Cernički ćupteti: Pikantan slavonski finger food savršen za blagdanski party stiže nam ravno iz Cernika!

Cernički ćupteti, recept. (Foto: Borna Subota, Exe produkcija)

Originalni, ukusni i pikantni zalogajčići koje jednostavno ne možete prestati jesti – to su cernički ćupteti, specijalitet koji se priprema jedino u Cerniku i nigdje drugdje. 

Ovi slani tradicionalni kolačići nadaleko su proslavili novogradiški kraj jer, ako niste znali, općina Cernik susjed je gradu Novoj Gradiški. Osim što se prirodno nadovezuju, imaju i zajednički slogan „Napusti cestu, idi stazama“ i odnedavno nastupaju kao jedinstvena turistička destinacija. Jedno bez drugog ne ide, doživljaj je potpun tek kad obiđete barokno središte Nove Gradiške i nastavite šetnju kroz Cernik pa dalje padinama Psunja. Izlet je to za pamćenje bez obzira na godišnje doba.

Cernički ćupteti, recept.
Slavonski snack. (Foto: Borna Subota, Exe produkcija)

Što su to ćupteti?

No, vratimo se ćuptetima, ovo je ipak njihova priča. Tradicionalno su se u vrijeme svinjokolje pripremali od tijesta i svinjskog mesa, točnije smjese kojom su se punile i kobasice. Jeli su se onako usput, s nogu, dok se radilo od ranih jutarnjih sati na niskim temperaturama. Tu je i legenda o inatu – navodno su nastali baš u vrijeme otomanske vladavine i namjerno su punjeni svinjskim mesom jer je vjera Turcima zabranjivala njegovu konzumaciju.

Modernim rječnikom, danas bismo ih slobodno mogli nazvati slavonskim finger foodom, a idealan su snack za svaki party, kao i savršena pratnja uz neki dobar film ili seriju. Sljubljeni s čašom vrhunskog vina ili craft piva, najbolje iz Slavonije, savršen su pogodak. 

Belgija poziva na dobru zabavu uz Božićnu avanturu Djeda Božićnjaka, Svijet Štrumfova, Muzej balona i BY AMI Bistro

Cernički ćupteti, recept.
Cernički ćupteti, recept. (Foto: Borna Subota, Exe produkcija)

Blagdanski snack koji morate probati napraviti 

A kako to obično biva, svaki majstor ćupteta ima svoju malu tajnu koja čini razliku. No, u jednom će se ipak svi složiti! U tijesto je iznimno važno dodati svinjsku mast i vino. Bez toga ništa. Još samo nadodajmo kako je tradicionalna priprema cerničkih ćupteta u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske, a možda će se jednom naći i na popisu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Kako je krenulo, tko zna?!

Nisu li blagdani idealna prigoda za pripremu ovog finog slavonskog snacka s kojim ćete sigurno impresionirati obitelj i goste? S vama dijelimo recept koji nam je stigao ravno iz Cernika, a potpisuje ga vrhunska majstorica ćupteta Mirela Andrašević.

Recept za cerničke ćuptete

Sastojci za pripremu nadjeva: 

  • 1 kg masnije mljevene svinjetine
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica slatke paprike
  • 1/2 žlice mljevene ljute paprike
  • 2 češnja češnjaka
  • Sastojci za pripremu tijesta:
  • 1 kg brašna
  • 2 dcl mlijeka
  • komadić kvasca
  • 2 dcl otopljene svinjske masti
  • 1 žlica soli
  • 1 dcl bijelog vina

Postupak: 

  1. Pripremite nadjev od sastojaka i zamijesite tijesto te razvucite ga na debljinu od 0,5 centimetara. 
  2. Razrežite tijesto na kvadrate dimenzija 5 x 5 centimetara i na sredinu svakog kvadrata stavite malo mesnog nadjeva te podignite vrhove tijesta. 
  3. Posložite ih na pleh i pecite na 200 °C oko 40 minuta. 

Dobar tek i sretna nova godina!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci