Dan amareta i gourmet šetnja Golosa: Ove subote održava se slatka proslava slastice koja simbolizira gastronomsku baštinu Vrsara

Dan amareta i gourmet šetnja Golosa. 8Foto: TZO Vrsar)

Vrsaranska slastica slavi svoj dan! Ove subote, 28. rujna, Vrsar će biti domaćin prvog izdanja Dana amareta, događanja posvećenog vrsaranskim amaretima, slastici koja simbolizira bogatu gastronomsku i poljoprivrednu baštinu ovog istarskoga gradića.

Dan amareta - radionice
Radionice amareta. (Foto: TZO Vrsar)

Očekuju vas radionice, degustacije i glazbeni nastupi

Događanje će trajati cijeli dan, a počinje u 12 sati na Trgu Degrassi, gdje posjetitelje očekuje raznolik program prepun aktivnosti za sve generacije. Uz radionice izrade amareta, posjetitelji će moći uživati i u degustacijama raznih slastica te zabavnim sadržajima poput dječjeg kutka i fotokutka.

Glazbeni program trajat će tijekom cijelog događaja uz nastupe Febra Banda, Acoustic Lounge Dua (Mateo Pilat & Robert Meister) te DJ Goga, dok će završnicu, u 18 sati, uveličati nastup Klape Cambi.

Gourmet šetnja Golosa.
Gourmet šetnja Golosa. (Foto: TZO Vrsar)

Kulturno-gastronomska šetnja kroz Vrsar

Za prave gurmane Turistička zajednica općine Vrsar pripremila je ekskluzivno iskustvo – Gourmet šetnju Golosa. Ovaj projekt, osmišljen u suradnji s renomiranim chefom Zdravkom Tomšićem, doajenom hrvatskog ugostiteljstva, i Irinom Ban, stručnjakinjom za projekte koji spajaju gastronomiju i kulturnu baštinu, nudi poseban doživljaj.

Šetnja obuhvaća šest pažljivo odabranih lokacija u starom gradu Vrsaru, gdje će posjetitelji, uz prethodnu kupnju ulaznice i u pratnji vodiča, moći kušati jela sljubljena s lješnjacima, a svaka lokacija otkriva bogatu povijest i kulturu Vrsara.

Posebna gošća bit će poznata slastičarka Petra Jelenić, koja će gostima Golose predstaviti svoju jedinstvenu interpretaciju vrsaranskih amareta. Detalji o rezervacijama i kupnji ulaznica dostupni su na službenoj stranici Turističke zajednice općine Vrsar.

Sve je spremno za jubilarni jesenski spektakl: Stiže nam 20. Bučijada u Ivanić-Gradu i donosi pregršt zabave, doživljaja i zanimljivih okusa!

Vrsaranski amareti od lješnjaka.
Dan amareta slavi ovu tradicionalnu slasticu od lješnjaka. (Foto: TZO Vrsar)

Stručni skup o očuvanju vrsaranskih amareta i inovacijama tradicionalne slastice

Kao uvod u događanje, u srijedu, 25. rujna, s početkom u 17 sati u Zajednici Talijana Vrsar (Comunità degli Italiani di Orsera) održat će se stručni skup pod nazivom „Vrsaranski amareti: Očuvanje tradicije i inovacije”.

Na skupu će ugledni stručnjaci predstaviti rezultate dugogodišnjih istraživanja i inovativnih projekata vezanih za ovu tradicionalnu slasticu. Među njima su:

  • dr. sc. Marin Krapac – Institut za poljoprivredu i turizam: Morfološke karakteristike lješnjaka na području općine Vrsar
  • Nikolina Rusac – kustosica, Etnografski muzej Istre: Rezultati etnografskog istraživanja o vrsaranskim amaretima
  • Marin Maras – vlasnik destilerije Imagine Spirits: Razvoj likera „Amaretto di Orsera” – od ideje do brenda
  • dr. sc. Klara Trošt Lesić – direktorica TZ-a Vrsar: Revitalizacija vrsaranskih amareta – dosadašnje aktivnosti, vizualni identitet i pakiranja

Ulaz na događaj je slobodan, a prethodna rezervacija nije potrebna. Nakon predavanja sudionici će moći aktivno sudjelovati u panel-raspravi koju će moderirati Manuela Hrvatin.

Dan amareta cjelodnevno je događanje koje slavi vrsarsku tradiciju i zajedništvo. Pozivamo sve ljubitelje istarskih okusa i one u potrazi za autentičnim doživljajem da nam se pridruže u proslavi ovog slatkog simbola Vrsara!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci