornost na to da se stazama hoda desnom stranom jer će se tako izbjeći sudari s drugim posjetiteljima koji dolaze iz suprotnog pravca. Teren kroz park je različit, od staza napravljenih od kestenova drveta, pješčanih staza do kamenih puteljaka i zemljanih puteva, što također treba uzeti u obzir kada se spremate na obilazak.

NP Plitvička jezera, slikovnice. (Foto: arhiva NP Plitvička jezera).
Plitvička jezera, slikovnice. (Foto: arhiva NP Plitvička jezera)

Poučne table i slikovnice

Pokraj staza nalaze se poučne table o jezerima i o bitnim ljudima koji su utjecali na razvoj parka, stoga zastanite kod svake i doznajte mnoge zanimljivosti. U suvenirnicama se za uspomenu, ali i zabavu tijekom boravka u Nacionalnom parku Plitvička jezera mogu kupiti i slikovnice. One su zabavne, ali i edukativne pa će najmlađi, osim učenja o vodi, šumama i životinjama, vidjeti zanimljive ilustracije te pokušati snaći se u parku i njegovu svijetu.

U slikovnici „Šumska priča“ naučit će tako da u parku postoji prašuma Čorkova uvala, u „Snazi vode“ naučit će o mlinu u selu Korana, dok se o mravu Jurici uči u slikovnici „Jurica, veliki mrav“. Oni najmlađi će dublje istražiti park kroz naslove o medvjedu („Upoznaj medvjeda“), vidri („Upoznaj vidre“), dnevnim i noćnim leptirima („Upoznaj leptire“) i vretencima („Upoznaj vretenca“). Zanimljivim ilustracijama, poučnim i dovoljno kratkim tekstom, djeca će sa sobom ponijeti lijepu uspomenu na svoj izlet u prirodu. Ove slikovnice, osim što će ostati kao suvenir, potaknut će njihovu želju za novim putovanjem i izletom u neke nove avanture.

Restoran Lička kuća.
Restoran Lička kuća. (Foto: arhiva NP Plitvička jezera)

Piknik ili restoran

Na prostranoj Kozjačkoj livadi s prekrasnim pogledom na jezero Kozjak predlažemo piknik. Dekica neka bude deblja jer dani, a pogotovo noći postaju sve hladnije. Preporučujemo i slojevitu odjeću te vestu ili vjetrovku u ruksaku jer jesen znade biti prevrtljiva. Piće i sendviči te grickalice iz ruksaka utažit će glad i žeđ i odraslih i najmlađih.

U parku se nalaze i restorani pa ručati možete na terasi bistroa ili na livadi na kojoj se nalaze drveni stolovi i klupe. U restoranu Park u Hotelu Jezero na dječjem meniju nude se špageti bolognese, jelo koje se zove Crvenkapica (pohani pureći odrezak s krumpir pireom), potom Bebi odrezak (teleći naravni odrezak s pirjanom rižom) i pileći ražnjići s povrćem i ličkim krumpirom.

Dječje menije nudi i nekoliko restorana u blizini. U restoranu Lička kuća djeca mogu birati između zelenih rezanci u šalši, pilećih štapića u cornflakesu uz krumpir pire ili ražnjića od svinjskog vrata.

Restoran Borje.
Restoran Borje. (Foto: NP Plitvička jezera)

Restoran Borje također priprema jela za djecu: nježno začinjenu pljeskavicu s roštilja i prženim krumpirom, pohani pileći file s krumpirićima i pileće ražnjiće.

Prirodna ljepota Nacionalnog parka Plitvička jezera oduševit će cijelu obitelj, a pogotovo sada, kada je priroda okupana jesenskim bojama. Bezbroj snimljenih fotografija, suveniri i onaj osjećaj da smo cijeli dan bili dio predivnog krajolika svima će ostati dugo u sjećanju. Jer ljepota Nacionalnog parka Plitvička jezera jedinstvena je i neponovljiva.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci