U današnje vrijeme sve su popularniji recepti bez glutena. Neki su na bezglutensku prehranu prešli zbog zdravstvenih problema, a neki je biraju iz nekog drugog razloga. Kako god bilo, i jednima i drugima težnja je da upotrebljavaju donekle prirodne sastojke umjesto gotovih industrijskih mješavina brašna.
Vrlo se često i svi članovi obitelji okreću bezglutenskoj prehrani ako je jedan član na strogoj bezglutenskoj prehrani. No, to ne smije biti razlog da nitko nema prilike uživati u slasnim zalogajima. Nakon mnogo isprobanih recepata, odnosno istraživanja tehnika metodom pokušaja i pogreške, došla sam do fantastičnog recepta za kruh. Idealan je i za sendviče i kao dodatak jelima, a ja ću priznati da mi je najfiniji – sam. Može se jesti i nekoliko dana, a kad se počne sušiti, toster pomaže da mu produžite trajanje za još koji dan. Uvjerena sam da ćete uživati u svakom zalogaju!
Bezglutenski kruh
Količina: 1 kruh
Vrijeme pripreme: 45 do 55 minuta
Sastojci:
- 120 g zobenog brašna
- 120 g heljdinog brašna
- 100 g kukuruznog škroba
- 15 g psyllium ljuskica
- pola žličice xantan gume
- sjemenke lana
- 8 – 10 g soli
- malo šećera
- paketić i pol suhog kvasca
- voda po potrebi
Priprema:
- Psyllium ljuskice namočiti u vodi da se dobije gel. Upijaju puno vode, stoga treba dodavati vode da ne bude „tvrdo kao beton”, već da bude mekano poput pudinga.
- Promiješati sve ostale sastojke (sjemenke lana malo samljeti) pa u to staviti pripremljen psyllium gel i dodavati vode toliko da se može rukom umijesiti tijesto, a da se malo lijepi za ruke, no da se može oblikovati.
- Oblikovati u željeni oblik, pustiti u pobrašnjenoj posudi pokrivenoj krpom da se diže barem pola sata. Pobrašniti zobenim ili heljdinim brašnom.
- Po želji zarezati kruh na nekoliko mjesta i peći na 250 °C stupnjeva 15 minuta i onda još 30 do 40 minuta na 200 °C, ovisno o veličini kruha.
- Vrući, tek pečeni, kruh zamotati u krpu i staviti na rešetku da se ohladi.
- Uživati u kruhu s nekim dodatkom ili bez ičega!
Dobar tek!