Gurmani, pripremite se za pravu zimsku poslasticu! U subotu, 23. studenoga 2024., s početkom u 18 sati u prostorijama Vatrogasnog doma Laktec (Laktec 10) u Svetom Ivanu Zelina održat će se tradicionalna, 18. Sarmijada. Organizator, Udruga proizvođača kiseloga zelja Laktec, i ove godine obećava nezaboravan gastronomski doživljaj.
Sarmijada je festival koji slavi kiselo zelje, nezaobilazan sastojak u hladnijim mjesecima. Sarma, iako omiljena delicija u cijeloj Hrvatskoj, posebno je povezana s kontinentalnim dijelovima zemlje, a podrijetlom vuče korijene iz Slavonije i Mađarske, uz utjecaj turske kuhinje. Naziv sarma dolazi od turskog glagola sarmak, što znači omotati, baš kao što će to s ljubavlju i vještinom raditi kulinarske ekipe iz cijele županije.
Brojni natjecatelji iz Zagrebačke županije
Klasična hrvatska verzija sastoji se od mljevenog mesa, najčešće mješavine svinjetine i junetine, riže, začina poput češnjaka, luka i papra te je obavezno omotana u listove kiselog kupusa. Kuhana polako, najčešće u bogatom umaku od rajčice s komadima dimljenog mesa, sarma se poslužuje uz pire krumpir ili domaći kruh.
Za dva tjedna kreće Fuliranje „Tko pjeva zlo ne misli” – imamo prve detalje bogatog programa
Sarmijada u Laktecu slavi ovu zimsku deliciju na jedinstven način. Natjecateljske ekipe odmjerit će svoje kulinarske vještine pripremajući dva jela: tradicionalnu sarmu, kojom će pokazati svoju tehniku i vještinu, i drugo jelo po vlastitom izboru, uz obavezan uvjet da glavni sastojak bude kiselo zelje iz Lakteca, zaštićena županijska robna marka.
Stručni žiri ocjenjivat će okus, kreativnost i prezentaciju jela, a atmosfera će, kao i uvijek, biti ispunjena dobrom energijom domaćina i posjetitelja.
Ako volite domaću kuhinju, tradicionalne okuse i dobru zabavu, 18. Sarmijada događaj je koji ne smijete propustiti. Pridružite se ovoj zimskoj fešti i saznajte sve tajne dobre sarme!