Centar za posjetitelje Natura 2000: Otkrijte bioraznolikost i prirodne ljepote Poilovlja s aktivnostima za cijelu obitelj

Centar za posjetitelje Natura 2000 Garešnica, vretenac. (Foto: arhiva Centar za posjetitelje Natura 2000 Garešnica)

Ako ste ljubitelj prirode, volite promatrati ptice i životinje, u vama tinja iskra znanstvenika i krije se strast istraživača, svakako posjetite Garešnicu gdje ćete iz Centra za posjetitelje Natura 2000 krenuti u istraživanje Poilovlja u kojem se gnijezdi više od 60 vrsta ptica.

Malo više od sat i pol vožnje automobilom od Zagreba nalazi se Garešnica. Na području grada Garešnice sa sjeverozapadne strane prostiru se obronci Moslavačke gore obrasli šumama bukve, jele, graba i hrasta kitnjaka, dok istočni dio obilježava dolina rijeke Ilove s najkvalitetnijim šumama hrasta. Područje uz rijeku Ilovu nazvano je Poilovlje.

Naime, okruženje grada Garešnice čini više od 160 ha vodenih površina. Tu se nalaze ribnjaci, bare, rječice, potoci, manja jezera, močvarni tereni u kojima će uživati ljubitelji prirode, avanturisti i istraživači.

Centar za posjetitelje Natura 2000 Garešnica
Centar za posjetitelje Natura 2000 Garešnica. (Foto: arhiva, Centar za posjetitelje Natura 2000 Garešnica)

Da bi se sačuvala predivna prirodna bogatstva i bioraznolikost Poilovlja, ovo je područje, zajedno s ribnjacima (u kojima uglavnom žive šarani), postao dio ekološke mreže Natura 2000. Centar za posjetitelje Natura 2000 koji se nalazi u nekadašnjem Društvenom domu Garešnice predstavlja „ulazna vrata“ u Poilovlje, a cijena ulaznice za dvoje odraslih i troje djece iznosi 8 eura. On svojim sadržajem i multimedijalno-izložbenim prostorom te laboratorijem služi kao posrednik između posjetitelja i prirode. Nakon razgleda sigurno ćete drugačije razmišljati o prirodi, o važnosti očuvanja ugroženih vrsta i smanjenju uništavanja biljnog i životinjskog svijeta. 

Unutrašnjost centra, Centar za posjetitelje Natura 2000 Garešnica.
Unutrašnjost centra. (Foto: Centar za posjetitelje Natura 2000 Garešnica)

Interaktivno učenje i zabava za djecu u Centru Natura 2000

U izložbenom prostoru Centra za posjetitelje Natura 2000 na videoprikazima upoznat ćete se s važnostima ekološke mreže Natura 2000, ali i sa značajnim staništima područja Poilovlja. U ovom prostoru Centra djeca će moći pogledati film o biljnom i životinjskom svijetu ovog podneblja. Zanimljivi su i interaktivni ekrani na kojima se kriju informacije o svakoj ptici, ali i igre memory s tematikom biljnog i životinjskog svijeta. 

Multimedijalna učionica, Centar za posjetitelje Natura 2000 Garešnica.
Multimedijalna učionica. (Foto: Centar za posjetitelje Natura 2000 Garešnica)

Naučite više o pticama, zaštiti okoliša i sudjelujte u zabavnim kvizovima!

Djeci će se zasigurno svidjeti multimedijalna učionica Dabar. Saznat će da se na ovom području gnijezdi više od 60 vrsta ptica. Naučit će kako se može spriječiti zagađenje okoliša i tada provjeriti stečeno znanje u raznim vrlo zabavnim kvizovima. Primjerice, slušat će glasanje ptice, a potom će, među dvjema ponuđenim opcijama, morati odgonetnuti o kojoj se ptici radi. Učionica je opremljena i pametnom pločom povezanom s internetom, a na njoj se prikazuju razni videozapisi i poučne prezentacije.

Centar Natura 2000, laboratorij.
Centar Natura 2000, laboratorij. (Foto: Centar za posjetitelje Natura 2000 Garešnica)

Promatrajte svijet kroz mikroskop i upustite se u avanturu znanstvenika

Istraživački duh pobudit će laboratorij Gnjurac gdje se životinjski i biljni svijet Poilovlja može istražiti mikroskopom. To će izazvati veliko oduševljenje jer će se pred očima djece otvoriti potpuno drukčiji svijet, kroz koji će se pretvoriti u prave znanstvenike. U laboratoriju postoji više od 60 trajnih uzoraka iz botanike, zoologije pa čak i ljudskog tijela. Tako se pod mikroskopima može vidjeti primjerice krv žabe, očna jabučica sisavca, zrnca peludi, stabljika koprive… Uzdah će izmamiti i kosturi ptice i žabe na temelju kojih će stručno osoblje objasniti kako ptica može letjeti, kako čuje i vidi.

Poilovlje, biciklizam.
Poilovlje, biciklizam. (Foto: Centar za posjetitelje Natura 2000 Garešnica)

Nakon razgleda Centra za posjetitelje Natura 2000 krenite u samostalno istraživanje Poilovlja. Ne želite li pješačiti, u Centru možete iznajmiti bicikle pa se na njima može razgledati i otkriti što sve krije sjeverna Moslavina. Najam bicikla stoji 11 eura, a možete ga koristiti šest sati. Cijena uključuje i najam kacige (ako nemate svoju). Vodite računa da su bicikli podobni za starije od 16 godina, stoga za mlađe od navedene dobi ponesite vlastiti bicikl. U Centru se mogu unajmiti i dalekozori ako želite promatrati ptice, a za one naprednije iz polja ornitologije, dostupan je i najam teleskopa.

Obiteljska pustolovina uz šetnju poučnom stazom Poilovlja

Budući da je tematska staza Poilovlja dugačka 11,5 km, prije polaska razmislite mogu li djeca toliko hodati. Staza je ravna pa osim kilometraže, nije zahtjevna. Za manju djecu svakako uzmite nosiljku, a dobro je odjenuti obuću za hodanje/planinarenje te slojevitu odjeću. Preporučujemo da šetnju započnete od Ciglenečkog groblja – upute i karta nalaze se na stranici Centra.

Staza se proteže uz stoljetne hrastove, vegetaciju i staništa zaštićenih i ugroženih životinja. Sve će vam objasniti informativni tekstovi koji vas prate do punkta „Kaniška Iva“. Ako pozorno gledate, možda uočite pokoju dabrovu nastambu ili vidre kako spretno plivaju i love ribice. Staza je okružena i brojnim gnijezdima ptica pa možda ugledate bukavca, bjelobradu čigru, eju močvaricu i patke njorke. Ujesen je trava vlažna jer su jutra rosna pa će možda po njoj skakati žabice, a među njima i žuti mukač. Dugačak je od 35 do 55 milimetara, bezrep i zdepast. Upozorite djecu da ga ne hvataju jer je blago toksičan. Bit će sretniji ako ga samo promatrate, a zaustavit će se i da ga slikate za uspomenu.

Punkt „Kaniška Iva“ raj je za ljubitelje sportskog ribolova

Stazom Poilovlje doći ćete do Informativno-edukativnog punkta „Kaniška Iva“. Nalazi se u neposrednoj blizini otvorenih slatkovodnih i uzgojnih ribnjaka te toka rijeke Ilove i potoka Toplice. Ovo mjesto jako vole ljubitelji sportskog ribolova, a vi možete promatrati ptice i opustiti se uz rijeku Ilovu dok se djeca mogu igrati na tematskom dječjem igralištu.

Promatrajte ptice tijekom svih godišnjih doba u Hrastovcu

Iz Centra za posjetitelje Natura 2000 možete se uputiti i u Hrastovac. Naselje je smješteno na ušću rijeke Ilove i potoka Nova Toplica. Cijeli put možete proći biciklima ili pješice, a kraj njega se proteže rijeka Ilova što je idealna prilika za promatranje ptica tijekom svih godišnjih doba. Dok se vi opuštate, djeca se mogu zabavljati na igralištu. Oduševit će ih zanimljive sprave, ali i promatračnice s kojih seže divan pogled na ribnjake i ptice. Za one koji žele naučiti nešto više o staništima, životinjama i biljkama, na igralištima se nalaze i poučne table.

Restoran Kod Bake, punjena pljeskavica.
Restoran Kod Bake, punjena pljeskavica s prženim krumpirićima. (Foto: Family Welcome)

Predah uz tradicionalna jela kao “Kod bake”

Nakon razgleda, šetnje i bicikliranja možete odahnuti na nekom od punktova. Možete otvoriti naprtnjače i počastiti se toplim napitkom iz termosice, osvježenjem i npr. sendvičem. Međutim, Garešnica je maleni grad pa možete jesti i u nekom od restorana. 

Mi predlažemo restoran Kod Bake u mjestu Kapelica, u kojem se više od 50 godina pripremaju odlična tradicionalna jela. Nakon ručka možete prošetati njihovim dvorištem u kojem ćete susresti magarce, koje možete fotografirati i pomaziti. Uz sam restoran nalazi se i dječje igralište u kojem se djeca mogu zabaviti prije ili nakon ručka. Jelovnik je u ovom restoranu izuzetno bogat, zato smo uvjereni da ćete se poželjeti opet vratiti kušati još poneke delicije.

Slika žabe, dabra, patke, kostura ptice i suvenir iz Centra za posjetitelje Natura 2000 još dugo će vas podsjećati na zanimljiv, zabavan i poučan izlet. Kada navratite drugi put ili krenete istraživati neko drugo zaštićeno močvarno područje, možda već po pjevu ptice pogodite koja vas pozdravlja u prolazu.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci