Da se nešto uistinu posebno zbiva na terasi Oleander hotela Esplanade Zagreb, vidi se već s Glavnog kolodvora, a približite li se još malo, prepoznat ćete na njoj obrise vagona Orient Expressa koji se u adventsko vrijeme ponovno pojavio u Zagrebu, za što je zaslužan Fooling Around by Fuliranje.
Neraskidiva je stoljetna veza Esplanade i najpoznatijeg vlaka na svijetu, ujedno i sinonima za eleganciju i luksuz. Na slavnoj ruti Orient Expressa od Pariza do Istanbula nalazio se i Zagreb, a hotel Esplanade izgrađen je kako bi Orientovim putnicima istančana ukusa pružio profinjen smještaj i besprijekornu uslugu. Tu bezvremensku ljepotu i eleganciju koja osvaja sva čula, više no ikad u četiri godine postojanja, ove zime utjelovio je Fooling Around. Nakon prošlogodišnje inspiracije Parizom, ove nas godine Fooling Around uz lajtmotiv Felicità odvodi u Veneciju, drugu postaju glasovitog vlaka, a u devet elegantnih vagona na terasi Oleander dočekuju vas najeminentniji hrvatski restorani, chefovi i koktel-majstori.
Fooling Around – najsofisticiranija adventska oaza
Prema brojnim posjetiteljima, Fooling Around opravdao je visoka očekivanja i epitet najsofisticiranije i gastronomski najuzbudljivije adventske lokacije u Zagrebu. Dosad se na Adventu nikad nije okupila tako elitna i talentirana postava: istarski Meneghetti Wine Hotel Winery sa chefom Antom Miletićem, Esplanade Zagreb Hotel i chefica Ana Grgić Tomić, JRE kućica koja u suradnji s tvrtkom Metro Hrvatska okuplja hotel Lemongarden sa chefom Antom Udovičićem, hotel San Rocco sa cheficom Florianom Ružić, LD Restaurant chefa Marka Gajskog i konoba Boba chefa Vjeke Bašića.
Tu je i prvi zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom Noel sa chefovima Marijem Mandarićem i Ivanom Temšićem, zatim talentirani chef Ivan Zidar sa svojim brendom Mason Burgers & Stuff, provjereno izvrstan Institut za kobasice by Mate Janković, inovativan Boogie Lab koji uspjehe bilježi i u New Yorku te Acrobat koji na ovaj Fooling Around, osim najprestižnijih vinskih etiketa, donosi i jela s najcjenjenijim mesom na svijetu, Kobe govedinom, čiji je ekskluzivni distributer. Kobe je zaštićeni naziv koji se može se koristiti samo za govedinu pasmine Wagyu Tashima-ushi, crnoga goveda iz Kobea u prefekturi Hyogo.
Očekuje vas čak 36 vrhunskih delicija!
Očekuju vas jela visoke kuhinje spretno formatirana u festivalsko ruho: od Noelove purice s „mlincima”, ragua od jelena s tamnim pivom i bao tuna pašticade, preko Esplanadinih hrskavih sardina, suhog bunceka sa zeljem u tortilji, hrskavo-kremastih kroketa kulena, do nenadmašnih zapečenih štrukli i izvrsnih slastica poput jabuka kuhanih u vinu, vrućeg crumblea i moussea od čokolade.
JRE kućica nudi San Roccov svinjski flam u korici od pistacija, s kremom od kupusa, umakom od poriluka i jusom, polpete sa šalšom i spumom od krumpira chefa Bašića, jedinstvene gyoze chefa Gajskog, juhu od češnjaka i dimljene paprike uz yakitori od kozica i ulje od bilja te glaze kupus na otvorenoj vatri uz humus i prah od roza đumbira chefa Udovičića.
Mason pak mami Butter burgerom od posebnog komada mesa koji ima 40 posto masnoće. Tu je i okusima iznimno raskošan Short Rib ragu s palentom, potom Pork belly spravljan sous vide 24 sata i dimljen na drvu od jabuke, poslužen s klasičnim kimchijem uz dodatak ananasa, te arancin, odnosno riža na mlijeku s jabukom, karamelom i vanilijom.
Meneghetti spaja istarsku baštinu i luksuz u jelima Tartarissimo, Bakalar in Bianco, Dolce Vita, Maiale Rustico i Panettone, a Institut za kobasice privlači provjereno izvrsnim debrecinkama s dinstanim kiselim kupusom, ukiseljenim koromačem i tostiranim bučinim sjemenkama, zatim junećom šiš-kobasom sa sirom u relishu od paprike, kajmakom i mladim lukom, frankfurterkama i bezbrojnim verzijama koje nudi opcija slaganja vlastitih priloga i umaka. Boogie Lab na Fooling Aroundu premijerno predstavlja Sourdough lasagne carbonara i s raguom te Apple strudel lasagne.
Tople i hladne verzije koktela za „zagrijavanje”
Uz vrhunsku hranu idu i vrhunska pića, stoga je tu kućica Tikveš sa svojom selekcijom vrhunskih vina na kojoj se toče Freixenet Reserva Real, izvrsne rakije, kuhana vina, pivo Stella Artois, a tu je i raskošan izbor ostalih pića na Rakijarnici. Za koktele u toplim i hladnim verzijama zaduženi su na kućici Ginglebells koja se s pravom može pohvaliti najlegendarnijim kuhanim ginom u gradu, a donosi i dvije zimske verzije svojih poznatih koktela: Warmstar Martini i Pina Hotladu. Esplanadin F&B manager i koktel-majstor Vjeceslav Madić osvaja svojim kreacijama, među kojima se ističu topli kokteli Mojito, Oleander i Orient Express.
Cijene ugostiteljskih ponuda možete provjeriti ovdje.
Ne propustite blagdanski bal pod maskama i tematske partyje
Za potpun doživljaj blagdanske idile umotane u venecijanski opulentan šarm i temu Felicità pobrinut će se i prigodan glazbeni program pod kreativnom palicom Ozrena Kanceljaka i svakodnevni nastupi vrhunskih DJ-eva. Ponedjeljkom su na rasporedu akustični nastupi talentiranih glazbenika Matea Mikulića i Luke Mihajlovića, slijede Walter Fuego – Ivan Soldo i Petar Lisjak, potom Mario Pavlić i Ellis Stopar, dok će 30. prosinca nastupiti Duo Sanremo – Emil Kirbiš i Ivan Grgić Špiro.
U najavi su i bal pod maskama te nekoliko izvrsnih tematskih partyja, od kojih će jedan biti 19. prosinca u režiji destilerije Aura. Atraktivan novitet ove godine jest i grijana kupola powered by ZABA koja osvaja kreativnim uređenjem u kojem dominiraju Chesterfield fotelje.
THINK PAWSITIVE rastapa srca svih ljubitelja životinja
Osim brojnih neodoljivih fotokutaka u kojima možete ovjekovječiti neprocjenjive trenutke, na zidu Pandora moći ćete ispisati svoje poruke sreće i ljubavi, usput se osladiti biranom selekcijom sladoleda Ledo, ali i iskusiti vrhunski užitak ispijajući specialty kavu WellBean.
Već tradicionalno, Fooling Around će i ove godine imati divnu humanitarnu akciju. Ovog će se puta u Galaxy Studiju, u suradnji tvrtki Samsung i Pet Centar, pomagati udruzi Šapica. Posjetitelji će 12. i 13. te 20. – 22. i 27. – 29. prosinca moći doći na prigodno blagdansko fotografiranje svojih ljubimaca te za isprintanu fotografiju donirati sredstva za Šapicu, a kući će ponijeti prigodan dar za vlastitog četveronožnog prijatelja.
Radno vrijeme festivala je od ponedjeljka do petka od 12 sati do 23 sata. Subotom, nedjeljom i na Badnjak festival je otvoren od 11 sati do 23 sata. Festival će na Božić biti otvoren od 16 sati do 23 sata, dok će na Staru godinu radno vrijeme biti od 11 sati do 21 sat. Ulaz je besplatan.
Za svakodnevne novosti i rasporede događanja redovito pratite Facebook i Instagram stranice Fooling Arounda.