Ako tražite desert koji spaja vizualni dojam i neodoljiv okus, zebra cheesecake je pravi izbor! Ova poslastica spaja svilenkastu teksturu sira i bogat, nježan okus bundeve, a karakteristične pruge koje podsjećaju na uzorak zebre nastaju na jednostavan, ali efektan način. Ova varijanta cheesecakea brzo se i jednostavno priprema, a rezultat je kolač koji jednako oduševljava izgledom i okusom. Savršen za posebne prilike, ali i za trenutke kada želite počastiti sebe nečim posebnim!
Zebra cheesecake iz multipraktika
Količina: za kalup promjera 18 cm
Vrijeme pripreme: 60 min
Sastojci za podlogu:
- 80 g keksa
- 40 g otopljenog maslaca
- 20 g šećera u prahu
Nadjev od sira:
- 250 g svježeg kravljeg sira
- 1 jaje
- 10 g škrobnog brašna
- 40 g šećera
- 5 g vanilin šećera
Nadjev od bundeve:
- 250 g pirea od bundeve*
- 1 jaje
- 20 g škrobnog brašna
- 40 g šećera
- 5 g vanilin šećera
- malo korice neprskane naranče
Preljev:
- 200 g kiselog vrhnja (20 % mliječne masti)
- 15 g šećera
- 10 g vanilin šećera
Postupak:
- Kekse zdrobiti i pomiješati s maslacem i šećerom. Smjesu staviti u kalup promjera 18 cm i dobro utabati. Staviti peći u pećnicu na 10 minuta na 180 °C.
- Za smjesu od sira sve izmiksati u multipraktiku. Prebaciti smjesu u zdjelicu.
- Isto napraviti sa sastojcima za smjesu od bundeve.
- Na sredinu pečene kore staviti dvije žlice smjese od sira, na to dvije žlice smjese od bundeve. Uvijek stavljati smjese na sredinu kore. Ponavljati dok se smjese ne potroše.
- Staviti u pećnicu na 175 °C na 35 minuta.
- Sastojke za preljev pomiješati i lagano staviti na kolač.
- Vratiti u pećnicu na još desetak minuta.
- Dobro ohladiti prije rezanja.
*Dodatan savjet za pire od bundeve:
Kako bi pire sadržavao što manje vode, kockice očišćene buče kuham na pari (brzo je gotova) i ohladim na papirnatom ručniku, a potom vilicom usitnim. Komadi buče mogu se peći u pećnici, ali to puno duže traje.
Uslast!