Jesen u Kontiji: Istražite šumu, arheološke nalaze i gljive u Vrsaru

Kontija, Limski kanal. (Foto: TZ Vrsar)

U jesenskom ambijentu šume Kontija kraj rujna i početak listopada bit će obilježeni nizom događanja koji će stanovnike i posjetitelje Vrsara upoznati sa šumom Kontijom i njenim blagodatima za ovo područje. Program „Jesen u Kontiji“ obuhvaća arheološku šetnju nalazištem, predstave i radionice za djecu, piknik na otvorenom, sportsku utrku, istraživačku ekspediciju brodom i manifestaciju Dan gljiva.

Uz zanimljivosti o novim otkrićima na arheološkom nalazištu Monte Ricco, u rujnu će se obilježiti i Svjetski dan turizma uz predstavu za djecu Udruge Birikina, zajednički piknik na otvorenom i predstavljanje slikovnice „Puž koji je promijenio svoju kućicu“ autorice Petre Matulić Žeravica. Listopad donosi sportsku utrku Lim Bay Challenge, istraživanje Limskog zaljeva brodom uz Naturu Histricu i, naposljetku, proslavu Dana gljiva.

Kontija, Monte Ricco. (TZ Vrsar)

Zabava i kulturna događanja u arheološkom nalazištu

Manifestacija „Jesen u Kontiji“ započinje prvim danom jeseni, u subotu, 23. 9. arheološkom šetnjom na Monte Riccu na kojem se trenutačno održava arheološka kampanja iskopavanja. Ljubitelji povijesti i arheologije će s arheolozima pulskog Sveučilišta posjetiti nalazište i saznati koje su novosti nedavno otkrivene. Posjet arheološkom nalazištu počinje u 16.00 sati na samom nalazištu Monte Ricco. Nije potrebna prijava.

Posljednje subote u rujnu, 30. 9. obilježit će se Svjetski dan turizma u znaku turizma i zelenih ulaganja. Program započinje u 10.30 sati pored samostana sv. Mihovila u Kloštru predstavom i pripovijedanjem priča za djecu uz kamišibaj kazalište u izvedbi Udruge Birikina. Druženje se nastavlja šetnjom do velikog duba u Kontiji (duljina staze 2,2 km, oko 30 minuta hoda) gdje će svi šetači biti nagrađeni piknikom na otvorenom. U hladu krošnji zajednički će se čitati slikovnica „Puž koji je promijenio svoju kućicu“ Petre Matulić Žeravica, nakon čega će svi mališani imati priliku izraditi svog puža od prirodnih materijala tijekom radionice koju će voditi autorica knjige i Iva Matulić. Zbog organizacijskih potreba, obavezna je rezervacija mjesta ([email protected]).

Kontija, Limski kanal. (Foto: TZ Vrsar)

Brojne aktivnosti za sportaše i prirodoljupce

Za sportaše i rekreativce, subota 30. 9. i nedjelja 1. 10. donose programe Lim Bay Challenge utrke i to u kategorijama Ultra i Light avanturističke utrke, Start Challenger utrke te Nordic Walking Day rekreativnog pješačenja. Za više informacija i prijavu posjetite internetsku stranicu ovdje.

Prva subota listopada, 7. 10., posvećena je istraživanju šume iz druge perspektive, odnosno pogledu na šumu Kontiju iz broda sa stručnjakom iz JU-a Nature Histrice, Sandrom Dujmovićem. Istražit ćemo Limski zaljev i saznati kad i kako je nastao, zašto se ribe dolaze mrijestiti baš u Lim, što je to posebno za vegetaciju na obroncima Lima, ali i koje su opasnosti za budućnost. Plovidba počinje u 16.00 sati, a zbog ograničenog kapaciteta broda, broj sudionika je ograničen i obavezne su rezervacije mjesta na ([email protected]).

Kontija, šuma. (Foto: arhiva TZ Vrsar)

Program „Jesen u Kontiji“ završava u subotu 14. 10. manifestacijom Dan gljiva u suradnji s Istarskim mikološko-gljivarskim savezom. Iskusni gljivari će povesti one znatiželjne na pokazno branje gljiva, predstaviti velik broj jestivih i nejestivih gljiva na izložbi te svim prisutnima skuhati gljivarski kotlić. Za pokazno branje gljiva prijava je obavezna radi ograničenog broja sudionika ([email protected] ili 052/441-746).

Potraga za šumskim blagom i predstava za djecu na Dan Gljiva

Djeca su uvijek dobrodošli posjetitelji šume tako će za njih biti pripremljena potraga za šumskim blagom i predstava „Kontići – čuvari šume“. Program Dana Gljiva počinje u 8.00 i traje do 14.00 sati. Dolazak na lokaciju Znanstveno-edukacijskog centra Kontija moguć je pješke, biciklom (duljina staze je 2,2 km po makadamu) ili električnim vlakićem koji će voziti na relaciji Kloštar – ZEC Kontija. Nije dozvoljeno prometovanje automobilima kroz šumu.

Više informacija potražite na internet stranici www.infovrsar.com

Organizatori programa su Turistička zajednica Općine Vrsar i Općina Vrsar-Orsera.

Dobrodošli na „Jesen u Kontiji“!

Tagovi:

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci