Sezona medvjeđeg luka na izmaku je, a gastroblogerica Okruglica79 pripremila je izvrstan recept s ovim aromatičnim biljem

Rolada s medvjeđim lukom. (Foto: Alica Bjeli/Okruglica79)

Sezona medvjeđeg luka lagano je na izmaku, a ova zeljasta biljka, koja cvate u rano proljeće, poznata je po svom intenzivnom mirisu sličnom češnjaku. Iako ga često nazivaju „medvjeđim” jer ga medvjedi vole jesti kao prvi obrok nakon hibernacije, ova biljka nudi brojne kulinarske mogućnosti. Slično češnjaku, medvjeđi luk koristi se u mnogim jelima – od pesta do raznih umaka i salata, a u svojem svježem obliku ima snažan, ali ugodan okus.

Ovaj fantastičan sastojak idealan je za obogatiti vaše proljetne recepte, a @Okruglica79 predlaže da medvjeđi luk umotate u slasnu roladu.

Sokolino iz vrta OPG-a Rossi: prirodni sokovi za djecu koji spajaju okuse, osvježenje i brigu o zdravlju

Rolada s medvjeđim lukom.
Rolada s medvjeđim lukom. (Foto: Alica Bjeli/Okruglica79)

Rolada s medvjeđim lukom

Količina: za 3 osobe

Vrijeme pripreme: 35 min + hlađenje

Sastojci za tijesto:

  • 5 jaja
  • 100 ml mlijeka
  • 100 ml vode 
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 100 g brašna (80 g glatkog i 20 g oštrog) 
  • 20 g medvjeđeg luka

Sastojci za nadjev:

  • 20 g medvjeđeg luka
  • 200 g svježeg sira
  • 80 g šunke narezane na tanke šnite
  • sol i papar

Postupak:

  1. Pomiješajte jaja, mlijeko, vodu i prašak za pecivo te ih miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu te dodajte prosijano brašno, sol i papar. 
  2. Medvjeđi luk operite i prosušite na papirnatom ubrusu. 
  3. Na veliki pekač od pećnice stavite papir za pečenje. Na njega posložite listove medvjeđeg luka pa preko njih prelite smjesu.
  4. Pecite na 180 °C oko 15 minuta. Tijesto će se dići, ali ne brinite se: kad ga izvadite, slegnut će se. Izvadite iz pećnice, skinite papir i zamotajte u roladu te ostavite da se ohladi.
  5. Za nadjev u blenderu pomiješajte medvjeđi luk sa sirom da dobijete zeleni namaz te dodajte sol i papar po ukusu. 
  6. Smjesom premažite tijesto pa prekrijte šnitama šunke. Tako nadjeveno tijesto ponovno zamotajte u roladu.
  7. Možete rezati odmah ili ostaviti u hladnjaku da se okusi prožmu. Meni je fina u oba slučaja. 

Dobar tek!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci