Proljeće je idealno vrijeme za lagane, osvježavajuće deserte, a jednostavna prhka pita u obliku tarta odličan je izbor. Jednom kad ga probate, ovaj ćete desert poželjeti često pripremati. Ključnu aromatičnu komponentu daje mu Kupilek extra džem od kupina bez umjetnih boja, aroma i sladila, a s visokim udjelom voća – sadržava čak 65 % kupina, čiji se bogat okus idealno sljubljuje uz laganu cheesecake kremu. No, osim bogata okusa, važno je naglasiti da kupine imaju i niz zdravstvenih prednosti: bogate su vitaminima C i K te antioksidansima koji jačaju imunološki sustav i pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, a poznate su i po svom povoljnom učinku na probavu i zdravlje srca.

Neovisno o tome pripremate li ovaj desert za obiteljsko druženje, proljetni piknik ili kao mali slatki užitak nakon radnog dana, da bi doživljaj bio potpun, poslužite ga uz čašu čistog cijeđenog soka od kupina ili čašu kupinova vina te dopustite da vas potpuno osvoje okusi prirode iz srca Zagorja.
Kupilek proizvodi dostupni su u ljekarnama, biljnim trgovinama, Veronika delikatesama, trgovačkim centrima City Center One West i East te Arena Centru. Možete ih naručiti i iz internetske trgovine ili preko aplikacije Glovo.

Prhka pita s kupinama
Količina: 16 šnita
Vrijeme pripreme: 1 h
Sastojci:
- 150 g glatkog brašna
- 150 g oštrog brašna
- 90 g šećera
- 80 g mljevenih lješnjaka/badema
- korica pola limuna
- 180 g maslaca
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 2 žumanjka
- pola praška za pecivo
Krema:
- 300 g sira mascarpone ili krem-sira (ABC, Dukatela)
- 3 žlice svježeg sira
- 6 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 1 žlica gustina
Dodatno:
- Kupilek extra džem od kupina
- 150 g svježih kupina
Priprema:
- Za tijesto – u zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, šećer i potom dodajte lješnjake/bademe, koricu limuna i hladan maslac narezan na listiće.
- Miksajte nastavcima za tijesto pa dodajte žumanjke i vrhnje. Kratko izmiksajte pa zamijesite rukama (nemojte dugo mijesiti).
- Oblikujte kuglu, zamotajte je u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
- Kremu pripremite tako da sve sastojke pomiješate pjenjačom.
- Kalup za tart premažite s malo ulja, pospite s malo brašna pa razvaljajte tijesto koje je stajalo u hladnjak. Tijesto izbodite vilicom na nekoliko mjesta.
- Preko tijesta premažite sloj Kupilex extra džema od kupina i stavite kremu.
- Žlicom prijeđite preko kreme i napravite male udubine kako bi se krema pomiješala s džemom (kao u videozapisu).
- Na kremu utisnite svježe kupine.
- Pitu pecite na 180 stupnjeva 25 do 30 minuta (gotova je kada krema počne dobivati lijepu boju).
- Kada je pita pečena, ohladite je i poslužite.
Dobar tek!