Skip to content

Kofta-kebab od junetine: Imamo recept za egzotični šiš-ćevap koji ćete obožavati 

Kofta-kebab od junetine. (Foto: Darko Debić, Samo jedan giz)

Šiš-kofte, kofta-ražnjići? Kad sam se prvi put susreo s nazivom, bio sam zbunjen jer mi je kebab značio samo jedno jelo. 

Kofta je jelo od mljevenog mesa, a dolazi u brojnim varijantama diljem svijeta – od janjećih kofti u arapskim zemljama preko pilećih u Aziji do vegetarijanskih verzija u Indiji. Na Mediteranu se često koristi mješavina junetine i svinjetine. S druge strane, riječ „kebab” u perzijskom izvorniku znači „ražanj”, pa je kofta-kebab zapravo mljeveno meso na štapiću. I eto šiš-ćevapa koji vrijedi probati. 

Donosim recept za verziju s junetinom, ali vi slobodno probajte i druge vrste mesa. Važno je samo da mljeveno meso sadržava i masnoću, kako bi kofta-kebabi bili sočni. Pripazite da ih ne prepečete – ako su predugo na tavi ili na roštilju, postat će suhi. Poigrajte se i sa začinima, prilagodite ih svom ukusu. Upravo zbog začina kofta-kebab postao mi je draži od ćevapa.

Putopis o putovanju na Filipine: Što smo sve posjetili i kako smo se proveli s djecom na ovim čarobnim otocima

Kofta-kebab od junetine.
Kofta-kebab od junetine. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Kofta-kebab od junetine

Količina: Tri porcije

Vrijeme pripreme: 30 minuta

  • 500 g mljevene junetine 
  • 1 manji crveni luk (sitno nasjeckan ili nariban) 
  • 1 češanj češnjaka (usitnjen) 
  • 0,5 žličice mljevenog kumina
  • 1 žličica mljevenog korijandera 
  • 0,5 žličice sumaca
  • 1 prstohvat pimenta
  • 1 prstohvat cimeta (može i dva prstohvata)
  • 1 žličica senfa
  • 0,5 žličice mljevene slatke paprike
  • po žlica sjeckanog lista peršina i mente
  • sol i papar po ukusu 
  • prstohvat čilija (ako volite ljuto) 

Postupak:

  1. U zdjeli pomiješajte sve sastojke. Miješajte rukama dok smjesa ne postane kompaktna.
  2. Navlažite ruke vodom pa oblikujte valjke dužine otprilike 10 – 12 centimetara. Po želji ih nabodite na ražnjiće. Ako koristite drvene, prethodno ih namočite u vodi. 
  3. Ispecite kebabe na srednje jakoj vatri dok ne porumene. Pecite 3 – 4 minute sa svake strane.
  4. Poslužite ih uz lepinje, pita-kruh, umak od jogurta, krumpir, svježu salatu, povrće s grila…

Dobar tek!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci