Štrukli ili štruklji (zagorski ili, u ovom mojem slučaju, zagrebački) tradicionalni su specijalitet Hrvatskog zagorja te, uz neke razlike, i područja čitave središnje Hrvatske. Pripremaju od lako dostupnih sastojaka, a u želji da se zagorski štrukli zaštite kao autohtono hrvatsko jelo, umijeće njihove pripreme upisano je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalna kulturna baština.
Štrukli se mogu pripremiti na dva načina: kuhanjem i pečenjem. Vučeno tijesto punjeno kravljim sirom koristi se u obje metode.
Štrukli kuhani u slanoj vodi mogu se pri posluživanju preliti rastopljenim maslacem i posuti preprženim krušnim mrvicama ili poslužiti u juhi s paprikom u prahu. Zapečeni se štrukli prije stavljanja u pećnicu zaliju vrhnjem. Tako ćemo ih mi pripremiti.
Zapečeni zagorski štrukli
Količina: 6 – 8 osoba
Vrijeme pripreme: 60 minuta
Sastojci:
Tijesto:
- 250 g brašna (pola oštro, pola glatko)
- sol
- 1 velika jušna žlica ulja
- cca 1,5 dl vode
- ulje za premazati tijesto
Nadjev:
- 500 g svježeg kravljeg sira
- 1 dl domaćeg vrhnja
- 15 g glatkog brašna
- 2 jaja
- sol
Priprema:
- Pripremiti 0,5 l domaćeg vrhnja ili slatkog vrhnja za šlag (ne biljno).
- Prvo zamijesiti tijesto: pomiješati sve sastojke za tijesto i mijesiti dok ne postane glatko. Premazati uljem i odmoriti tijesto oko pola sata.
- Pomiješati sve sastojke za nadjev.
- Stol pokriti platnenim stolnjakom, posipati ga s malo brašna. Tijesto staviti na sredinu stola, još malo premazati uljem i početi razvlačiti od sredine prema krajevima stola tako da se dobije pravokutnik veličine oko 100 × 60 cm.
- Nadjev od sira razmazati po dužem dijelu razvučenog tijesta tako da pokrije jednu trećinu tijesta.
- Uz pomoć stolnjaka zarolati: početi od sira prema kraju tijesta. Rezati jastučiće rubom tanjurića.
- Štrukle staviti u kipuću vodu s malo soli i žlicom ulja, kuhati ih nekoliko minuta, ocijediti i staviti u vatrostalnu posudu.
- Preliti vrhnjem i peći na 180 °C 30 do 40 minuta, odnosno dok ne postanu zlatnožuti.
Uslast!