U svijetu zdravih i ukusnih obroka, namaz od paprike i bezglutenski kruh od tikvica predstavljaju savršen spoj. Ovo je kombinacija koja ne traži komplicirane postupke, ali donosi velik užitak.
Namaz od paprike dodatak je jelima koji ima raznolike primjene: može se koristiti kao namaz za sendviče, umak za rezano sirovo povrće ili kao dodatak raznim jelima. Bezglutenski kruh od tikvica zdravija je alternativa tradicionalnom kruhu bogata vitaminima i mineralima. Priprema je vrlo jednostavna, tim više jer namaz možete napraviti dan ranije i čuvati u hladnjaku nekoliko dana, dok je kruh gotov u svega sat vremena – ako vam dio ostane, možete ga čak i zamrznuti.
Ova kombinacija osvaja i one koji nemaju posebne prehrambene zahtjeve. Neovisno o tome jeste li u potrazi za bezglutenskim rješenjem, volite li povrće u kreativnim oblicima ili jednostavno tražite nešto novo i hranjivo za doručak ili međuobrok, ovaj duet paprika i tikvica pružit će vam upravo to jer kad zdravlje i okus idu ruku pod ruku, znate da ste na pravom putu.
U svim nijansama modre i zelene boje: obiteljska pustolovina otkrivanja jezera Crne Gore

Namaz od paprike i rajčica i bezglutenski kruh od tikvica
Količina: 4 do 6 osoba
Vrijeme pripreme: 15 min
Sastojci za kruh:
- 280 g bezglutenskog brašna (mješavina za kruh)
- 8 g praška za pecivo
- 8 g sode bikarbone
- 3 jaja
- 125 ml maslinova ulja
- 450 g tikvica
- 2 prstohvata morske soli
Sastojci za namaz:
- 4 crvene paprike
- 5 cherry rajčica
- 1 feta sir – ovaj put koristila sam ovčji
- 3 češnja češnjaka
- 4 jušne žlice maslinova ulja
- 3 prstohvata morske soli
- 1 jušna žlica maslaca od badema
Priprema:
- Potrebni su vam kalupi za pečenje veličine 13 × 18 cm i za pečenje kruha i za pečenje sastojaka za namaz.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Prvo pripremite namirnice za namaz. Operite papriku i narežite na manje komade pa stavite u jedan kalup. Zatim dodajte rajčicu, feta-sir, 3 češnja češnjaka, sol i ulje pa stavite sa strane.
- Zatim umjesite sastojke za kruh. Tikvice operite, ogulite i naribajte. Zatim u zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu pa dodajte jaja i ulje. Sve miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu pa dodajte naribane tikvice. Opet sve izmiješajte u jednoličnu smjesu i ulijte u drugi namašćeni kalup.
- Oba kalupa stavite u pećnicu.
- Sastojke za namaz pecite 40 minuta, a kruh pecite oko 55 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kruha ne izađe čista.
- Pečene sastojke za namaz stavite u blender pa dodajte namaz od badema, sve izmiksajte u kremastu smjesu i stavite u teglicu da se ohladi.
- Pečeni kruh također izvadite iz pećnice da se ohladi.
- Kruh režite na šnite i premažite ohlađenim namazom.
Uslast!