Ove cimet-rolice jednostavno morate probati! Recept donosi Mateja Krvarić Zobec, autorica bloga “Uvijek gladna”, a njezin tajni sastojak je tijesto od bundeve, koje daje ovim rolicama posebno mekanu teksturu i bogat okus. Da bi postigla savršenu sočnost, Mateja je primijenila poseban trik: prije pečenja rolice je prelila tankim slojem slatkog vrhnja. Rezultat su nevjerojatno mekane i aromatične cimet-rolice od bundeve koje će vas oduševiti svakim zalogajem!
U nastavku vam donosimo recept s kojim nema greške, a na vama je samo da zasučete rukave i započnete pripremu ovog pravog jesenskog užitka.
Cimet-rolice od bundeve
Količina: 9 rolica
Vrijeme pripreme: oko 2,5 sati (s dva dizanja tijesta)
Sastojci za tijesto:
- 180 g mlijeka
- 1 suhi kvasac
- 50 g šećera
- 1 jaje
- 50 g maslaca
- 150 g pirea od bundeve (prethodno ispecite bundevu i izblendajte štapnim mikserom)
- prstohvat soli
- malo pumpkin spice začina (ili cimeta, začina za medenjake)
- 520 g glatkog brašna za dizana tijesta
*svi sastojci neka budu sobne temperature.
Sastojci za nadjev:
- 110 g maslaca sobne temperature
- 110 g smeđeg šećera
- 1 velika žlica cimeta
Sastojci za premaz:
- 50 g maslaca
- 150 g krem-sira
- 50 g slatkog vrhnja
- cimet
- 1 burbon vanilin-šećer
Postupak:
- Zagrijte mlijeko, dodajte mu kvasac i šećer te sve odmah stavite u zdjelu od miksera. Dodajte jedno jaje i rastopljen maslac te sve miksajte da se poveže. Dodajte i pire od bundeve i začine. Na kraju dodajte brašno; kada se poveže, miksajte 8 – 10 minuta.
- Kada je tijesto spremno, možete ga odmah staviti da se diže te napraviti i peći rolice ili ih pripremljene možete ostaviti u hladnjaku da biste ujutro imali topla peciva. Ako ste poput mene, tijesto ćete odmah prebaciti u hladnjak na hladnu fermentaciju jer je kasno i idete u krevet. Ujutro izvadite tijesto iz hladnjaka i pustite ga da se temperira dva sata.
- Razvaljajte tijesto i rasporedite nadjev.
- Premažite tijesto maslacem pa posipajte šećerom i cimetom.
- Zarolajte i izrežite. Ostavite da se diže još oko pola sata.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Prelijte s malo slatkog vrhnja i pecite dvadesetak minuta.
- Ispecite prste dok iz lima vadite vruće rolice jer tako je najbolje. 😊 Po želji, premažite premazom.
Uslast i uživajte u vikendu!