Skip to content

Jeste li čuli za tembleque? Donosimo recept za ukusan portorikanski desert koji će postati favorit među najmlađima

Tembleque – puding od kokosova mlijeka. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Danas uživamo u okusima Latinske Amerike i pripremamo jedan od najpopularnijih tradicionalnih deserta u portorikanskoj kuhinji. Naziv deserta dolazi od španjolske riječi „temblar”, što znači drhtati, a naziv je u skladu s laganom, kremastom konzistencijom deserta. Priprema je jednostavna, a potrebno je samo nekoliko namirnica, među kojima su najvažnije kokosovo mlijeko, šećer i škrob. Obično se poslužuje u malim zdjelicama ili se stavi u kalup, a često se posipa cimetom ili ribanom koricom agruma za dodatni okus. Evo kako ga pripremiti.

Jeste li znali da u Andaluziji postoji pravo štrumpfovsko selo? Júzcar će očarati sve obožavatelje malih plavih junaka!

Tembleque – puding od kokosova mlijeka 
Tembleque – puding od kokosova mlijeka. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Tembleque – puding od kokosova mlijeka 

Količina: Tri porcije 

Vrijeme pripreme: 20 min pripreme te vrijeme hlađenja pudinga

Sastojci:

  • 400 ml kokosova mlijeka
  • 200 ml mlijeka po izboru
  • 60 – 70 g šećera
  • 1 vanilin- šećer
  • 40 g škroba (gustina)
  • prstohvat soli
  • cimet u prahu za posluživanje
  • limeta, po želji 
  1. U lonac stavite kokosovo mlijeko i pustite da provrije.
  2. U međuvremenu u zdjelici pomiješajte škrob, šećer, vaniliju i prstohvat soli. Dodajte mlijeko po izboru i promiješajte pjenjačom. Smjesa treba biti bez grudica. 
  3. U kipuće mlijeko pjenjačom umiješajte smjesu sa škrobnim brašnom.
  4. Nastavite miješati kuhačom dok puding ne provrije i vidite mjehuriće. Kuhajte još dvije do tri minute.
  5. Prelijte smjesu u male posude ili kalupe. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak kako bi se potpuno stisnula.
  6. Prije posluživanja pospite tembleque cimetom u prahu ili, po želji, naribajte malo korice limete. 
  7. Obavezno poslužite uz ukuhano voće, voćni umak ili svježe voće. Zreli mango sjajan je izbor.

Uslast!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci