Jesen donosi šareno lišće, hladnije dane i priliku za nezaboravna putovanja. Dok se pripremate za svoje jesenske avanture, ne zaboravite spakirati ukusan i praktičan desert koji će vas razveseliti na putovanjima i istovremeno predstavljati izvrsnu ideju za poklon – čokoladne hrpice, spoj čokolade, orašastih plodova i mirisnih začina.
Kako pripremiti “slatkiš” u kojem ćete uživati tijekom putovanja
Čokolada koja mami sva osjetila: Prvi ključni sastojak ovih čokoladnih hrpica je, naravno, čokolada. Možete birati između tamne ili mliječne čokolade ili čak kombinirati oba tipa kako biste postigli savršen balans okusa.
Ukusno suho voće: Jesen donosi bogatstvo sušenog voća poput sočnih brusnica, slatkastih grožđica i mekanih suhih šljiva. Možete odabrati suho voće prema vlastitom ukusu i dodati prirodnu slatkoću svojim hrpicama. U ovom receptu nismo koristili suho voće, ali ovo je prijedlog kako hrpice učiniti sočnijima.
Orašasti plodovi za dodatan šarm: Kako biste hrpicama dodali dodatnu hrskavost i bogatstvo okusa, uključite orašaste plodove po želji. Bademi, lješnjaci, orasi ili neki drugi vama omiljeni orašasti plodovi donose dodatnu dimenziju ovom desertu.
Dodatak začina za poseban okus: Da biste postigli jedinstven okus, dodajte svoje omiljene začine. Cimet, vanilija, muškatni oraščić ili čak malo đumbira pružit će hrpicama toplu i aromatičnu notu.
Prstohvat soli za uravnoteženje okusa: Kako biste postigli harmoničan ukus, nemojte zaboraviti dodati prstohvat soli. Ovo će izvući sve druge arome i stvoriti ravnotežu između slatkog i slanog.
Maslac ili kokosovo ulje za kremastu teksturu: Dodajte malo maslaca ili kokosovog ulja kako biste postigli kremastu konzistenciju i sjajnu teksturu čokoladnih hrpica.
Postanite rudari na jedan dan i istražite tajanstvene rovove Rudnika Zrinski
Čokoladne hrpice
Količina: Ova smjesa je dostatna za 10 hrpica. Količina će ovisiti o veličini samih hrpica.
Vrijeme pripreme: 25 minuta
Sastojci:
- 150 g badema
- 150 g lješnjaka
- 200 g tamne čokolade (70 % ili 85 %)
- 10 g maslaca
- prstohvat soli
- 1 čajna žlica cimeta
- 1 čajna žlica mješavine začina za medenjake (cimet, muškatni orah, đumbir, klinčić)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 150 °C.
- Obložite veliki lim za pečenje papirom za pečenje. Rasprostrite orašaste plodove u jednom sloju i pecite ih u zagrijanoj pećnici oko 10 minuta, povremeno ih miješajući. Premjestite ih, jednostavno ih prebacite skupa s papirom za pečenje na dasku za rezanje da se ohlade, a zatim ih nasjeckajte na manje komade.
- Otopite čokoladu i dodajte začine i sol. Zatim umiješajte nasjeckane orašaste plodove u otopljenju čokoladu pazeći da svaki bude prekriven čokoladom.
- Na velikoj obloženoj tavi za pečenje, stavite po jednu žlicu smjese i pustite da se čokolada potpuno stvrdne ili stavite tavu u hladnjak na nekoliko sati.
- Hrpice možete čuvati u zatvorenoj posudi u hladnjaku do 4 tjedna (ali to je samo urbana legenda jer će hrpice nestati čim ih izvadite iz hladnjaka).
Vaše čokoladne hrpice su sada spremne. Bilo da su uz vas na dugim putovanjima ili ste ih pripremili kao poklon za obitelj i prijatelje, ovi slatki zalogaji će sigurno osvojiti srca svih gurmana.
Zaista, čokoladne hrpice su ukusne, praktične i prilagodljive svakom ukusu, a sada je vrijeme da se prepustite svojoj kreativnosti i stvorite savršen desert po vlastitom ukusu.
Uživajte zajedno u slatkoj jeseni!