Blagdanski vijenac s okusom medenjaka – slastica kojoj nećete odoljeti 

Blagdanski vijenac s okusom medenjaka. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Bliži se Božić, a s njim i trenutci koje donosi tradicija – okupljanje obitelji oko blagdanskog stola, uz smijeh, toplinu doma i slatke zalogaje koji povezuju generacije. Za tu posebnu prigodu pripremili smo blagdanski vijenac s okusom medenjaka – desert koji u sebi nosi mirise, hrskavost i nježnost u savršenu skladu. Svaki zalogaj podsjeća nas na djetinjstvo, na iščekivanje i radost, i upravo je zato ovo slastica kojoj nećete moći odoljeti ni vi ni vaši gosti. Pa krenimo u pripremu.

Blagdanski vijenac s okusom medenjaka
Blagdanski vijenac s okusom medenjaka. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Blagdanski vijenac s okusom medenjaka – slastica kojoj nećete odoljeti 

Količina: za jedan vijenac

Vrijeme pripreme: 2 sata, bez vremena hlađenja

Sastojci za kremu s „medenjacima“:

  • 450 ml mlijeka 
  • 60 g smeđeg šećera
  • 4 žumanjka
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • začini za medenjake, 1 – 2 žličice, po želji
  • prstohvat soli
  • 2 žlice škrobnog brašna
  • 200 ml slatkog vrhnja 

Hrskava kora od „medenjaka“ – craquelin:

  • 100 g maslaca 
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 žličica začina za medenjake
  • 100 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • po želji jestiva zelena boja 

Tijesto za princeze:

  • 125 g vode
  • 125 g mlijeka
  • 125 g maslaca narezanog na kockice
  • 2 žličice šećera
  • 150 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 250 ml jaja 

Priprema kreme:

  1. Mlijeko ugrijte u loncu. Pomiješajte u zdjeli žumanjke, šećer, začine, vaniliju, škrobno brašno i prstohvat soli, a zatim počnite ulijevati 1/4 vrućeg mlijeka i promiješajte.
  2. Nakon što se pomiješa, ulijte još malo. Nastavite miješati.
  3. Vratite u lonac i miješajte na vatri dok se ne zgusne, kuhajte dvije minute, moraju se vidjeti mjehurići. 
  4. Ulijte kroz sito u zdjelu i pritisnite sloj plastične folije na vrh tako da dodiruje kremu kako se ne bi stvorila korica. 
  5. Ostavite da se ohladi.

Priprema hrskave korice – craquelina:

  1. Ovo treba napraviti unaprijed kako biste ga mogli staviti u zamrzivač i izrezati na krugove koji će se staviti na princeze. Maslac treba omekšati. 
  2. Miksajte omekšali maslac sa šećerom u mikseru dok ne postane kremasto oko 4 minute, zatim špatulom sastružite po zdjeli i miješajte još minutu kako biste bili sigurni da se sve sjedinilo. 
  3. Dodajte začine, sol i brašno te ponovno miješajte dok se dobro ne sjedini. Smjesa će biti vrlo mekana. 
  4. Stavite tijesto na list papira za pečenje. Stavite još jedan list papira za pečenje na vrh tijesta, a zatim ga valjkom tanko razvaljajte. Stavite u zamrzivač da se stegne.

Priprema tijesta za princeze:

  1. U posudu dodajte vodu i mlijeko. Dodajte nasjeckani maslac i šećer, zagrijavajte dok se maslac ne otopi i smjesa proključa.
  2. Dok je posuda na vatri, umiješajte brašno i sol te miješajte dvije minute dok ne dobijete kompaktnu i glatku smjesu. U početku će izgledati čudno, ali nastavite miješati i sjedinit će se. Provjerite je li sve brašno umiješano. Tijesto će se odvajati od rubova posude.
  3. Stavite smjesu u zdjelu (ako imate samostojeći mikser, upotrijebite nastavak s lopaticom i miješajte da se ohladi) i ohladite desetak minuta. Postupno umiješajte jaja. Smjesa će biti mekana i sjajna.
  4. Stavite tijesto u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom ili jednostavno odrežite kraj vrećice za jednokratnu upotrebu. 
  5. Na lim oblikujte hrpice koje će se napuhati u pećnici, pa pazite da ostavite razmak između njih.
  6. Izvadite craquelin iz zamrzivača i izrežite ga okruglim rezačem. Ostaci se mogu ponovno razvaljati i rezati. 
  7. Na vrh svake princeze stavite disk od craquelina, a zatim pecite 20-ak minuta na 190 °C bez otvaranja vrata pećnice. Smanjite temperaturu na 165 °C bez otvaranja vrata pećnice i pecite još 15-ak minuta. 
  8. Probušite rupice u princezama i vratite ih u pećnicu 20-ak minuta na 120 °C kako bi se unutrašnjost osušila. 
  9. Ohladite hrskave princeze.
  10. Umutite 200 ml vrhnja za šlag i umiksajte u hladnu kremu. Stavite u vrećicu za ukrašavanje s nastavkom za punjenje i napunite svaku princezu kroz male otvore koje ste napravili za sušenje.
  11. Složite poput vijenca i ukrasite po želji.

Sretan Božić i uspješnu novu godinu želi vam „Samo jedan griz“!

Inspirirajte se i otkrijte ostale recepte ovdje.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci