Romantični Trg Josipa Jurja Strossmayera u srcu Zagreba konačno je opet oživio. S koje god mu strane prišli, ovih će vas dana mamiti egzotični mirisi i okusi: ukupno 11 kućica od 23. do 29. travnja, koliko traje 3. Asian Street Food Festival, nudi više od 50 različitih azijskih specijaliteta.
Netom po otvaranju brojni su Zagrepčani i gosti metropole obilazili Festival i uživali u svojim omiljenim, ali i novim jelima, a posebno je bilo zanimljivo promatrati više nego pozitivne reakcije upravo azijskih turista.

Ekskluzivna jela okrunjena Michelinovom zvjezdicom
Domaći ljubitelji azijske gastronomije također su bili puni riječi hvale za kreativnu ponudu i izvrsne novitete. Na kućicama već im dobro znanih veterana Asian Street Food Festivala tako su primjerice osim legendarnih gyoza, po kojima je Purple Monkey najpoznatiji, rado kušali njihove elegantne Squid Sticks i zabavnu Popcorn Chicken – dva posve nova jela nastala ekskluzivno za ovu prigodu.

Na susjednoj kućici, SoHo, najviše je zanimanja izazvao Sohorrito – sushi u formatu burrita koji nude u pet verzija, ali i Squid in Kadaif – mekane i sočne kuglice od lignje u hrskavom kadaifu, dok je Jellyfish in Space ovog puta oduševio svojim Bao Bunsima – pašticadom s kimchijem i umakom od manga.

Prije samog otvaranja veliku je pozornost izazvala vijest da će se na Asian Street Food Festivalu pojaviti i Noel* by Ivan Temšić. Noel kao prvi zagrebački restoran okrunjen Michelinovom zvjezdicom pod vodstvom Ivana Temšića na azijskom festivalu pokazuje svoju kreativnost na drugačiji način, ovaj put u orijentalnom stilu, maksimalno se fokusirajući na klasična i prepoznatljiva azijska jela u “street” izdanju. Ponuda Temšićevih jela uključuje: Katsu Sando, Gyoze, Korejska pržena pileća krilca, PorkBelly Bao i Yakitori škampe. Posjetitelje su, osim bogatih i izbalansiranih okusa oduševili profesionalizam i pristupačnost mladog chefa kojeg ćete na kućici moći vidjeti i s njim porazgovarati svakoga dana tijekom trajanja Festivala.

Šrilankanski specijaliteti oduševili, kao i jelo čije ime nitko ne zna izgovoriti
Premijerno predstavljanje na Asian Street Food Festivalu ima i iznimno popularan Curry Bowl koji nudi šrilankanske specijalitete – hvaljene curryje koje nude u verzijama s piletinom, crnom svinjom i veganske, no najveći hit na ovoj kućici svakako je Kotthu – tradicionalno šrilankansko jelo koje se spravlja posebnom tehnikom rezanja tortilje, wok povrća i mesa (piletina, junetina ili crna svinja) te servira u obliku valjka prelivenog sirom i tradicionalnim umakom.

Svi ljubitelji tradicionalnih tajlandskih okusa i ove godine mogu uživati u sad već legendarnom Pad Thaiju na kućici Thai Thai koja je ove godine ponudila i dva nova jela – kiselo-ljutu Tom Yum juhu s kozicama i rižinim rezancima i ljutu hrskavu piletinu s rižom. Imaju i odličan desert: svježi mladi kokos punjen ljepljivom rižom i sladoledom od kokosa koji je jednako atraktivan izgledom i okusima.

Još jedno od posebno iščekivanih pojavljivanja na ovogodišnjem Asian Street Food Festivalu svakako je ono chefa Marija Mihelja koji prvi put u Hrvatskoj sprema poznato kinesko street food jelo Rou Jia Mo (izg. ro-đa-mo). Riječ je o azijskom specijalitetu u hrskavom kruhu od vučenog tijesta nalik bureku, punjenom posebno mariniranim trakicama junetine ili piletine u kombinaciji s wok povrćem i kineskim začinima, prilozima i umacima.

Jura osvaja sladoledom od pistacije i kadaifom, a iz ponude nisu izostali ni slasni mochiji
Mnogi su već prvoga dana Asian Street Food Festivala s nestrpljenjem čekali svoj red na nove kreacije talentiranog pastry chefa Jurja Klepića koji na kućici Gdje je Jura sprema Fry Dubai – gelato od pistacije s kadaifom, pastom od pistacije, mliječnom belgijskom čokoladom, yuzu gelom i sjeckanom pistacijom. Napravio je i Tropic Fry od vanilije s mangom, marakujom, crumbleom i kokosom te jagode Dubai s kremom od pistacije, kadaifom i belgijskom mliječnom čokoladom.

Kućica Kawaii pak mami neodoljivim mirisom karamele kojom oblaže svježe voće i tako stvara Tanghulu, tradicionalnu kinesku slasticu koja krcka pod zubima. Usto nude i japanske Harajuku crepes – tanke i mekane palačinke punjene kremastim soft serve sladoledom, svježim voćem i šarenim dodacima, te matcha sladoled i sladoled od crnog sezama. Na kućicama SoHo i Purple Monkey posjetitelji se mogu zasladiti mochi sladoledom u četiri okusa: kokos, čokolada, pistacija te mango i marakuja.

Pića za sve generacije – kokteli su hit!
Kućica Ginglebells prava je oaza za vrhunske koktele, od njihovih legendarnih klasika poput Mojita, Gin Tonica, Skinny Bitch, London ili Moscow Mule koktela, do azijskih specijala: Yuzu Palome, Yuzu Mojita ili Yuzu Collinsa. Centralni bar pak brine za sva ostala alkoholna i bezalkoholna pića, a ljubitelji kave ovdje će moći uživati i u vrhunskoj kavi Well Bean.
Bogat popratni program, osim svakodnevnih nastupa vrhunskih DJ-eva, donosi i Staropramen Movie Night u petak od 20:30, kada će se prikazivati tajlandska komedija Kako se obogatiti prije nego što baka umre. Tu su i izuzetno atraktivne radionice: od Mochi Pounding radionice koju će u nedjelju od 13 h voditi Maki Nagayoshi iz jedinstvenog restorana Pink Pig, preko Kikkoman radionice Tantanmen ramena pod vodstvom Nastasje Chiare Petrić koja je na rasporedu u ponedjeljak od 17 h, a istoga dana već od 18 h na rasporedu je atraktivni Materia matcha workshop.

Zabava, ali i humanitarni karakter festivala
Osim zabave i edukacije, Asian Street Food Festival imat će i humanitarni karakter: u suradnji Fisherije i rukometaša RK Zagreb u nedjelju će se održati humanitarna prodaja Fisherija sushi snack boxeva, a sav prihod namijenjen je projektu Davora Rostuhara koji donosi nove tehnologije u manje škole diljem Hrvatske. U humanitarnoj prodaji sudjelovat će rukometaši Matej Mandić i Luka Lovre Klarić.
Za sve novosti i načine prijava na radionice pratite Asian Street Food Festival na Instagramu i Facebooku. Festival traje od 23. do 29. travnja 2025, radnim danima od 12 do ponoći, a vikendom od 11 do ponoći. Ulaz je besplatan.