Originalni, ukusni i pikantni zalogajčići koje jednostavno ne možete prestati jesti – to su cernički ćupteti, specijalitet koji se priprema jedino u Cerniku i nigdje drugdje.
Ovi slani tradicionalni kolačići nadaleko su proslavili novogradiški kraj jer, ako niste znali, općina Cernik susjed je gradu Novoj Gradiški. Osim što se prirodno nadovezuju, imaju i zajednički slogan „Napusti cestu, idi stazama“ i odnedavno nastupaju kao jedinstvena turistička destinacija. Jedno bez drugog ne ide, doživljaj je potpun tek kad obiđete barokno središte Nove Gradiške i nastavite šetnju kroz Cernik pa dalje padinama Psunja. Izlet je to za pamćenje bez obzira na godišnje doba.
Što su to ćupteti?
No, vratimo se ćuptetima, ovo je ipak njihova priča. Tradicionalno su se u vrijeme svinjokolje pripremali od tijesta i svinjskog mesa, točnije smjese kojom su se punile i kobasice. Jeli su se onako usput, s nogu, dok se radilo od ranih jutarnjih sati na niskim temperaturama. Tu je i legenda o inatu – navodno su nastali baš u vrijeme otomanske vladavine i namjerno su punjeni svinjskim mesom jer je vjera Turcima zabranjivala njegovu konzumaciju.
Modernim rječnikom, danas bismo ih slobodno mogli nazvati slavonskim finger foodom, a idealan su snack za svaki party, kao i savršena pratnja uz neki dobar film ili seriju. Sljubljeni s čašom vrhunskog vina ili craft piva, najbolje iz Slavonije, savršen su pogodak.
Blagdanski snack koji morate probati napraviti
A kako to obično biva, svaki majstor ćupteta ima svoju malu tajnu koja čini razliku. No, u jednom će se ipak svi složiti! U tijesto je iznimno važno dodati svinjsku mast i vino. Bez toga ništa. Još samo nadodajmo kako je tradicionalna priprema cerničkih ćupteta u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske, a možda će se jednom naći i na popisu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Kako je krenulo, tko zna?!
Nisu li blagdani idealna prigoda za pripremu ovog finog slavonskog snacka s kojim ćete sigurno impresionirati obitelj i goste? S vama dijelimo recept koji nam je stigao ravno iz Cernika, a potpisuje ga vrhunska majstorica ćupteta Mirela Andrašević.
Recept za cerničke ćuptete
Sastojci za pripremu nadjeva:
- 1 kg masnije mljevene svinjetine
- 1 žlica soli
- 1 žlica slatke paprike
- 1/2 žlice mljevene ljute paprike
- 2 češnja češnjaka
- Sastojci za pripremu tijesta:
- 1 kg brašna
- 2 dcl mlijeka
- komadić kvasca
- 2 dcl otopljene svinjske masti
- 1 žlica soli
- 1 dcl bijelog vina
Postupak:
- Pripremite nadjev od sastojaka i zamijesite tijesto te razvucite ga na debljinu od 0,5 centimetara.
- Razrežite tijesto na kvadrate dimenzija 5 x 5 centimetara i na sredinu svakog kvadrata stavite malo mesnog nadjeva te podignite vrhove tijesta.
- Posložite ih na pleh i pecite na 200 °C oko 40 minuta.
Dobar tek i sretna nova godina!