Ne budi „šumast” – otkrij zabavnu zelinsku stazu, poveži se s prirodom i unaprijedi svoje zdravlje!

Poučna ekostaza Zelinska gora. (Foto/Izvor: TZGSIZ)

Jeste li spremni za vikend ispunjen svježim zrakom, jesenskim bojama i uzbudljivim aktivnostima na otvorenom? U subotu, 12. listopada, otvara se obnovljena poučna ekostaza „Zelinska gora“. Ova staza vodi kroz netaknutu prirodu, otkrivajući ljepote i raznolikost lokalnog ekosustava, a okupljanje svih ljubitelja prirode i onih koji žele više naučiti o flori i fauni ovog područja započinje u 10 sati na početku makadamskog puta na Kladeščici, kod objekta Vodoopskrbe. Šetnja obnovljenom ekostazom „Zelinska gora“ namijenjena je svima, no cijela ruta vodi do vrha Kladeščice, što iznosi približno 7 kilometara pješačenja.

Ekostaza Zelinska gora.
Poučna ekostaza Zelinska gora. (Foto/Izvor: TZGSIZ)

Ekostaza Zelinska gora čuva jedan od najvažniji prirodnih resursa današnjice

Ova staza ne nudi samo “ekoterapiju” i podizanje energije te razne zdravstvene benefite, već i edukaciju. Duž cijele rute postavljene su informativne ploče koje posjetiteljima otkrivaju rijetke i zaštićene vrste gljiva, biljaka i životinja ovog područja te najvažniji resurs današnjice – izvor vode Zelinska glava koji je uvršten u 23 zaštićena područja Zagrebačke županije.

Stazu su 2014. godine osmislili i izgradili Udruga „Eko Zelina“ i Turistička zajednica grada Svetog Ivana Zeline s ciljem razvoja održivog turizma i očuvanja prirodnog bogatstva Zelinske gore, a danas se na obnovljenoj ruti nalaze drvene klupe za odmor i drvena sjenica, koja služi kao mjesto za opuštanje i uživanje u prirodi.

HeadOnEast 2024.: Ovog vikenda stiže nam trodnevni festival umjetnosti, glazbe, hedonizma i obiteljske zabave u osječkoj Tvrđi!

Ekostaza Zelinska gora
Ne propustite priliku da se povežete s prirodom i unaprijedite svoje zdravlje. (Foto/Izvor: TZGSIZ)

Prošećite stazom uz zabavni program HealthyFIT Experience

Za dobru atmosferu, ugodno društvo te upoznavanje obilježja ekosistema Zelinske gore i hrvatskog Prigorja pobrinut će se Planinarsko društvo „Izvor“ i Mario Valentić sa svojim edukativno-zabavnim programom „HealthyFIT Experience by Mario Valentić“. Program uključuje pješačku turu, body&mind trening te breathe&flow vježbe koje pomažu u unapređenju zdravlja, jačanju duha i tijela te povećanju vitalnosti. Šetnja kroz prirodu završava na vrhu Kladeščice besplatnim ručkom na otvorenome, što je idealna nagrada za vrijeme provedeno u prirodi.

Kestenijada - Zelinska gora.
Stiže nam i 26. Zelinska kestenijada! (Foto/Izvor: TZGSIZ)

Vikend u Svetom Ivanu Zelini tu ne završava jer se u nedjelju, 13. listopada, održava 26. Zelinska kestenijada. Ovaj popularni jesenski festival već desetljećima okuplja ljubitelje prirode, jesenskih plodova, mirisa pečenih kestena i domaćih specijaliteta. 

Neovisno o tome dolazite li radi hrane, šetnje, adrenalina ili jednostavno želite provesti dan s obitelji u prirodi, ovog vikenda očekuju vas dva dana ispunjena bojama jeseni, mirisima kestena i veselim druženjima. Spakirajte ruksake i obujte udobne cipele – Sveti Ivan Zelina pripremio je za vas zeleni party vikend!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci